Κλιμακτήριος: Τα πρώτα συμπτώματα και η διάρκεια τους – Σε ποια ηλικία εμφανίζεται

Κλιμακτήριος είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης, δηλαδή της οριστικής παύσης της έμμηνου ρύσης και του τέλους της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας. Η περίοδος της κλιμακτηρίου διαρκεί από 2-5 χρόνια πριν την είσοδο στην εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική βιολογική διαδικασία που ακόμα και χωρίς περίοδο, η γυναίκα είναι σε θέση να απολαμβάνει τη σεξουαλική ζωή για πολλά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Η έναρξη των συμπτωμάτων της Κλιμακτηρίου μπορεί να γίνει από την ηλικία των 40-50. Αρκετές φορές, είναι πιθανό το ενδεχόμενο εμφάνισης των συμπτωμάτων της Κλιμακτηρίου αρκετά νωρίς, λόγου χάρη στην ηλικία των 35 ετών. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η γυναίκα παρουσιάζει πρόωρη κλιμακτήριο, την οποία εμφανίζουν περίπου 1 στις 100 γυναίκες. Για την πρωιμότητα της κλιμακτηρίου μπορεί να ευθύνονται παράμετροι, όπως τα γονίδια, η ανεπάρκεια των ωοθηκών ή/και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου εμφανίζονται όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αρχίζουν να αλλάζουν επίπεδα και το σώμα της γυναίκας πλέον περνάει από ποικίλες φάσεις και πολλά συμπτώματα την περίοδο εκείνη.

Κλιμακτήριος: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα

Εξάψεις

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα, που αναφέρονται από τις ασθενείς ως ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, οι οποίες περιγράφονται διαφορετικά κι ως «φουντώματα». Εμφανίζονται στην πλειοψηφία των γυναικών για 1- 1,5 χρόνο, αλλά σε πολλές από αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5 χρόνια. Η χρονική τους διάρκεια ποικίλει ανάμεσα στα 10 και 30 λεπτά της ώρας, ενώ η συχνότητά τους μπορεί να αγγίξει και τις 100 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, ότι παρεμποδίζουν από την καλή ποιότητα ζωής.

Εφίδρωση

Οι συχνές εφιδρώσεις είναι ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα της Κλιμακτηρίου. Μπορεί να ακολουθούν των εξάψεων ή να εμφανίζονται κατά μόνας. Πολλές φορές μάλιστα, συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που διαταράσσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Αίσθημα Ταχυκαρδίας

Περιγράφεται πολύ συχνά και ως «φτερούγισμα» της καρδιάς. Οι γυναίκες νιώθουν ότι η καρδιά τους χτυπά εντονότερα και πιο γρήγορα, ακόμη κι αν δεν έχουν κάνει κάποια σωματική άσκηση που να τους έχει κουράσει. Ο αριθμός των ταχυκαρδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ποικίλει ανά άτομο.

Διαταραχές της περιόδου

Πολύ συχνά, όσο η γυναίκα βρίσκεται σε Κλιμακτήριο, παρατηρούνται συχνές καθυστερήσεις στην περίοδό της (10 έως 20 ημέρες καθυστέρηση) ή και συχνομηνόρροιες (περίοδο πριν την 26η μέρα). Επίσης, μπορεί η γυναίκα να έχει περίοδο ακόμη και δύο φορές τον ίδιο μήνα ή να μην έχει και καθόλου περίοδο, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως αμηνόρροια. Την ίδια στιγμή, η ποσότητα του αίματος μπορεί επίσης να αποσταθεροποιηθεί. Δηλαδή να είναι έντονη μόνο για 2 ημέρες και να προκαλείται έως και αιμορραγία, κι ύστερα να σταματά ή να είναι πολύ έντονη για 5- 7 ημέρες και να παρατηρούνται πήγματα αίματος.

Ωστόσο, περίπου το 90% των γυναικών που διανύουν τη φάση της Κλιμακτηρίου παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως προς την έναρξη, την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα και την ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται. Μπορεί να εμφανίσουν παρατεταμένη περίοδο, να παρατηρήσουν, δηλαδή, ότι οι περίοδοί τους είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια. Ενδέχεται, ωστόσο, να συμβεί και το αντίθετο. Οι έμμηνοι κύκλοι, δηλαδή, μπορεί να αραιώνουν. Εν γένει, προκύπτουν διάφορες αλλαγές στην εμμηνόρροια, οι οποίες προμηνύουν την έναρξη της Κλιμακτηρίου.

