Κορονοϊός: Μήπως τον έχεις περάσει και δεν το ξέρεις; Πώς θα το καταλάβεις

Κορονοϊός: Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε οι περισσότεροι αναρωτηθεί εάν ανήκουμε στο ποσοστό ανθρώπων, που πέρασαν κορονοϊό, χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Είτε είχατε ένα «κακό» κρυολόγημα μεγάλης διάρκειας τον περασμένο χειμώνα, είτε ακόμη υποφέρατε από έναν ξηρό βήχα που δεν υποχωρούσε με τίποτα, είναι φυσικό να αναρωτηθήκατε εάν θα μπορούσε να είναι και αυτό κορονοιός.

Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί;

Είναι δυνατόν; Κι όμως, ναι. Ο Δρ Γουίλιαμ Σκάφνερ, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Τενεσί, λέει:

«Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό εμφανίζουν συμπτώματα μιας τυπικής περίπτωσης λοίμωξης, τα οποία δεν διαφέρουν από ένα βαρύ κρυολόγημα ή τη γρίπη. Επιπλέον, 40% των ατόμων που μολύνονται από κοροναϊό είναι εντελώς ασυμπτωματικοί».

Ο Δρ Άμες Ατζαλά, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, προσθέτει:

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε με 100% βεβαιότητα εάν αυτά τα συμπτώματα που αντιμετωπίσατε τον περασμένο χειμώνα ήταν Covid-19 ή εάν επρόκειτο για μια τυχαία ασυμπτωματική περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν σαφώς ότι μολυνθήκατε από τον κοροναϊό, και ευτυχώς για εσάς, το ξεπεράσατε χωρίς να το αντιληφθείτε».

Κορονοϊός: Αισθανθήκατε δύσπνοια;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA διαπίστωσε ότι ακόμη και υγιή άτομα που μολύνθηκαν από Covid-19 αντιμετώπισαν έντονη δυσκολία στην αναπνοή.

«Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο καιρό μπορεί αυτό το σύμπτωμα να διαρκέσει, αλλά το σίγουρο είναι πως οφείλεται σε φλεγμονή των πνευμόνων. Ωστόσο, μια πρόσκαιρη δύσπνοια, είναι το πιο ασαφές σύμπτωμα που μπορεί να κατατάξει κάποιον σε ασθενή από κοροναϊό, χωρίς να υπάρχει διάγνωση από το τεστ», λέει ο Δρ Σκάφνερ.

Κορονοϊός: Αντιμετωπίσατε ανεξήγητη τριχόπτωση;

Αυτό δεν έχει μελετηθεί ευρέως στο πλαίσιο του Covid-19, αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό αναφέρουν προβλήματα με την τριχόπτωση.

«Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση γνωστή ως τελογονική απόπτωση τριχών, η οποία όμως στην προ-Covid εποχή εμφανιζόταν συστηματικά σε πολλά άτομα εξαιτίας ποικίλων παραγόντων: εγκυμοσύνη, ακραίο στρες και απότομες αυξομειώσεις βάρους», τονίζει ο Δρ Ατζαλά.

Κορονοϊός: Περάσατε ένα άσχημο κρυολόγημα;

Στις αρχές της πανδημίας, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Covid-19 θα ήταν κάτι σαν «κακό» κρυολόγημα ή, το πολύ, σαν γρίπη. Ωστόσο, μερικές εβδομάδες μετά τα πάντα ανατράπηκαν προς το χειρότερο.

«Εξαιρώντας τους ασθενείς που εισήχθηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα, τα άτομα που μολύνθηκαν χωρίς να χρειαστούν ειδική ιατρική φροντίδα εμφάνιζαν ήπιο πυρετό, ρίγη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, σωματική κόπωση, μυαλγίες, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρινική καταρροή ή και διάρροια, όλα τυπικά συμπτώματα γρίπης ή άσχημου κρυολογήματος», λέει ο Δρ Σκάφνερ, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα ότι προσβληθήκατε από κορονοϊό μόνο με αυτά τα συμπτώματα, εφόσον δεν κάνατε τεστ που να το επιβεβαιώνει ή να το διαψεύδει».

Κορονοϊός: Βιώσατε απώλεια αίσθησης, όσφρησης και γεύσης;

Η απώλεια μυρωδιάς και γεύσης υπήρξε ένα μεγάλο σήμα κατατεθέν της Covid-19.Αν και αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς, ο Δρ Ατζαλά επισημαίνει ότι συνδέεται στενά με προσβολή από κοροναϊό.

