Λήγουν τα προφυλακτικά;

Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης στα προφυλακτικά; Λήγουν ή όχι;

Τα προφυλακτικά κατέχουν κεντρική θέση  στις συζητήσεις για την ασφάλεια στο σεξ διότι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μας προστατεύουν αποτελεσματικά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες κυήσεις.

Παραδόξως, όμως, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση γύρω από πολλές λεπτομέρειες που τα αφορούν. Προστατεύουν αποτελεσματικά από τον έρπη; Μήπως είναι καλύτερο να φοράει κανείς δύο προφυλακτικά αντί για ένα; Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουμε για να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ «ανοιγμένα» προφυλακτικά

Συσκευασία που έχει ανοιχθεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί άμεσα είναι άχρηστη και πρέπει να πετάγεται, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης

Πάντοτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στα προφυλακτικά. Τα προφυλακτικό φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και, εάν παρέλθει η ημερομηνία λήξης, είναι εύκολο να σπάσουν.

Μην τα εκθέτετε στη ζέστη

Η θερμοκρασία μπορεί να τα καταστρέψει. Προφυλακτικά που έχουν παραμείνει εκτεθειμένα στη ζέστη για μερικές μέρες, μπορεί να έχουν αλλοιωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να τα φυλάτε σε δροσερό μέρος και όχι στην τσέπη του παντελονιού ή στο αυτοκίνητο. Για τον ίδιο λόγο να αποφεύγετε να τα προμηθεύεστε από χώρους με πολλή ζέστη. Προτιμήστε να τα αγοράζετε από το φαρμακείο, συνιστά ο ΕΟΔΥ.

Μην τα θεωρείτε πανάκεια

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό δεν είναι επαρκής λόγος για να αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους σαν τα πουκάμισα.

«Τα προφυλακτικά ασφαλώς και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV/AIDS, ο έρπης, οι ιοί HPV κ.τλ.», τονίζει ο ειδικός σε θέματα σεξουαλικής υγείας Evan Cottrill, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς το παραμικρό λάθος για να παρέχουν την μέγιστη προστασία. Επιπλέον, ρόλο παίζει και το υλικό από το οποίο αποτελούνται».

Για μεγαλύτερη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να προτιμάτε τα προφυλακτικά από λάτεξ ή πολυουρεθάνη, συνιστά.

Προσέξτε τα λιπαντικά

Η βαζελίνη, το έλαιο για μασάζ και οι κάθε είδους λιπαρές αλοιφές/κρέμες καταστρέφουν το προφυλακτικό από λάτεξ, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Να προμηθεύεστε από το φαρμακείο υδατοδιαλυτά λιπαντικά, τα οποία θα χρησιμοποιείτε  μετά την εφαρμογή του προφυλακτικού στο πέος.

Αν όμως χρησιμοποιείτε προφυλακτικά από πολυουρεθάνη ή άλλο συνθετικό υλικό, μπορείτε να τα συνδυάσετε με λιπαρά λιπαντικά, λέει ο Dr. Cottrill.

Μην τα χρησιμοποιείτε δύο-δύο

Αν και μοιάζει λογικό πως τα δύο θα είναι πιο αποτελεσματικά, στην πραγματικότητα η τριβή που θα δημιουργηθεί ανάμεσά τους μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη τους.

Προφυλακτικά: Τα λάθη που τα… σπάνε

Προφυλακτικά: Είναι ο σύμμαχος κάθε άνδρα και γυναίκας για ασφαλές σεξ και απόλαυση χωρίς κινδύνους! Όμως, πριν τα χρησιμοποιήσεις (ξανά) διάβασε παρακάτω μερικά λάθη που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σου, αλλά και να μην αποτρέψουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Προφυλακτικά: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα και επικίνδυνα λάθη

Ιδού τα επικίνδυνα λάθη στη χρήση τους που έχουν εντοπίσει οι ειδικοί. Συγκεκριμένα οι άντρες:

  • Δεν προσέχουν την ημερομηνία λήξης του.
  • Δεν το φυλάσσουν σε δροσερό μέρος (όπως αναγράφεται στις οδηγίες φύλαξης και αποθήκευσής του) αφήνοντάς το συχνά σε μέρη με μεγάλη θερμοκρασία (όπως πχ στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου). Επίσης το αγοράζουν από μέρος που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ανοίγουν τη συσκευασία με αιχμηρά αντικείμενα κινδυνεύοντας έτσι να το τρυπήσουν και το σημαντικότερο χωρίς να το γνωρίζουν.
  • Ξετυλίγουν το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσουν στο πέος, αντί να το ξετυλίξουν επάνω του ή δεν απομακρύνουν τον αέρα. Τα πιο συχνά αποτελέσματα αυτού του λάθους είναι να σπάει, αφού δεν υπάρχει χώρος στην άκρη του για να χωρέσει το σπέρμα.
  • Το τοποθετούν αφού έχει ήδη αρχίσει η πράξη (1 στους 5 μάλιστα δεν το ξετυλίγει καν πλήρως), και το αφαιρούν πριν ολοκληρώσουν. Με αυτό τον τρόπο όμως ακυρώνεται η δύναμη του προφυλακτικού να προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι η ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
  • Το γυρνούν ανάποδα και το χρησιμοποιούν ξανά – με αυτό τον τρόπο το προφυλακτικό δεν προσφέρει καμιά προφύλαξη.
  • Το αφαιρούν με λάθος τρόπο. Η έξοδος του πέους έπειτα από την εκσπερμάτωση πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατά τη βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή σπέρματος – ωστόσο 2 στους 3 δεν το κάνουν.
  •  «Υποτιμούν» το λιπαντικό. Χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.

Προφυλακτικά: Βρείτε το μέγεθός σας

Όπως προέκυψε από τις μελέτες, οι περισσότεροι άνδρες φαίνεται να αγνοούν ότι τα προφυλακτικά κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν τους άνδρες να δοκιμάζουν διαφορετικά προφυλακτικά μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ακόμη ότι το προφυλακτικό δεν περιορίζει την απόλαυση και προσφέρει πάνω από 98% προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες κυήσεις, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.

Προφυλακτικά: Τι προστασία προσφέρουν

Τα προφυλακτικά είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης σε ποσοστό 98% όταν χρησιμοποιούνται σωστά και συστηματικά.

Σύμφωνα, όμως, με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών δεν είναι απόλυτα δεδομένη, αφού είναι γνωστό ότι ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να παρουσιαστεί ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ποσοστό έως και 2%.

Όσον αφορά στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα από λάτεξ προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι του HIV/AIDS και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων και των μολύνσεων από:

– χλαμύδια

– τριχομονάδες

– γονόρροια (βλεννόρροια)

– ηπατίτιδα Β

– έρπη γεννητικών οργάνων

– ιό ανθρώπινων θηλωμάτων

– σύφιλη

Τέλος, τα προφυλακτικά μειώνουν και την πιθανότητα (επαν)εμφάνισης ουρολοιμώξεων και ειδικά σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.

Προφυλακτικά: Επίδραση λιπαντικών

Ορισμένοι τύποι λιπαντικών μπορεί να βλάψουν ένα προφυλακτικό από λάτεξ, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση το νερό. Λιπαντικά όπως η βαζελίνη και τα φυτικά έλαια κάνουν τα προφυλακτικά αναποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και στη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Προφυλακτικά: Ανεπιθύμητες ενέργειες 

Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία στο λάτεξ (περίπου 5-6% εμφανίζουν τέτοια αντίδραση), είτε από τον άντρα είτε από τη γυναίκα. Εάν είστε αλλεργικοί στο λατέξ μπορείτε να δοκιμάσετε ένα προφυλακτικό που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.

Προφυλακτικά: Οι δυσκολίες στη χρήση του

Ορισμένοι θεωρούν ότι το προφυλακτικό μειώνει την αίσθηση της άμεσης επαφής και την απόλαυση. Κάποιοι άλλοι, πάλι, νιώθουν ότι η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας για την εφαρμογή του προφυλακτικού, μειώνει τον αυθορμητισμό και κατά συνέπεια την επιθυμία.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ανδρών οι οποίοι, υπό την πίεση του να διατηρήσουν μια καλή στύση ώστε να μην χαλαρώσει το προφυλακτικό, οδηγούνται στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Εάν μόνοι σας δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις πιέσεις και να μάθετε να απολαμβάνετε το σεξ με τη χρήση των προφυλακτικών, απευθυνθείτε για βοήθεια σε ειδικό ψυχολόγο/σεξολόγο.

Η μη χρήση του προφυλακτικού δεν είναι λύση. Αντιθέτως η προφύλαξη επιβάλλεται, ιδιαίτερα σε μη σταθερές σχέσεις, για την αποφυγή συνεπειών.

Προφυλακτικά: Οδηγίες για τη σωστή χρήση τους

1. Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως τα φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν το προφυλακτικό είναι σκισμένο ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.

2. Χρησιμοποιήστε το κάθε προφυλακτικό μόνο μία φορά. Εάν βγει κατά τη διάρκεια της επαφής, χρησιμοποιήστε καινούργιο.

3. Τοποθετήστε το προφυλακτικό πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών. Το υγρό που βγαίνει από την ουρήθρα μπορεί να μεταφέρει μικρόβια, ακόμη και σπερματοζωάρια, και ενδεχομένως να προκαλέσει εγκυμοσύνη.

4. Τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα που καλύπτει το πέος πριν βάλετε το προφυλακτικό, εκτός εάν έχετε κάνει περιτομή.

5. Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό κατά την τοποθέτηση.

6. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό ώστε να καλύψει ολόκληρο το πέος έως τη βάση του.

7. Εάν ο κόλπος της συντρόφου είναι στεγνός, θα πρέπει είτε να παρατείνετε το ερωτικό παιχνίδι, ώστε να υγρανθεί, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές λιπαντικό (με βάση το νερό).