Πόνοι περιόδου και καφέ υγρά

Κατά τη χρονική φάση της Κλιμακτηρίου κάποιες γυναίκες εκδηλώνουν ορισμένα συμπτώματα που προσιδιάζουν στους πόνους περιόδου, όπως είναι το φούσκωμα και το πρήξιμο στο στήθος. Ορισμένες, μάλιστα, έχουν μόνο καφέ υγρά αντί για περίοδο (πλασματική περίοδος) και μπορεί να παρέλθουν αρκετοί μήνες, έως ότου παρουσιαστεί η επόμενη έμμηνος ρύση.

Αύξηση του Σωματικού Βάρους

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για την απότομη αύξηση βάρους, που μπορεί να ξεκινήσει κατά την Κλιμακτήριο και να ενταθεί μετά την Εμμηνόπαυση. Παρατηρείται αύξηση του λιπώδους ιστού και μείωση της μυϊκής μάζας. Οι γυναίκες, μάλιστα, συσσωρεύουν αρκετό λίπος στην κοιλιά και αισθάνονται φούσκωμα. Επιπλέον, εκδηλώνονται πόνοι στην κοιλιακή περιοχή, οι οποίοι μπορεί να οφείλονται είτε σε ορμονικούς λόγους είτε σε δυσπεψία η οποία προκαλείται στο γαστρεντερικό σύστημα, κατά τη συγκεκριμένη χρονική φάση.

Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης

Όσο τα επίπεδα Ορμονών βρίσκονται σε Ισορροπία, καμία γυναίκα δεν εμφανίζει αρτηριακή υπέρταση. Ωστόσο, στην Κλιμακτήριο οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης ως απόρροια των ορμονικών διαταραχών.

Ξηρότητα Κόλπου και συχνοουρία

Εφόσον χάνονται τα Οιστρογόνα, που αποτελούν από τις πιο βασικές Ορμόνες της γυναίκας, ο κόλπος γίνεται πιο λεπτός και ατροφεί. Επίσης, αποκτά ξηρότητα, γίνεται ανελαστικός και εύθρυπτος. Επομένως, η γυναίκα νιώθει πόνο και άβολα κατά τη σεξουαλική επαφή, γεγονός που την αποτρέπει από το να έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό της. Ταυτόχρονα, η συχνοουρία αποτελεί ένα επιπλέον σύμπτωμα της Κλιμακτηρίου.

Διαταραχές Συναισθήματος

Η σταδιακή πτώση των οιστρογόνων που σημειώνεται κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου επενεργεί στην ψυχολογία της. Πολλές γυναίκες αισθάνονται κυκλοθυμία, δηλαδή γρήγορες εναλλαγές στο συναίσθημά τους. Αλλάζουν συμπεριφορά, γίνονται πολύ πιο ευερέθιστες και νευρικές, καταβάλλονται από έντονο άγχος, δυσφορία και θλίψη. Μερικές, μάλιστα, μπορεί να βιώσουν κρίσεις πανικού στην Κλιμακτήριο. Πολύ συχνά παρατηρούνται μάλιστα και περιστατικά κατάθλιψης, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να καταλήγουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά, προκειμένου να βελτιώσουν τη διάθεση τους. Κατανοεί κανείς, ότι η διαταραχή στο συναίσθημα δεν επηρεάζει μόνο την ίδια τη γυναίκα αλλά και το σύνολο του στενού της περίγυρου.

Αίσθημα Κόπωσης

Με δεδομένο ότι οι νυχτερινές εξάψεις, οι εφιδρώσεις και οι έντονες ταχυκαρδίες παρεμποδίζουν τόσο την ομαλή καθημερινότητα, όσο και τον ύπνο της, η γυναίκα νιώθει έντονο αίσθημα κόπωσης. Επίσης, η ανισορροπία στις βασικές, φυλετικές Ορμόνες και οι συνεχείς διαταραχές στο συναίσθημα, προκαλούν τη συνεχή «έκρηξη» αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα σταδιακά η γυναίκα να εξαντλείται.

Ευερεθιστότητα

Η Ορμονική πτώση και τα επακόλουθα που αυτή έχει, επηρεάζουν τη γυναίκα και την καθιστούν περισσότερο νευρική, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη σχέση με τον περίγυρό της.

Απώλεια μνήμης και Αδυναμία συγκέντρωσης

Η απώλεια των Οιστρογόνων, που αποτελούν από τις πιο βασικές Ορμόνες των γυναικών, προκαλούν σημαντικές επιδράσεις στον τρόπο λειτουργίας στην καθημερινότητά τους.