«Δεδομένα από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Λαιμού (AAO-HNS) διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με Covid-19 που έχασαν την αίσθηση όσφρησης και γεύσης, το 27% είδε κάποια βελτίωση εντός περίπου επτά ημερών, ενώ οι περισσότεροι ήταν πολύ καλύτερα εντός δέκα ημερών. Αλλά η απώλεια των συγκεκριμένων αισθήσεων είναι δυνατό να υπάρχουν ακόμη και σε μια περίπτωση βαριάς ίωσης -εκτός Covid».

Κορονοϊός: Ταλαιπωρηθήκατε για βδομάδες από ξηρό βήχα;

Ένας παρατεταμένος ξηρός βήχας είναι ένα άλλο σύμπτωμα Covid-19 που ανέφεραν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύει το JAMA.

«Αντίθετα με ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη, ο βήχας που προκαλεί ο κοροναϊός είναι συχνά ξηρός, χωρίς φλέγμα ή βλέννα», λέει ο Δρ Ατζαλά.

«Τα νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το 43% των υγιών ατόμων που είχαν κοροναϊό χωρίς να έχουν κάνει τεστ διάγνωσης, βίωσαν αυτό τον ξηρό και επίμονο βήχα 14 έως 21 ημέρες».

Κορονοϊός: Νιώθετε -ακόμη- πολύ κουρασμένοι;

«Η σωματική εξάντληση μετά από ένα άσχημο κρυολόγημα ή μια γρίπη υποχωρεί μέσα σε δυο εβδομάδες μετά την πλήρη ανάρρωση.

Εάν υποφέρατε από μυαλγίες, δυσκαμψία, μούδιασμα και αδιευκρίνιστους πόνους σε όλο το σώμα έως και 60 μέρες μετά, είναι βέβαιο ότι μολυνθήκατε από Covid-19 χωρίς να το αντιληφθείτε», τονίζει ο Δρ Σκάφνερ.

Κορονοϊός: Μην εφησυχάζετε αν νιώθετε καλά

Οι ειδικοί παραδέχονται ότι ο Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένας άγνωστος ιός, ο οποίος μάλιστα συνεχώς μεταλλάσσεται με πολύ ύπουλο τρόπο.

«Οι επιστήμονες είναι οι τελευταίοι που μαθαίνουν τα νέα», λέει ο Δρ Ατζαλά, προσθέτοντας: «Οι προσωπικές εμπειρίες ατόμων που ξεπέρασαν τον κοροναϊός χωρίς να μπουν σε νοσοκομείο -πόσω μάλλον σε ΜΕΘ- αποτελούν για τους λοιμωξιολόγους το Άγιο Δισκοπότηρο της έρευνας που θα οδηγήσει στην τελική νίκη.

Εάν έχετε περάσει όλα τα παραπάνω συμπτώματα και τα ξεπεράσατε “όρθιοι”, μην ξεχνάτε ότι είναι πιθανό να είστε η χειρότερη απειλή για την ανθρωπότητα από υπερμετάδοση του ιού, άθελά σας. Γι’ αυτό, φοράτε τη μάσκα, κρατάτε αποστάσεις και κάντε το τεστ!».

Κορονοϊός: Πώς πραγματοποιείται η μετάδοση;

Η μόλυνση και η μετάδοση από τον COVID-19 πραγματοποιείται ευκολότερα ανάμεσα σε άτομα που έρχονται σε στενή επαφή (περίπου 2 μέτρα) και μεταφέρεται μέσω σταγονιδίων που προέρχονται από τον βήχα, το φτέρνισμα, την αναπνοή, το τραγούδι και την ομιλία, κάποιου που νοσεί.

Τα σταγονίδια αυτά προσγειώνονται στο στόμα, τη μύτη ή το δέρμα μας. Σπάνια η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω του αέρα, καθώς τα σταγονίδια παραμένουν εκεί για λεπτά ή ώρες, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.

Επιπλέον, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω επιφανειών που αγγίζουμε, καθώς έπειτα μεταφέρουμε τα σταγονίδια στο στόμα μας, τα μάτια, την μύτη ή το δέρμα μας (πολύ λίγες μεταδόσεις έχουν παρατηρηθεί).

Συνοπτικά, επαφές υψηλού κινδύνου θεωρούνται εκείνες που βρίσκονται στα περίπου εντός 2 μέτρων, με κάποιον νοσούντα ή η επαφή με σταγονίδια που προέρχονται από εκείνον.

Κορονοϊός: Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη;

Ενώ δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία κατά του ιού, και αντιμετωπίζεται συμπτωματικά, υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Ακολουθώντας τα παρακάτω μέτρα:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
  • Κρατήστε απόσταση από τους γύρω σας (περίπου 2 μέτρων). Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  • Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο Covid-19 μπορεί να είναι μία από αυτές. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα ή νοσούν.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκα σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Μείνετε στο σπίτι. Αποφύγετε την μετακίνηση, εκτός περιπτώσεων ανάγκης ή μεταφοράς σε εργασία.