Μαστίτιδα: Πώς θα καταλάβω αν την έχω – Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Περίπου το 10% των νέων μαμάδων παρουσιάζουν μια φλεγμονή του μαστού, η οποία ονομάζεται μαστίτιδα. Υπάρχουν δύο τύποι μαστίτιδας, η μη λοιμώδης και η λοιμώδης. Ο θηλασμός είναι μία δεξιότητα στην οποία κάθε νέα μαμά εκπαιδεύεται. Η λανθασμένη τεχνική του μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση του γάλακτος μέσα στον μαστό, κάτι που αποτελεί την κυριότερη αιτία της μαστίτιδας.

Μαστίτιδα: Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της

Εκτός από την λάθος τεχνική θηλασμού, υπάρχουν κι άλλες αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση της μαστίτιδα, με κυριότερες τις παρακάτω:

  • Αποφραγμένος γαλακτοφόρος πόρος
    Εάν ένας μαστός δεν αδειάζει πλήρως στους θηλασμούς, ένας από τους γαλακτοφόρους πόρους σας μπορεί να αποφραχθεί, προκαλώντας αναστροφή της ροής του γάλακτος, η οποία οδηγεί σε λοίμωξη του μαστού.
  • Είσοδος βακτηρίων στον μαστό
    Βακτήρια από την επιφάνεια του δέρματός σας και το στόμα του μωρού μπορεί να εισέλθουν στους γαλακτοφόρους πόρους μέσω κάποιας ραγάδας ή αμυχής στο δέρμα της θηλής σας ή κάποιου ανοίγματος ενός γαλακτοφόρου πόρου. Το στάσιμο γάλα στον μαστό που δεν αδειάζει επαρκώς αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του γάλακτός σας συμβάλλουν στην προστασία του μωρού σας από τη λοίμωξη.

Η μαστίτιδα παρουσιάζεται συχνότερα κατά τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πολύ κουρασμένη. Σε συνδυασμό με το άγχος και το εξουθενωτικό έργο της φροντίδας ενός νεογέννητου, μπορεί να νιώθετε σαν να σας έχει χτυπήσει τρένο. Παρότι μπορεί να είναι πολύ άβολη, η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μαστίτιδα: Τα συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στον έναν μαστό. Μπορεί να νιώσετε πόνο ή να παρατηρήσετε ότι ο μαστός σας είναι κόκκινος, σκληρός, πρησμένος και θερμός στην ψηλάφηση. Εάν νιώσετε ένα εξόγκωμα στον μαστό σας, αυτό πιθανώς οφείλεται σε κάποιον αποφραγμένο γαλακτοφόρο πόρο. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε γριπώδη συμπτωματολογία, πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία και κόπωση.

Εάν ο πόνος αρχίσει να αυξάνεται, εάν οι αδένες στο λαιμό ή στη μασχάλη σας είναι πρησμένοι ή εάν έχετε πυρετό, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, για να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.

Μαστίτιδα: Η αντιμετώπιση της

Ο γιατρός σας πιθανώς θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά, τα οποία συνήθως είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε και να επιταχύνετε την ανάρρωση.

Μην σταματήσετε να θηλάζετε στη διάρκεια του επεισοδίου της μαστίτιδας. Ο θηλασμός όχι μόνο δεν θα βλάψει το μωρό σας, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από την πίεση στον μαστό που φλεγμαίνει. Προτού θηλάσετε, εφαρμόστε μία ζεστή πετσέτα στον προσβεβλημένο μαστό για 10-15 λεπτά. Αυτό θα συμβάλλει στη χαλάρωση του ιστού και στην απελευθέρωση της ροής του γάλακτος. Ένα ήπιο μασάζ, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια του θηλασμού, μπορεί επίσης να βοηθήσει τη ροή του γάλακτος.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εάν χρειάζεστε επιπρόσθετη ανακούφιση από τον πόνο.