Κυτταρίτιδα: Αυτές οι τροφές την προκαλούν

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των γυναικών είναι η κυτταρίτιδα.

Αφορά όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις ηλικίες. Το 80% με 90% των γυναικών εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από την εναπόθεση λιπιδίων στο εσωτερικό των λιποκυττάρων του επιφανειακού στρώματος του υποδόριου ιστού.

Το φούσκωμα των λιποκυττάρων έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των μικροκυψελών του λιπώδους ιστού με τρόπο που προσδίδει την εικόνα του φλοιού πορτοκαλιού.

Η εμφάνισή της αποτελεί συνέπεια πολλών παραγόντων, βασικότεροι των οποίων είναι οι κληρονομικοί παράγοντες, η κακή διατροφή, ο αργός μεταβολισμός, ο καθιστικός τρόπος ζωής, οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, υποθυρεοειδισμός, κλπ), η εγκυμοσύνη, η αφυδάτωση, η παχυσαρκία, η ηλικία, το κάπνισμα.

Η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι δύσκολη υπόθεση και προϋποθέτει ισορροπημένη διατροφή, καλή ενυδάτωση και άσκηση.

Κυτταρίτιδα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Ζάχαρη: Δεν προσφέρει καθόλου θρεπτικά συστατικά, παρά μόνο θερμίδες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και την αύξηση του βάρους. Προτιμήστε υποκατάστατα όπως η καστανή ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι αγαύης.

Αλάτι: Τα περισσότερα επιτραπέζια αλάτια είναι επεξεργασμένα, περιέχουν δηλαδή μόνο χλωριούχο νάτριο και προκαλούν κακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία του αίματος. Το θαλασσινό αλάτι είναι πολύ πιο υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για το σώμα.

Τηγανητά: Έχουν περισσότερες θερμίδες και τρανς λιπαρά, τα οποία δεν προκαλούν μόνο κυτταρίτιδα, αλλά βλάπτουν συνολικά την υγεία. Tα τρανς λιπαρά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο  καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και φλεγμονής.

Αλκοόλ: Έχουν πολλές κενές θερμίδες, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του βάρους. Όταν το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ, το μετατρέπει σε ζάχαρη. Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν επίσης στην κατακράτηση υγρών και αυξάνουν τους θύλακες λίπους σε ορισμένα σημεία (τους μηρούς, τα χέρια, την κοιλιά και τους γλουτούς).

Πρόχειρο φαγητό: Xάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, σάντουιτς, γλυκά, σάλτσες, προμαγειρεμένα φαγητά, περιέχουν σχεδόν όλες τις ουσίες που προκαλούν κυτταρίτιδα. Τα επεξεργασμένα άλευρα, η ζάχαρη, το αλάτι και τα τρανς λιπαρά, πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους, είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία. Εκτός του ότι στερούνται θρεπτικών συστατικών, αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους στα επίμαχα σημεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες κυτταρίτιδας.

Κυτταρίτιδα: Καταπολέμηση και αντιμετώπιση

Κυτταρίτιδα: Το αιώνιο και άλυτο πρόβλημα των γυναικών (οι άνδρες είναι για ακόμη μια φορά τυχεροί) είναι η εμφάνιση και η εφόρου ζωής “δέσμευση” με την κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζει το 85-98% των γυναικών.

Ενώ πολλές αξιόπιστες πηγές υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία που εγγυάται ότι θα φύγει η κυτταρίτιδα, ορισμένες θεραπείες μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή της.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να σχηματιστεί στις γυναίκες μετά την εφηβεία. Συχνά απαντάται στην περιοχή του μηρού ή του γλουτού, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί στο άνω μέρος του σώματος. Η κυτταρίτιδα μπορεί να αυξηθεί με τα χρόνια καθώς η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται φυσιολογικά.

Είτε παχύσαρκες, είτε σε φυσιολογικά κιλά, όλες μπορούν να έχουν κυτταρίτιδα. Οι γενικές πρακτικές απώλειας βάρους και η αύξηση του μυϊκού τόνου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρίτιδας, αλλά δεν μπορούμε να επιλέξουμε από πού χάνουμε λίπος.

Εκτός από τις υγιείς πρακτικές απώλειας βάρους, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπείες κυτταρίτιδας. Ορισμένες μπορεί να είναι πιο επιτυχημένες από άλλες. Ωστόσο, καμία θεραπεία για την κυτταρίτιδα δεν μπορεί να είναι απολύτως αποτελεσματική.

Κυτταρίτιδα: Τι ακριβώς είναι;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανώμαλο και με λακκάκια. Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων, τα οποία σπρώχνουν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό, κάτω από το δέρμα.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην παροχή αίματος σε περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση επιπλέον υγρών στον ιστό.

Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), λόγω κακής αιμάτωσης, ενώ εξαρτάται κι από τη δομή/μέγεθος των λιποκυττάρων

Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, ωστόσο κάποια σημείο που είναι πιο πιθανό να την συναντήσεις είναι:

  • Στους γοφούς
  • Στους μηρούς
  • Στην κοιλιά
  • Στα οπίσθια
  • Στο στήθος
  • Στις γάμπες

Κυτταρίτιδα: Γιατί εμφανίζεται;

Οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (για παράδειγμα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν.

Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες, ενώ ο βαθμός της κυτταρίτιδας που μπορεί να εμφανίσεις φαίνεται να εξαρτάται από τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία σου.

Το πάχος του δέρματος επίσης ενδέχεται να επηρεάζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο έχε κατά νου ότι κάθε σωματότυπος μπορεί να την παρουσιάσει, ακόμη και σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Κυτταρίτιδα: Ποιοι είναι οι παράγοντες;

Ορμόνες

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό ενδέχεται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση του λίπους να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της.

Έτσι κάποια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία και προάγει την αύξηση λίπους, όπως τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η κυτταρίτιδα εμφάνίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες υπάρχει μία θεωρία που θέλει τα οιστρογόνα να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός.

Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εφηβεία, ενώ η εικόνα της χειροτερεύει ανά περιπτώσεις που παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.

Γυναίκες ή Άντρες;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες. Μία εξήγηση που έχει δοθεί γι’ αυτό είναι ο αριθμός και η διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Επειδή λοιπόν, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία παρουσιάζουν κάθετη διάταξη, είναι πιο εύκολο να «σπρώξουν» τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων, με οριζόντια διάταξη.

Τρόπος ζωής

Αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίδα αποτελεί κι έναν από τους λόγους εμφάνισής της. Έτσι, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και μία μακροχρόνια καθιστική καθημερινότητα μπορούν να αποτελέσουν αίτιο εμφάνισής της, ενώ φαίνεται να καθιστούν συγκεκριμένα σημεία του σώματος πιο επιρρεπή.

Κυτταρίτιδα: Τρόποι για να την καταπολεμήσετε

Στεγνό βούρτσισμα

Η τεχνική του στεγνού βουρτσίσματος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά εφόσον όσοι την έχουν δοκιμάσει τη συνιστούν με ενθουσιασμό.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια βούρτσα και μερικά λεπτά κάθε μέρα για να τρίψετε τις περιοχές με κυτταρίτιδα ή ολόκληρο το σώμα σας, αν θέλετε.

Θα προσέξετε αμέσως τα αποτελέσματα, επειδή θα μπορέσετε να αισθανθείτε τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την απαλότητα του δέρματός σας.

Καθώς οι μέρες περνούν, θα προσέξετε ότι το δέρμα σας είναι πιο σφριγηλό και λείο. Η κυτταρίτιδα θα εξαφανιστεί με τον καιρό αν είστε συνεπείς και ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα.

Άσκηση & Διατροφή

Η διατροφή και η άσκηση είναι μία πραγματική σανίδα σωτηρίας για την πιο εύκολη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ειδικότερα οι φυτικές ίνες, τα 10 τουλάχιστον ποτήρια νερό μέσα στην μέρα, το πράσινο τσάι και οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως ο σολομός είναι πολύ ευεργετικά για το δέρμα και την συνολική υγεία του οργανισμού.

Αντίθετα, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης αυξάνουν τα φαινόμενα κυτταρίτιδας.

Ειδικά όσον αφορά την άσκηση, μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική προπόνηση και η αερόβια άσκηση, είναι πολύ βοηθητική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και φυσικά στην καύση του λίπους.

Κρέμες

Δραστικά συστατικά, όπως η καφεΐνη και η ρετινόλη, φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας. Σε εργαστηριακά πειράματα διαφάνηκε ότι προϊόντα με καφεΐνη και ρετινόλη έχουν την ιδιότητα να συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα.

Άλλα συστατικά των αντικυτταριτιδικών κρεμών, όπως φυτικά εκχυλίσματα από γαρίφαλο ή πιπέρι, δείχνουν να καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και να βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή όπου εφαρμόζονται.

Ωστόσο, κανένα προϊόν δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά αν το άτομο δεν φροντίζει να ασκείται και να διατρέφεται σωστά.

Φυσικά έλαια

Πέρα από την διατροφή και τις ασκήσεις, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι που βοηθούν στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Μια πολύ δημοφιλής μέθοδος είναι το λάδι για κυτταρίτιδα.

Πρόκειται για φυσικά συνήθως έλαια που διαθέτουν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Εφαρμόζονται με επάλειψη στο σώμα κάνοντας απαλό μασάζ και στη συνέχεια δρουν μόνα τους. Έχουν την ικανότητα να αποτοξινώνουν τον οργανισμό και να προσφέρουν σύσφιξη στο δέρμα.

Τα λάδια αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και από ειδικούς για να κάνουν λεμφικό μασάζ για κυτταρίτιδα. Το συγκεκριμένο είδος μασάζ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κυτταρίτιδα: Μερικές ακόμη συμβουλές

  1. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  2. Αποκτήστε και διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος με μειωμένη ποσότητα λίπους στο σώμα σας.
  3. Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμα σας.
  4. Καταναλώστε πολλά υγρά (νερό, χυμούς, σούπες, κλπ)
  5. Μειώστε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά.
  6. Ελέγξτε την καθημερινή πρόσληψη αλατιού.
  7. Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την πρόσληψη υδατανθράκων.
  8. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  9. Αυξήστε τα τρόφιμα με ω3 πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη C.
  10. Προτιμήστε να καλύπτετε αποστάσεις περπατώντας και όχι με μέσα μεταφοράς ή αυτοκίνητο.