Μαστίχα Χίου: Ο θησαυρός στο πιάτο σας – Πού κάνει καλό

Το προϊόν έμβλημα της Χίου, ένας διατροφικός θησαυρός με σημαντικές ιδιότητες στο πιάτο σας.

Η μαστίχα Χίου έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες και έχει γνωστή θεραπευτική δράση και στην ιατρική.

Ο σχίνος, το φυτό από όπου προέρχεται η μαστίχα, ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όμως η Χίος κατέχει την πρωτιά στην καλλιέργεια σχίνου, και πιο συγκεκριμένα, στο νότιο τμήμα του νησιού, καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος, από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα. Η μαστίχα Χίου έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) ήδη από το 1997.

Το μαστιχόδενδρο, είναι θάμνος αειθαλής ποθυ έχει ύψος 2-3 μέτρα. Η ανάπτυξή του είναι αργή και ολοκληρώνεται μετά από 40-50 χρόνια και με τελικό ύψος των δέντρων τα 5 μέτρα. Η αρωματική ρητίνη, εκκρίνεται από τα κλαδιά και τον κορμό, και έχει σχήμα που μοιάζει με δάκρυα. Αποτελεί ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν, ξεχωριστό τόσο για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του όσο και για τις ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές του. Ιστορικά, αναφορές στη μαστίχα Χίου, εντοπίζονται από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ.), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που έρεε από το φλοιό του μαστιχόδενδρου. Η μαστίχα θεωρείτο ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Ως επί το πλείστον τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό και με άλλα φυσικά προϊόντα για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η φυσική μαστίχα Χίου έχει καταχωρηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) ως “παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης” με τις ακόλουθες ενδείξεις: 1. ήπια δυσπεπτικά ενοχλήματα και 2. συμπτωματική θεραπεία ήπιας φλεγμονής του δέρματος και επούλωση μικρών δερματικών πληγών.

Μαστίχα Χίου: Οφέλη και ιδιότητες

  • Η μαστίχα διαθέτει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα
  • Προσφέρει ανακούφιση σε ενοχλήσεις του στομάχου και σε διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως η νόσος Crohn, η γαστρίτιδα, το έλκος και η δυσπεψία
  • Έχει επουλωτική δράση σε δερματικά προβλήματα
  • Μελέτες θεωρούν ότι διαθέτει αντικαρκινική δραστηριότητα
  • Προσφέρει ευεργετική επίδραση στη στοματική υγεία κάνοντας καλό σε ούλα και δόντια, διατηρώντας τη λευκότητα των δοντιών και την καθαρή αναπνοή
  • Δρα προληπτικά και θεραπευτικά κατά της τερηδόνας
  • Βελτιώνει την υψηλή αρτηριακή υπέρταση
  • Βοηθάει σε καρδιαγγειακά προβλήματα βελτιώνοντας την HDL χοληστερόλη και την ολική χοληστερόλη και μειώνει την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
  • Βοηθάει στην εξάλειψη και μείωση του ελικοβακτηριδίου
  • Μείωνει τον κίνδυνο ύπαρξης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη
  • Είναι θεραπευτική σε στοματίτιδα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, αμυγδαλίτιδα και οισοφαγίτιδα
  • Χρησιμοποιείται και σήμερα ακόμα για την αποσκλήρυνση όγκων στον πρωκτό, στο στήθος, στο ήπαρ, στις παρωτίδες, στη σπλήνα, στο στομάχι, στο έντερο και στον οισοφάγο
  • Βοηθάει στη διάρροια
  • Είναι αναλγητική και αντιβηχική
  • Θεωρείται ένα καλό αφροδιασιακό
  • Έχει στυπτικές, διουρητικές, αποχρεμπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες
  • Ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την πείνα

Μαστίχα Χίου: Σε ποιες μορφές τη βρίσκουμε;

  • Σε χονδρή μορφή μεγάλα κομμάτια
  • Σε ψιλή μορφή μικρά κομμάτια
  • Σε μορφή σκόνης και
  • Σε μορφή ελαίου δηλαδή μαστιχέλαιο 

Μαστίχα Χίου: Πώς πίνεται;

Η μαστίχα μπορεί να καταναλωθεί και ως ρόφημα. Η πιο διαδεδομένη της μορφή είναι ως λικέρ. Το γνωστό λικέρ μαστίχας το οποίο συνήθως προσφέρεται στο τέλος ενός γεύματος με την ιδιότητα ενός χωνευτικού ροφήματος. Άλλα είδη ποτών στα οποία μπορείτε να βρείτε την μαστίχα να περιλαμβάνεται είναι σε ρακόμελο, σε ούζο κ.α . Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταναλωθεί και το μαστιχέλαιο.

Μαστίχα Χίου: Πώς τρώγεται;

Η πιο δημοφιλή μορφή της μαστίχας βεβαίως και είναι η τσίχλα! Με το μάσημα της μαστίχας ως τσίχλας η υγιεινή των δοντιών, των ουλών και γενικά του στόματος θα είναι αισθητή. Βελτιώνεται γενικά η στοματική υγιεινή όπως ουλίτιδα και πλάκα, λόγω της αντιμικροβιακής δράσης και ενισχύει γενικά τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών της. Παρόλα αυτά η μαστίχα μπορείτε να απολαμβάνεται και σε άλλες μορφές όπως του παγωτού.

Μαστίχα Χίου: Συμπερασματικά

Η μαστίχα διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, υπάρχουν δεδομένα για την αντικαρκινική δράση της. Έχει γενικά θετική επίδραση, βελτιώνοντας τη υγεία. Χρησιμοποιείται με επιτυχία στην ζαχαροπλαστική και μαγειρική, στην βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών και στη ποτοποϊα. Έχει τον τίτλο της «θαυματουργή» τροφή και όχι άδικα. Έτσι μετά από όλα αυτά τα οφέλη, η ανάγκη για πάγια παραγωγή της είναι δεδομένη! Τέλος, η μαστίχα έχει αναγνωριστεί ως φυσικό φάρμακο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένταξε από σήμερα κιόλας την μαστίχα στη διατροφή σου και ξεκίνησε να απολαμβάνεις τα οφέλη της!