Κεφίρ: Γιατί πρέπει να το εντάξεις ΑΜΕΣΩΣ στη διατροφή σου – Πού βοηθά

Κεφίρ: Μοιάζει με γάλα, έχει υφή γιαουρτιού, όμως είναι ο απόλυτος σύμμαχος για την θωράκιση του οργανισμού σας.

Τι είναι το κεφίρ

Το κεφίρ μοιάζει λίγο πολύ εμφάνιση και στη γεύση με το γάλα και το γιαούρτι, αλλά είναι μια τροφή πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα.

Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο για όσους δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κεφίρ, αλλά πραγματικά τα οφέλη του είναι πολλά και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία!

Κεφίρ: Πού βοηθά

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά τα οποία είναι ευεργετικά για τη καλή υγεία του εντέρου.

1. Αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό

2. Έχει περισσότερα προβιοτικά και από το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών, καθιστώντας το μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

3. Καθαρίζει το έντερο

Το κεφίρ έχει μεγάλο αριθμό προβοτικών και καλών βακτηριδίων και βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου.

4. Παρέχει ευεργητικά βακτηρίδια και βιταμίνες

5. Είναι υψηλό σε πρωτεϊνες

Περιέχει έως και 6 γραμμάρια πρωτεϊνης.

6. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά είδη γάλακτος και δεν είναι μόνο καλή πηγή ασβεστίου αλλά και πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81%.

7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Λέγεται πώς το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Έτσι, ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα προάγει και ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

8. Δημιουργεί ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα

Το κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και στην γενικότερη καλή του λειτουργία.

9. Προωθεί την κίνηση των εντέρων και βοηθά στη δυσκοιλοιότητα

Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό. Ωστόσο, το λάθος που πρέπει να αποφύγουμε είναι η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών, χωρίς την πόση άφθονου νερού, επειδή τότε ο πόνος και το φούσκωμα μπορεί να γίνουν εντονότερα. Το κεφίρ είναι από τις τροφές που θα βοηθήσουν στην κίνηση του εντέρου και θα σου εξασφάλισει μια άμεση ανακούφιση.

10. Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές

11. Συμβάλλει και στην απώλεια βάρους

12. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Κεφίρ: Μία πολύ γευστική συνταγή

Ένα ποτήρι κεφίρ

1κ.σ ταχίνι ολικής άλεσης

1 γεμάτη κ.σ λιναρόσπορο, σπασμένο εκείνη τη στιγμή για να μην είναι οξειδωμένα τα έλαιά του

2-3 κ.σ ανάμεικτους ωμούς ξηρούς καρπούς

15 κεράσια από τα οποία έχω βγάλει το κουκούτσι ( ή όποιο άλλο φρούτο θέλετε)

Κανέλλα Κεϋλάνης