Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται – Τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθήσετε

Ο κορονοϊός ανήκει σε μια κατηγορία ιών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.. Το 2019, εντοπίστηκε νέο στέλεχος της κατηγορίας αυτής, το οποίο προκάλεσε το ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας στην πόλη Wuhan της Κίνας. Σήμερα ο ιός αυτός είναι πλέον γνωστός, ως η αιτία της πανδημίας COVID-19 και η επίσημη ονομασία του είναι SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).

Διαβάστε Επίσης: Κορονοϊός: Συμπτώματα και Πρόληψη – Καθοδόν το εμβόλιο

Κορονοϊός: Πώς πραγματοποιείται η μετάδοση;

Η μόλυνση και η μετάδοση από τον COVID-19 πραγματοποιείται ευκολότερα ανάμεσα σε άτομα που έρχονται σε στενή επαφή (περίπου 2 μέτρα) και μεταφέρεται μέσω σταγονιδίων που προέρχονται από τον βήχα, το φτέρνισμα, την αναπνοή, το τραγούδι και την ομιλία, κάποιου που νοσεί. Τα σταγονίδια αυτά προσγειώνονται στο στόμα, τη μύτη ή το δέρμα μας. Σπάνια η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω του αέρα, καθώς τα σταγονίδια παραμένουν εκεί για λεπτά ή ώρες, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο συχνά συμβαίνει αυτό. Επιπλέον, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω επιφανειών που αγγίζουμε, καθώς έπειτα μεταφέρουμε τα σταγονίδια στο στόμα μας, τα μάτια, την μύτη ή το δέρμα μας (πολύ λίγες μεταδόσεις έχουν παρατηρηθεί).

Συνοπτικά, επαφές υψηλού κινδύνου θεωρούνται εκείνες που βρίσκονται στα περίπου εντός 2 μέτρων, με κάποιον νοσούντα ή η επαφή με σταγονίδια που προέρχονται από εκείνον.

Κορονοϊός: Πρόληψη

Ενώ δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία κατά του ιού, και αντιμετωπίζεται συμπτωματικά, υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Ακολουθώντας τα παρακάτω μέτρα:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
  • Κρατήστε απόσταση από τους γύρω σας (περίπου 2 μέτρων). Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  • Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο Covid-19 μπορεί να είναι μία από αυτές. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα ή νοσούν.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκα σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Μείνετε στο σπίτι. Αποφύγετε την μετακίνηση, εκτός περιπτώσεων ανάγκης ή μεταφοράς σε εργασία.

Διαβάστε Επίσης: