Επιπεφυκίτιδα: Τα συνηθέστερα συμπτώματα και η καλύτερη θεραπεία

Επιπεφυκίτιδα: Τα συμπτώματα, οι τρόποι αντιμετώπισης και η θεραπεία για να την ξεπεράσετε

Η ιογενής λοίμωξη του επιπεφυκότα είναι άκρως μεταδοτική και οφείλεται σε αδενοϊό (ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα). Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με άμεση σωματική επαφή και έχει την ικανότητα να παραμείνει ζωντανός επάνω σε επιφάνειες και αντικείμενα για μέρες και να προκαλέσει μόλυνση.

Είναι συχνό να κολλήσουν την επιπεφυκίτιδα από τον πάσχοντα άλλα συγγενικά του πρόσωπα, καθώς επίσης ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα από ασθενή σε ασθενή, μέσα σε ιατρεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα μέρη που συγχρωτίζονται πολλά άτομα όπως σε θέατρα ή σινεμά. Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να περιορίζεται η στενή επαφή με τον πάσχοντα, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα συγγενικά του πρόσωπα να παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης.

Επιπεφυκίτιδα: Τα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας είναι:

Ερυθρότητα
• Δακρύρροια
• Εκκρίσεις
• Αίσθημα καύσου
• Οίδημα βλεφάρων
• Σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσονται ψευδομεμβράνες στα κολπώματα του επιπεφυκότα.
• Θολή όραση
• Πόνος
• Συχνά υπάρχει διόγκωση του προωτιαίου λεμφαδένα.
• Τα παραπάνω συμπτώματα συχνά συνοδεύονται από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
• Είναι σύνηθες ένα έως δύο μήνες μετά την αρχική προσβολή της επιπεφυκίτιδας, η ανάπτυξη υποεπιθηλιακών θολεροτήτων στο πρόσθιο στρώμα του κερατοειδούς. Οι θολερότητες αυτές είναι μία ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στα αντιγόνα του αδενοϊού και επιφέρουν θαμπάδα στην όραση του ασθενούς και δημιουργία φωτοστέφανου στα φώτα τη νύχτα.

Συνήθως προσβάλλεται πρώτα ο ένας οφθαλμός και μετά από 3 έως 4 ημέρες ακολουθεί και ο έτερος οφθαλμός. Ο οφθαλμός που προσβάλλεται πρώτος, συνήθως έχει και βαρύτερη προσβολή. Τα συμπτώματα ξεκινάνε ήπια και σταδιακά μέρα με την ημέρα επιδεινώνονται. Η συνολική διάρκεια της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή και συνήθως είναι από 10-20 ημέρες. Οι ασθενείς χρειάζονται ενθάρρυνση γιατί μετά τις πρώτες ημέρες όταν βλέπουν ότι τα συμπτώματά τους δεν υποχωρούν, διακατέχονται από μεγάλη ανησυχία.

Επιπεφυκίτιδα: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της ιογενούς επιπεφυκίτιδας γίνεται με:

Αποφυγή χρήσης αντικειμένων προσωπικής υγιεινής του πάσχοντος, όπως πετσετών ή μαξιλαροθηκών.
• Αποφυγή τριψίματος των ματιών με βρώμικα χέρια.
Συχνό πλύσιμο των χεριών.
Συχνή ενστάλαξη τεχνητών δακρύων ανά ώρα.
• Συχνή περιποίηση των βλεφάρων για να αφαιρούνται οι εκκρίσεις.
• Είναι σημαντικό, οι ασθενείς να χρησιμοποιούν συστηματικά απορροφητικά γυαλιά για τον ήλιο.
• Η χρήση κολλυρίου κορτιζόνης είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η κορτιζόνη ελαττώνει την φλεγμονή της οφθαλμικής επιφάνειας, φαίνεται όμως ότι μπορεί να αυξήσει τη χρονική διάρκεια της νόσου, καθώς επίσης και την μεταδοτικότητα του ιού από ασθενή σε ασθενή.
• Σε περίπτωση ανάπτυξης ψευδομεμβρανών στα κολπώματα του επιπεφυκότα, πρέπει να γίνει αφαίρεση τους από τον οφθαλμίατρο. Η αφαίρεση γίνεται υπό τοπική αναισθησία με σταγόνες.
• Σε περίπτωση ανάπτυξης υποεπιθηλικαών θολεροτήτων στον οπτικό άξονα του κερατοειδούς η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι ενστάλλαξη κολλυρίου κορτιζόνης και τεχνητών δακρύων και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζονται τακτική οφθαλμολογική παρακολούθηση για τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών από τη θεραπεία (αύξηση ενδοφθαλμίου πιέσεως, δημιουργία καταρράκτη). Έχει επίσης δοκιμαστεί η θεραπεία με κολλύριο κυκλοσπορίνης με ποικίλα αποτελέσματα.

Αιτιολογική θεραπεία (φάρμακο που να σκοτώνει τον αδενοϊό) δεν υπάρχει και η νόσος αυτοιάται, όπως οι συνήθεις ιώσεις. Έχει δοκιμαστεί η ενστάλαξη διαλύματος betadine 5%, καθώς επίσης και η τοπική χορήγηση gel γκανσικλοβίρης με ποικίλα αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις που υπάρχει απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς ενδείκνυται η χορήγηση τοπικού αντιβιοτικού για πρόληψη δευτερογενούς επιμόλυνσης. Σε διαφορετική περίπτωση η χρήση αντιβιοτικών είναι περιττή, διότι ο ιός είναι ανθεκτικός στα κοινά αντιβιοτικά.

Τέλος, είναι σκόπιμο οι ασθενείς να εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να ελέγχει ο γιατρός την εξέλιξη της νόσου. Είναι απαραίτητος ο σχολαστικός καθαρισμός του εξεταστηρίου στο οφθαλμολογικό ιατρείο μετά την εξέταση του πάσχοντος, για να αποφευχθεί η μετάδοση της μόλυνσης στους επόμενους ασθενείς.

Οι συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια σας

Τα μάτια είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά όργανα αίσθησης. Το 80% των πραγμάτων που καταλαβαίνουμε διεξάγεται μέσα από τα μάτια μας. Καθώς λοιπόν τα χρησιμοποιούμε συνέχεια στην καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να τα φροντίζουμε κιόλας.
Παρακάτω θα μάθετε μερικές συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας και που δεν τις γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

1. Καπνίζετε

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών σας. Αυξάνει τον κίνδυνο για καταρράκτη και σχετίζεται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μια βλάβη που μπορεί να προκαλέσει σταδιακά, παραμόρφωση των αντικειμένων. Άλλα προβλήματα του οφθαλμού που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι το γλαύκωμα, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, η επιπεφυκίτιδα, η βλάβη του οπτικού νεύρου και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

2. Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Σύμφωνα με την Amercan ptometric Association, η χρήση του σωστού ζευγαριού γυαλιών ηλίου που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι απαραίτητη για την πρόληψη προβλημάτων της όρασης. Αν βγείτε στον ήλιο ακόμα και για λίγο χωρίς να φοράτε γυαλιά ηλίου, η έκθεση των ματιών στις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, γνωστή και ως ηλιακό έγκαυμα των ματιών. Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μάτια, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια, υπερβολική διάτρηση και υπερευαισθησία στο φως.

3. Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τη νύχτα

Πολλοί από εμάς νιώθουμε μια δυσφορία στα μάτια όταν κοιτάμε τις ηλεκτρονικές οθόνες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μας εκθέτει στο μπλε φως που προέρχεται από την οθόνη, επηρεάζοντας αρνητικά την όρασή μας.

4. Δεν τρώτε αρκετά λαχανικά

Μια διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών. Τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που έχουν προστατευτική δράση στον αμφιβληστροειδή των οφθαλμών. Εκτός όμως από τα λαχανικά, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα φρούτα, γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, η βιταμίνη Α, κλπ.

5. Κάνετε υπερβολική χρήση οφθαλμικών σταγόνων

Εάν υποφέρετε από ξηροφθαλμία ή ερυθρότητα στα μάτια μπορεί να χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες. Ωστόσο εάν το παρακάνετε μπορεί να κάνετε κακό στην όρασή σας παρά καλό. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας.

6. Τρίβετε συνέχεια τα μάτια σας

Όταν εισβάλει μια ξένη ύλη στα μάτια σας, ξεκινάτε αμέσως και τα τρίβετε. Αυτή η κίνηση μπορεί να σας ανακουφίσει για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά το συνεχές τρίψιμο συνήθως προκαλεί γρατζουνιές και παραμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα. Ο κερατοειδής είναι πολύ ευαίσθητος και μπορεί να γδαρθεί εύκολα αν εισέλθει κάτι στο μάτι.

7. Δεν κοιμάστε αρκετά

Κι όμως η αϋπνία είναι άλλη μια συνήθεια που μπορεί να βλάψει την όρασή μας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, δεν γίνεται σωστή κυκλοφορία στα μάτια με αποτέλεσμα να πρήζονται.

8. Δεν αφαιρείτε ή δεν καθαρίζετε φακούς επαφής

Είναι σημαντικό να βγάζετε τους φακούς επαφής πριν πάτε για ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι φακοί σας μπορεί να γίνουν ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια. Επιπλέον όταν κοιμάστε με τους φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα.