Κύστη κόκκυγος: Τι είναι και πώς θεραπεύεται οριστικά – Τα συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μια συχνή κι επώδυνη κατάσταση που αν δεν τύχει κατάλληλης φροντίδας, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη λοίμωξη. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι έχουν έντονη τριχοφυΐα και όσοι ιδρώνουν εύκολα.

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγα είναι σχηματίζεται κάτω από το δέρμα πάνω στη γενέθλιο σχισμή των γλουτών. Συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα, εκτός αν μολυνθεί. Σε αυτή την περίπτωση φλεγμαίνεται και μετατρέπεται σε απόστημα που πρέπει να καθαριστεί.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν Κύστη Κόκκυγα;

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η κύστη κόκκυγα έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης:

  • Στους άνδρες έναντι των γυναικών
  • Στις ηλικίες 15 έως 30 ετών
  • Σε δασύτριχα άτομα και υπέρβαρους, λόγω της πιο έντονης εφίδρωσής τους στην περιοχή.
  • Σε άτομα που κάνουν συστηματικά καθιστική εργασία
  • Σε άτομα που φορούν σφιχτά ρούχα που πιέζουν την ιεροκοκκυγική περιοχή
  • Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό κύστης κόκκυγα

Ποια είναι τα αίτια της Κύστης Κόκκυγα;

Η επικρατούσα επιστημονική άποψη είναι ότι οι κύστεις κόκκυγα σχηματίζονται όταν τρίχες και νεκρά κύτταρα παγιδεύονται κάτω από το δέρμα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τους εξής λόγους:

  • υπερβολική πίεση
  • τριβή
  • συχνοί τραυματισμοί στην περιοχή

Τι συμπτώματα έχει η Κύστη Κόκκυγα;

Όταν η κύστη κόκκυγα δεν έχει μολυνθεί, τότε μπορεί και να μην δώσει συμπτώματα. Σε περίπτωση μόλυνσης, ωστόσο, η κύστη κόκκυγα μπορεί να είναι μια αρκετά επώδυνη κατάσταση που συνοδεύεται από αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα.

Αρχικά, παρατηρείται στην απόληξη της σπονδυλικής στήλης ένα οίδημα, το οποίο προκαλεί ενόχληση, όταν ο ασθενής κάθεται. Προοδευτικά το οίδημα εντείνεται και αποκτά μορφή αποστήματος, με έντονο και μη ανεκτό πόνο, εκροή πυώδους υγρού και δυσοσμία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Κύστης Κόκκυγα;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα γίνεται κατά την κλινική εξέταση από το γιατρό. Σε περίπτωση που η φλεγμονή εκτείνεται προς τον πρωκτό, ενδέχεται να χρειαστεί διερευνηθεί υπερηχογραφικά η πιθανότητα ύπαρξης πρωκτικού συριγγίου.

Πώς αντιμετωπίζεται η Κύστη Κόκκυγα; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Η κύστη κόκκυγα συχνά εμφανίζεται ως ένα χρόνιο πρόβλημα σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες. Για την αντιμετώπισή της χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως:

  • Χειρουγική αφαίρεση της κύστης, με κλειστή ή ανοικτή μέθοδο
  • Ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα (EPSit)
  • Ενδοσκοπική εξάχνωση με χρήση θεραπευτικού laser (FiLac)

Τα τελευταία χρόνια οι ενδοσκοπικές προσεγγίσεις κερδίζουν έδαφος, καθώς δεν συνοδεύονται από τις δυσκολίες επούλωσης που χαρακτηρίζει τις παραδοσιακές, χειρουργικές μεθόδους.

Αφαίρεση Κύστη Κόκκυγος (κλειστή ή ανοιχτή μέθοδος)

Τι είναι η χειρουργική αφαίρεση Κύστης Κόκκυγα;

Η χειρουργική αφαίρεση της κύστης κόκκυγα μπορεί να γίνει με την κλειστή ή την ανοιχτή μέθοδο:

Στην κλειστή μέθοδο, ο χειρουργός αφαιρεί την κύστη και τα συρίγγια κλείνοντας το τραύμα στο τέλος με ράμματα. Η μέθοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τα υψηλότερα ποσοστά υποτροπής .

Στην ανοιχτή μέθοδο, αφαιρείται και πάλι η κύστη και τα όποια συρίγγια, αλλά το τραύμα παραμένει ανοικτό, ώστε να επουλωθεί από μόνο του. Η μέθοδος αυτή συνοδεύεται από μακρά περίοδο επούλωσης που μπορεί να φτάσει έως και μήνες κι απαιτεί καθημερινό καθαρισμό του τραύματος.

Τόσο η κλειστή όσο και η ανοικτή χειρουργική επέμβαση, σε όλες τις παραλλαγές της (ευρεία εκτομή, μαρσιποποίηση, κρημνοί) χαρακτηρίζονται από μετεγχειρητικό πόνο, ευμεγέθεις ουλές, μεγάλη διάρκεια επούλωσης, η οποία μπορεί να απαιτεί από τον ασθενή να παραμένει ξαπλωμένος μπρούμυτα.

Τι είναι η Ενδοσκοπική θεραπεία της Κύστης Κόκκυγα (EPSit);

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment – EPSiT) είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.

Πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί λίγα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός πρώτα χαρτογραφεί την κύστη και την πορεία των συριγγίων και στη συνέχεια εισάγει το συριγγοσκόπιο στο οποίο είναι ενσωματωμένη μια ειδική ενδοσκοπική μικροκάμερα, από την είσοδο ενός συριγγίου στο δέρμα, μέσω της οποίας γίνεται ο καθαρισμός της κύστης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής θεραπείας της Κύστης Κόκκυγα (EPSit);

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment – EPSiT) είναι μια ανώδυνη κι ελάχιστα τραυματική θεραπεία, που δεν αφήνει ουλές και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι τα εξής:

  • Αναίμακτη επέμβαση
  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα
  • Ταχεία επούλωση, χωρίς ταλαιπωρία
  • Περιορισμένος κίνδυνος υποτροπών
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν πραγματοποιούνται τομές

Τι είναι η Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγα (FiLac);

Η ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης κόκκυγα είναι μη επεμβατική μέθοδος, η οποία βασίζεται στη χρήση θεραπευτικού laser (FiLac).

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, δίχως τομή και διαρκεί ελάχιστα λεπτά.

Μέσα από την είσοδο ενός συριγγίου, που συνήθως υπάρχουν σε κάθε κύστη του κόκκυγα που έχει φλεγμονή, ο χειρουργός εισάγει  ένα πολύ λεπτό ενδοσκόπιο, με το οποίο αφενός χαρτογραφεί την κύστη και τα συρίγγια κι αφετέρου την καθαρίζει εσωτερικά από τρίχες και φλεγμονώδεις ιστούς.

Στη συνέχεια, από την ίδια δίοδο εισάγεται μια οπτική ίνα laser, η οποία προκαλεί φωτοπηξία εντός της κύστης και την εξαχνώνει εκ των έσω.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος (FiLac);

Η ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης κόκκυγα προσφέρει άμεση ανακούφιση στους ασθενείς και τη δυνατότητα επιστροφής σε κανονικές δραστηριότητες σε ελάχιστες ώρες.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και είναι λειτουργικός στην εργασία του την ίδια ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να λάβει παυσίπονα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή, ούτε να κάνει αλλαγές σε γάζες.

Οι υποτροπές είναι σπάνιες, η επούλωση είναι ταχύτατη και το αισθητικό αποτέλεσμα βέλτιστο.

Πηγή: kkonstantinidis