Κινόα: Το ιερό “δημητριακό” και τα οφέλη του για τον άνθρωπο

Η κινόα είναι σήμερα παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ένα τρόφιμο, που αποτελεί πολύ υγιεινή επιλογή και προσθήκη στην διατροφή των ανθρώπων, αλλά ο άνθρωπος την καταναλώνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα τρία βασικά είδη είναι η λευκή, η κόκκινη και η μαύρη. Δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και είναι από τα λίγα φυτά, που περιέχουν τα 9 απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα. Η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Β, σίδηρο, ποτάσιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε, και πολλά αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι τα οφέλη της κινόα;

  • Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
    Μια κούπα κινόα, δηλ. 185 γρ, περιέχουν:

-8 γρ πρωτεΐνη
-5 γρ φυτικές ίνες
-Το 58% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε μαγγάνιο
-Το 30% της ΣΗΠ σε μαγνήσιο
-Το 28% της ΣΗΠ σε φώσφορο
-Το 19% της ΣΗΠ σε βιταμίνη Β
-Το 18% της ΣΗΠ σε χαλκό
-Το 15% της ΣΗΠ σε σίδηρο
-To 13% της ΣΗΠ σε ψευδάργυρο
-Πάνω από το 10% της ΣΗΠ σε βιταμίνες Β1, Β2, Β6
-Το 9% της ΣΗΠ σε ποτάσιο
-Μικρές ποσότητες σε ασβέστιο, νιασίνη και βιταμίνη Ε

  • Περιέχει κουερσετίνη και καμφερόλη.
    Η δράση των δύο ουσιών, έχει φανεί ότι είναι αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική, αντιική και αντικαταθλιπτική.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
    Η κινόα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, από τα περισσότερα δημητριακά. Βέβαια, εάν μαγειρευτεί η περιεκτικότητα αυτή μειώνεται.
  • Είναι ιδανική για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη.
    Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, επομένως η αντικατάσταση των τροφίμων με γλουτένη, με αυτήν, αυξάνει την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
  • Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
    Η κινόα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, από τις περισσότερες φυτικές τροφές, καθιστώντας την ιδανική τροφή για vegan και vegetarians.
  • Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
    Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης βοηθάει στον έλεγχο και την διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο.
    Για να τα απορροφήσει ο οργανισμός σας καλύτερα, αφήστε την κινόα σε νερό πριν τη μαγειρέψετε ή περιμένετε να βγάλει μικρές ρίζες.
  • Έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό του ανθρώπου.
    Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κινόα, ενισχύει την μεταβολική υγεία, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο και την ινσουλίνη.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
    Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την δυνατότητα τους να αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση, αλλά και την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Η κινόα είναι περιεκτικότερη σε αυτά, όταν βγάζει ρίζες.
  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
    Ούσα περιεκτική σε πρωτεΐνη, αυξάνει τον μεταβολισμό και ταυτόχρονα κόβει την όρεξη. Σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η πρωτεΐνη συνδέεται με την απώλεια βάρους και την ενίσχυση της υγείας.
  • Είναι πολύ εύκολο να συμπεριληφθεί στην διατροφή.
    Η κινόα ταιριάζει σε πολλά φαγητά και σαλάτες, και είναι γευστική, καθιστώντας την εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας.