Κατάψυξη ωαρίων: Πόσα πρέπει να φυλάξω – Ποια η τεχνική

Όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρούν στην κατάψυξη ωαρίων για διάφορους λόγους είτε εξαιτίας της ηλικίας είτε λόγω προτεραιοτήτων.

Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων κάθε χρόνο, με τις Αμερικανίδες να σημειώνουν μάλιστα αύξηση της τάξης του 151% σε σχέση με το 2008! Γιατί συμβαίνει τελικά μια τόσο εντυπωσιακή αύξηση στις γυναίκες που αποφασίζουν την κατάψυξη ωαρίων; Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα και με τη δημοσιότητα που παίρνει το θέμα, μπορεί να σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία στην αναπαραγωγική ιατρική. Αλλά αυτό είναι λάθος. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι πραγματικότητα εδώ και τριάντα χρόνια. Μάλιστα, η πρώτη καταγεγραμμένη γέννηση παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο έγινε με την μέθοδο της «αρχής κατάψυξης» το 1986. Αλλά αυτή η μέθοδος παρουσίαζε προβλήματα, καθώς τα ανθρώπινα ωάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δημιουργούνταν κρύσταλλοι στο εσωτερικό τους. Όλα άλλαξαν το 2005 με την υαλοποίηση (vitrification). Η νέα, εξαιρετικής ταχύτητας μέθοδος ψύξης έφερε την επανάσταση στην κατάψυξη ωαρίων.

Κατάψυξη ωαρίων: Βασικά βήματα

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση, ακολουθεί τέσσερα βασικά βήματα:

  • Φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή ωαρίων.
  • Λήψη των ωαρίων αυτών από τις ωοθήκες.
  • Κατάψυξη με τη μέθοδο της υαλοποίησης.
  • Φύλαξη σε υγρό άζωτο.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακολουθεί ουσιαστικά το ίδιο πρωτόκολλο με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μόνη διαφορά είναι ότι μετά τη λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, δεν γονιμοποιούνται στο εργαστήριο, αλλά φυλάσσονται για μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Κατάψυξη ωαρίων: Πρόκειται για πειραματική μέθοδο;

  1. Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια και οι βλαστοκύστες είναι το ίδιο αποτελεσματικές στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και τα φρέσκα ωάρια.
  2. Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες ή χρωμοσωμικές νόσους.

Κατάψυξη ωαρίων: Ποια γυναίκα επιλέγει να καταψύξει τα ωάριά της;

Οι γυναίκες προχωρούν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων για πολλούς λόγους, όπως είναι η καριέρα, τα ταξίδια, η χημειοθεραπεία, η έλλειψη συντρόφου και πολλοί άλλοι, προσωπικοί για την κάθε μία λόγοι. Ωστόσο, ο κοινός σκοπός που τις ενώνει όλες, είναι η επιθυμία να αποκτήσουν κάποτε δικό τους παιδί.

Κρυοσυντήρηση από επιλογή

Οι γυναίκες που την επιλέγουν θέλουν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον καθώς, για οποιοδήποτε λόγο, δεν θέλουν να γίνουν μητέρες τώρα.

Καρκίνος

Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης ωαρίων αρχικά αναπτύχθηκε για τις γυναίκες αυτές, με σκοπό να διατηρήσουν τα υγιή ωάριά τους πριν κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Γενετικά, ιατρικά θέματα

Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, ενδομητρίωσης ή άλλα ιατρικά προβλήματα, θέλουν συνήθως να κάνουν ό,τι μπορούν για να μπορέσουν να γίνουν μητέρες όποτε το θελήσουν.

Γυναίκες στο στρατό

Γυναίκες που υπηρετούν σε θέσεις ενεργούς δράσης, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν όταν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να γίνουν μητέρες. Στις ΗΠΑ μάλιστα, το Πεντάγωνο παρέχει ολόκληρο πρόγραμμα κρυοσυντήρησης ωαρίων.

Το να περιμένεις είναι η νέα, φυσιολογική πραγματικότητα

Σήμερα, οι γυναίκες θεωρούν δεδομένη την ισότητα στη μόρφωση και την εργασία, με τη μορφή και διάσταση αληθινής καριέρας. Ωστόσο, ο χρόνος περνάει, με το βιολογικό ρολόι να χτυπάει, αλλά και την ανάγκη να βρεθεί ένας σωστός σύντροφος. Η δουλειά έχει απαιτήσεις, η διαδικασία ανεύρεσης συντρόφου συνεχίζεται όλο και πιο δύσκολα, ενώ εύκολα έχουν ξεπεραστεί τα 30. Το 50% των γυναικών στις ΗΠΑ περιμένει μετά τα 30 χρόνια για να αποκτήσει το πρώτο παιδί. Και το 40% είναι χωρίς παιδιά στις ηλικίες 40-45. Ας το πάρουμε απόφαση. Αυτό είναι το νέο «φυσιολογικό». Η κατάψυξη ωαρίων θα βοηθήσει στο μέλλον τις γυναίκες να έχουν επιλογές και να μην πιέζονται ασφυκτικά από το χρόνο που περνά. Η κατάψυξη ωαρίων μαζί με τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης προσφέρουν στις γυναίκες την επιλογή. Μια επιλογή που οι μητέρες τους δεν είχαν.

Πόσα ωάρια πρέπει να φυλάξω; Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο;

Η απάντηση είναι ναι. Πάντως, μία γυναίκα 30-37 ετών, αν βγάλει 15 ωάρια, θα φυλαχθούν τα 11-12 και θα έχει καλές πιθανότητες να γονιμοποιηθούν αργότερα. Οι γυναίκες που είναι στην ηλικία των 30, καλό θα ήταν να φυλάξουν 8-15 ωάρια αν θέλουν καλά ποσοστά επιτυχίας σε μία μελλοντική εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά δεδομένα, αλλά υπάρχει η καθημερινή εμπειρία μας που υποδεικνύει ακριβώς αυτό. Σε γενικές γραμμές, το 80% όσων κρατηθούν θα είναι ώριμα, το 80% θα γονιμοποιηθεί και το 50% αυτών θα γίνει βλαστοκύστη. Τελικά, το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης ειναι 40-50%.

Κατάψυξη ωαρίων: Πότε είναι η σωστή ηλικία να καταψύξει η γυναίκα τα ωάριά της;

Η γονιμότητα έχει όρια. Οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η γυναίκα έχει συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, που καθώς μεγαλώνει μειώνονται και αποκτούν χειρότερη ποιότητα. Τα 35-37 χρόνια είναι ένα σταυροδρόμι, καθώς τότε αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολη η σύλληψη. Στα 40 η γυναίκα έχει 5% πιθανότητες να συλλάβει φυσιολογικά σε ένα κύκλο. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Στα 30 χρόνια της γυναίκας υπάρχει μία πιθανότητα στις 385 για σύνδρομο Down, στην ηλικία των 40 ετών υπάρχει μία πιθανότητα στις 63. Ενδεικτικά, τα 35-37 έτη μπορεί να είναι ένα όριο χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικίες.

Η κατάψυξη ωαρίων θα βοηθήσει στο μέλλον τις γυναίκες να έχουν επιλογές και να μην πιέζονται ασφυκτικά από το χρόνο που περνά.

Πηγή: Iaso.gr