Κύστη κόκκυγος: Πώς εκδηλώνεται – Πότε χρειάζεται χειρουργείο

Η κύστη κόκκυγος είναι μια κύστη ή ένα σύμπλεγμα κυστών κάτω από το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα δηλαδή μεταξύ των γλουτών. Οι κύστεις αυτές περιέχουν συνήθως τρίχες. Οι τρίχες είναι και η γενεσιουργός αιτία των κυστών αυτών, με την παλίνδρομη ανάπτυξη τους εντός του δέρματος. Οι κύστεις λόγω της παρουσίας των τριχών φλεγμαίνουν, παράγεται πύο και άλλα υγρά, τα οποία και διαρρέουν προς τα έξω μέσω “καναλιών”.

Η κύστη κόκκυγος είναι μια αρκετά συχνή νόσος. Προσβάλλει συχνότερα τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς με αυξημένη τριχοφυΐα. Έτσι δεν είναι τυχαίο που προσβάλλει συχνότερα τους νεαρούς άνδρες με καταγωγή τη λεκάνη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα κατέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παρουσίας κύστης κόκκυγος στον κόσμο.

υστυχώς δεν υπάρχουν κάποιες ιατρικές οδηγίες που μπορούν να προλάβουν μία κύστη κόκκυγος. Σίγουρα όμως βοηθάει ο περιορισμός της καθιστικής ζωής και η διατήρηση του ιδανικού βάρους. Στις αιτίες θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ορμονικές διαταραχές, την έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή, την τριβή, την φλεγμονή.

Κύστη κόκκυγος: Ποια είναι η κλινική της εκδήλωση;

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να υπάρχει και να μην δημιουργεί συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ορατά τα “κανάλια” από τα οποία διαρρέουν υγρά. Έτσι συχνά είναι τα προβλήματα με την καθαριότητα, καθώς λερώνονται τα εσώρουχα του ασθενούς. Αρκετά συχνός είναι ο πόνος στην περιοχή, ο οποίος καθιστά δύσκολο το πολύωρο κάθισμα, ειδικά σε ανθρώπους με καθιστική εργασία. Σημαντικός πόνος όμως υπάρχει όταν δημιουργούνται αποστήματα με παγιδευμένη μεγάλη ποσότητα πύου στην περιοχή. Τα αποστήματα αυτά προκαλούν πολύ έντονο πόνο με δυσκολία στο κάθισμα, τη βάδιση και τις κινήσεις, ενώ δεν είναι σπάνια η παρουσία και πυρετού.

Κύστη κόκκυγος: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η παρουσία κύστης κόκκυγος καθώς και οι επιπλοκές της, όπως το απόστημα, μπορεί να αποφευχθεί με καλή υγιεινή και αποτρίχωση της περιοχής μεταξύ των γλουτών. Εφόσον δημιουργηθεί απόστημα (εγκλωβισμένο πύο) με παρουσία έντονης ερυθρότητας και πόνου, η θεραπεία είναι η χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος και αφαίρεση του πύου. Η παρέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα και την κίνηση από την παρουσία της κύστης κόκκυγος, η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της.

Παλαιότερα η χειρουργική εκτομή της κύστης γινόταν με τοπική ή με γενική αναισθησία. Αφαιρούνταν όλη η περιοχή που έφερε τις κύστεις και ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς η περιοχή αφηνόταν ανοικτή ώστε να επουλωθεί σταδιακά ή συγκλειόταν με την μετάθεση υγιούς δέρματος και υποδόριου λίπους από γειτονική περιοχή.

Στη σύγχρονη εποχή νεότερες τεχνικές εφαρμόζονται με καυτηριασμό της κύστης κόκκυγος με χρήση ινών Laser. Η χρήση του Laser προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση από τα ενοχλήματα με πολύ μικρότερο τραύμα, χωρίς ανάγκη αλλαγών και σημαντικά μικρότερο πόνο μετά το χειρουργείο. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο ασθενής επανέρχεται στο σπίτι την ίδια κιόλας ημέρα.

Κύστη κόκκυγος: Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβαση κύστης κόκκυγος με χρήση ινών Laser ο καθαρισμός της περιοχής. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου με καθαρό χλιαρό νερό και σαπούνι. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται άμεσα όταν ο ίδιος ο ασθενής νιώσει έτοιμος. Τις πρώτες 2 εβδομάδες δεν συστήνεται το κολύμπι στη θάλασσα ή την πισίνα. Τέλος τις πρώτες ημέρες και μέχρι να επέλθει ικανοποιητική επούλωση θα πρέπει να αποφεύγεται το πολύωρο κάθισμα, η οδήγηση και το ντύσιμο με στενά ρούχα και εσώρουχα.