Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα αν και σπάνια, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Ως χρόνια σκωληκοειδίτιδα ορίζουμε τη μακρόχρονη φλεγμονή που εκδηλώνεται στη σκωληκοειδή απόφυση.
Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο και χρησιμεύει ως δεξαμενή βακτηρίων. Όταν εκδηλώνεται στο σημείο αυτό φλεγμονή ή λοίμωξη τότε κάνουμε λόγο για σκωληκοειδίτιδα.
Το πρώτο και πιο εμφανές σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο πόνος χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά.
Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 1,5% όλων των περιστατικών σκωληκοειδίτιδας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενα επεισόδια σκωληκοειδίτιδας που διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συγκεκριμένα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Χρόνια σκωληκοειδίτιδα: Αιτίες
Η συνηθέστερη αιτία της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι εξής:
– συσσώρευση υπολειμμάτων κοπράνων, για παράδειγμα σε περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας,
– ασβεστοποιημένα υπολειμμάτων κοπράνων (πέτρες σκωληκοειδούς απόφυσης),
– τραυματισμός στην κοιλιακή χώρα,
– καρκινικός όγκος,
– διόγκωση λεμφαδένων/λεμφογαγγλίων,
– σκουλήκια στο έντερο,
– ύπαρξη ξένου σώματος.
Χρόνια σκωληκοειδίτιδα: Συμπτώματα
Το πρώτο και πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας είναι ο ήπιος πόνος. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά, όμως μπορεί να «ακτινοβολεί» και προς τον αφαλό. Η διάγνωση της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας αποδεικνύεται συχνά δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα είναι σχετικά ελαφριά και παραπέμπουν σε πληθώρα άλλων παθήσεων. Δεν αποκλείεται ο πόνος στην κοιλιά να είναι το μοναδικό σύμπτωμα της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας.
Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, άλλα πιθανά συμπτώματα της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:
– πυρετός,
– πρήξιμο και ευαισθησία στην κοιλιά,
– αίσθημα κόπωσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας,
– ναυτία ή διάρροια,
– γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.
Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα, όπως και η οξεία, μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή, γι’ αυτό και απαιτείται η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων πόνων στην κοιλιά, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται και με τα παραπάνω συμπτώματα και αν επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Χρόνια vs οξεία σκωληκοειδίτιδα
Η χρόνια και η οξεία σκωληκοειδίτιδα μοιράζονται κάποια κοινά συμπτώματα, υπάρχουν όμως μεταξύ τους και κάποιες σημαντικές διαφορές.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στη χρόνια σκωληκοειδίτιδα τα συμπτώματα διαρκούν αρκετές ημέρες και παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Αν παραμείνει αδιάγνωστη, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται κατά περιόδους για αρκετά χρόνια. Από την άλλη, στην οξεία σκωληκοειδίτιδα τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, συνήθως σε διάστημα 24-48 ωρών, και είναι έντονα. Είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.
Επίσης, ο πόνος της οξείας σκωληκοειδίτιδας επιδεινώνεται γρήγορα, ενώ στη χρόνια σκωληκοειδίτιδα μπορεί να παραμένει ήπιος.
Τέλος, στην οξεία σκωληκοειδίτιδα η απόφραξη της απόφυσης είναι ολική, ενώ στη χρόνια σκωληκοειδίτιδα είναι μερική και δεν προκαλεί επίμονα συμπτώματα.
Αντιμετώπιση
Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζονται είτε με αντιβιοτική αγωγή είτε με αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή).
Χρόνια σκωλικοειδίτιδα: Πιθανές επιπλοκές
Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, απόστημα γύρω από την απόφυση, περιτονίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της κοιλιάς) ή και σηψαιμία.
Όλες οι παραπάνω επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές και απαιτούν επείγουσα φροντίδα.
Περιτονίτιδα: Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της
Στα αίτια της περιτονίτιδας συγκαταλέγονται η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης, η διάτρηση του έλκους του στόμαχου, η διάτρηση του εντέρου, π.χ. έπειτα από κήλη που δεν έχει αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ρήξη της χοληδόχου κύστης, η παγκρεατίτιδα και άλλα. Περιτονίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης η απόφραξη του εντέρου με αποτέλεσμα τη γάγγραινα και τη διάτρηση του εντέρου. Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο έχουν κρίσεις περιτονίτιδας.
Επίσης ακόλουθες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε περιτονίτιδα:
- μια κοιλιακή πληγή ή τραυματισμός
- ένα διαρρηγνυόμενο προσάρτημα
- η εκκολπωματίτιδα
- κίρρωση του ήπατος ή άλλους τύπους ηπατικής νόσου
- πυελική φλεγμονώδη νόσος (PID)
- η νόσος του Crohn
- επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας για νεφρική ανεπάρκεια, χειρουργική επέμβαση ή τη χρήση ενός σωλήνα σίτισης
Περιτονίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε περιτονίτιδα είναι τα εξής:
- Αυξανόμενος κοιλιακός πόνος
- Διογκωμένη και ευαίσθητη κοιλιά
- Ειλεός παραλυτικός (παράλυση του εντέρου)
- Ναυτία και έμετος
- Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων
- Πυρετός
- Χαμηλή πίεση
- Δίψα
Περιτονίτιδα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό και να εκτελέσει μια πλήρη φυσική εξέταση. Αυτό θα περιλαμβάνει το άγγιγμα ή την πίεση στην κοιλιά σας, η οποία πιθανώς θα προκαλέσει κάποια δυσφορία. Διάφορες άλλες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να διαγνώσει περιτονίτιδα:
- Μια εξέταση αίματος, που ονομάζεται πλήρης αίματος (CBC) , μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων (WBC). Ένας υψηλός αριθμός WBC συνήθως σηματοδοτεί φλεγμονή ή μόλυνση.
- Μια καλλιέργεια αίματος μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των βακτηρίων που προκαλούν τη μόλυνση ή τη φλεγμονή.
- Εάν έχετε συσσώρευση υγρού στην κοιλιά σας, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να αφαιρέσει λίγο και να το στείλει σε ένα εργαστήριο για την ανάλυση υγρών. Η καλλιέργεια του υγρού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναγνώριση των βακτηριδίων.
- Οι εξετάσεις απεικόνισης, όπως η αξονική τομογραφία, μπορούν να εμφανίσουν οποιεσδήποτε διατρήσεις ή οπές στο περιτόναιο σας.
Ως επείγουσα και σοβαρότατη κατάσταση η περιτονίτιδα προϋποθέτει άμεση νοσηλεία. Στο νοσοκομείο θα χορηγηθεί αντιβίωση στον ασθενή κι αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση.
Στόχος της επέμβασης είναι είτε να αφαιρεθεί η αιτία του προβλήματος, όπως η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, είτε για να διορθωθεί κάποιο τραύμα, όπως η διάτρηση στο στομάχι ή στο έντερο.
Η πρόγνωση περιτονίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη κατάσταση του ασθενούς, τη ταχύτητα της διάγνωσης και την επακόλουθη θεραπευτική παρέμβαση, την ικανότητα του χειρουργού και άλλους παράγοντες. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η περιτονίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία.
Περιτονίτιδα: Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;
Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η λοίμωξη μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος σας προκαλώντας σοκ και βλάβη στα άλλα όργανα σας. Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο. Οι πιθανές επιπλοκές της περιτονίτιδας περιλαμβάνουν:
- Ηπατική εγκεφαλοπάθεια, η οποία είναι μια απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας που συμβαίνει όταν το ήπαρ δεν μπορεί πλέον να απομακρύνει τοξικές ουσίες από το αίμα σας.
- Ηπατορενικό σύνδρομο, το οποίο είναι προοδευτική νεφρική ανεπάρκεια.
- Σηψαιμία, η οποία είναι μια σοβαρή αντίδραση που συμβαίνει όταν το αίμα κατακλύζεται από βακτηρίδια.
Οι επιπλοκές της δευτερογενούς περιτονίτιδας περιλαμβάνουν:
- ένα ενδοκοιλιακό απόστημα
- γαγγραινοειδές έντερο, το οποίο είναι νεκρός ιστός του εντέρου.
- ενδοπεριτοναϊκές συμφύσεις, οι οποίες είναι ζώνες ινώδους ιστού που ενώνουν τα κοιλιακά όργανα και μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου.
- σηπτικό σοκ, το οποίο χαρακτηρίζεται από επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση.