Κορονοϊός: Για πόσο διάστημα διατηρούνται τα αντισώματα αν κάποιος κόλλησε

Κορονοϊός: Πρόσφατη μελέτη σε κατοίκους της περιοχής του Wuhan στην Κίνα, του επίκεντρου της πανδημίας COVID-19, έδειξε ότι άτομα που μολύνθηκαν με το νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα έναντί του, διατήρησαν σταθερά τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 9 μηνών.

Η εργασία με τίτλο “Seroprevalence and humoral immune durability of anti-SARS-CoV-2 antibodies in Wuhan, China: a longitudinal, population-level, cross-sectional study” (Οροεπιπολασμός και χυμική ανοσολογική ανθεκτικότητα των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο Wuhan της Κίνας: μια διαχρονική, σε πληθυσμιακό επίπεδο, συγχρονική μελέτη) δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα κυριότερα αποτελέσματα του άρθρου.

Κορονοϊός: Ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από μόλυνση με κορονοϊό

Στόχοι της μελέτης ήταν αφ’ ενός ο προσδιορισμός του οροεπιπολασμού στον πληθυσμό του Wuhan και αφ΄ ετέρου πώς μεταβάλλονται τα επίπεδα των αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εξουδετερωτικών, σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκαν δείγματα πλάσματος από περίπου 9.500 κατοίκους του Wuhan ξεκινώντας από τον Απρίλιο 2020 (δηλ. μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην περιοχή),  και σε δύο διαδοχικά διαστήματα, τον  Ιούνιο και τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2020.

Σημαντικό στοιχείο της εργασίας αυτής ήταν ότι συμπεριλήφθησαν άτομα από οικογένειες που κατοικούν στην περιοχή και παρέμειναν αρνητικά για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν εκτέθηκαν για δεύτερη φορά στον ιό. Τα δείγματα πλάσματος ελέγχθηκαν με διάφορα τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν το σύνολο των αντι-SARS-CoV-2 ανοσοσφαιρινών (pan-Igs), τα αντισώματα των τάξεων Μ (IgM), G (IgG) και A (IgA) ξεχωριστά, αλλά και τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2020, ο σταθμισμένος οροεπιπολασμός στο επίκεντρο της πανδημίας ήταν πολύ χαμηλός, μόλις 6,9%, και ήταν παρόμοιος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αυξημένος επιπολασμός παρατηρήθηκε στις ηλικίες άνω των 66 ετών (9,51%), ενώ ο χαμηλότερος στην ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών (3,22%).

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας στην περιοχή του Wuhan ήταν το υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών περιστατικών, που υπολογίστηκε σε πάνω από 80% των θετικών για αντισώματα ατόμων.

Επιπλέον, όλοι οι θετικοί για αντισώματα κάτοικοι του Wuhan είχαν αναπτύξει αντισώματα IgG (100%), το 13% είχε και αντισώματα IgM, το 15,8% και αντισώματα IgA, και το πλέον σημαντικό, ποσοστό 40% των θετικών είχαν αναπτύξει ειδικά εξουδετερωτικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2.

Κορονοϊός: Η διάρκεια “ζωής” των αντισωμάτων

Κατά τον επανέλεγχο των ίδιων ατόμων τον Ιούνιο (δηλ. μετά από 2 μήνες) και τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο (δηλ. μετά από 6-9 μήνες), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των ολικών αντισωμάτων (pan-Igs) και κυρίως των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού παρέμειναν σταθερά για τουλάχιστον 9 μήνες.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν εν μέρει αναμενόμενο, καθώς έχει παρατηρηθεί και για άλλους κορονοϊούς, για παράδειγμα η ανοσία έναντι των εποχιακών κορονοϊών διατηρείται για 1-2 χρόνια, άτομα που μολύνθηκαν με τον SARS-CoV του 2003 είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα μέχρι και 2 χρόνια μετά τη λοίμωξη, και το αντίστοιχο διάστημα για τον MERS-CoV ήταν 15 μήνες.

Ειδικά στα ασυμπτωματικά άτομα, ενώ τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που ανέπτυξαν ήταν συγκρίσιμα με αυτά των συμπτωματικών περιπτώσεων, αριθμητικά λιγότεροι ασυμπτωματικοί ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τη λοίμωξη (ποσοστό 36,2%, έναντι 55,4% στους συμπτωματικούς). Όμως, και στους ασυμπτωματικούς, τα αντισώματα διατηρήθηκαν για τουλάχιστον 9 μήνες.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια;

Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Οι ερευνητές που εργάζονται στην φάση της παραγωγής εμβολίων μπορούν να αποφανθούν μόνο για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια.

Στην τρίτη φάση της ανάπτυξής τους μπορούν να αποφανθούν για τη λειτουργική ανοσία. Στην τέταρτη φάση, μετά δηλαδή την διάθεση των εμβολίων, συνάγονται συμπεράσματα για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν.

Στην φάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη διάρκειά της προστασίας.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις που έχουν ήδη εμφανιστεί,με κάποιες εξ αυτών, όπως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, να έχει μολύνει και εμβολιασθέντες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στη μείωση του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Κορονοϊός: Self Test – Πώς να το κάνετε μόνοι σας;

  • Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα.
  • Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση).
  • Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι.
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα.
  • Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα.
  • Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό.
  • Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια).
  • Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ.
  • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης.
  • Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα.
  • Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.

Κορονοϊός: Self Test – Τι θα κάνετε αν βγει θετικό;

Όπως έχει γίνει γνωστό σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το περιστατικό στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη) και ακολούθως θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.

Για όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, η δήλωση ότι διενεργήθηκε θα πρέπει να γίνεται και εφόσον βγει αρνητικό. Από τη μία, οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν υπεύθυνοι δήλωση τέλεσης του τεστ και από την άλλοι, οι γονείς και κηδεμόνες θα κάνουν το ίδιο για λογαριασμό των μαθητών.

Κορονοϊός: Self TestΗ καταγραφή των αποτελεσμάτων

«Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου κορωνοϊού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, «θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών».