Μασάζ: Μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε συνδυάσει το μασάζ με τη χαλάρωση και την ηρεμία της ψυχής, όμως έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε. Συμβάλει στην ανακούφιση από χρόνιους πόνους, ενώ βοηθά και στην κυκλοφορία του αίματος.
Σε αθλητές με τραυματισμούς επιταχύνει επίσης την αποκατάσταση. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και τους κάνει περισσότερο εύκαμπτους. Βοηθά στην αποβολή άχρηστων ουσιών που δημιουργούνται από το μυϊκό μεταβολισμό. Απομακρύνει την ένταση, προκαλεί χαλάρωση και αυξάνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης των ασθενών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ είναι περισσότερο αποτελεσματικό από άλλες συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της πλάτης. Σε καρκινοπαθείς ασθενείς, το μασάζ βρέθηκε ότι μειώνει την αίσθηση του πόνου και κατευνάζει τις ανησυχίες και τις φοβίες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μασάζ επιδρά θετικά στο ανθρώπινο σώμα δια μέσου, τουλάχιστον, 3 μηχανισμών. Οι μαλάξεις που γίνονται στο σώμα του ασθενούς, επιτρέποντας τη χαλάρωση, οδηγούν τον εγκέφαλο στο να παράγει λιγότερες ορμόνες του στρες. Ταυτόχρονα, βελτιώνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη πνευματική διαύγεια και εγρήγορση κάτω από συνθήκες χαλάρωσης. Ένας τρίτος μηχανισμός είναι η παραγωγή των ενδορφινών από τον εγκέφαλο, που έχουν παρόμοια δράση με τη μορφίνη και καταπολεμούν τον πόνο.
Μασάζ: Γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία μας
- Τονώνει το ανοσοποιητικό: Μια συνεδρία μασάζ 45 λεπτών φαίνεται πως ενεργοποιεί τα λεμφοκύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια. Το μασάζ καταπολεμά τις φλεγμονές, τις αλλεργίες και το άσθμα, ενώ μειώνει και την παραγωγή της ορμόνης του άγχους, την κορτιζόλη.
- Ανακουφίζει από τον πόνο: Μια μελέτη που διεξήχθη το 2003 έδειξε ότι το μασάζ ήταν καλύτερο από το βελονισμό στην οσφυαλγία, μειώνοντας την ανάγκη για παυσίπονα, κατά 36%.
- Μειώνει το στρες: Βοηθά στην απελευθέρωση των σημείων πίεσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες. Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μέχρι και κατά 50%, ενισχύοντας παράλληλα τις ορμόνες που δημιουργούν το αίσθημα ευχαρίστησης, σεροτονίνη και ντοπαμίνη.
- Χαλαρώνει τους μυς: Ο πόνος στον αυχένα ή τη μέση οφείλεται συχνά στην πίεση της δουλειάς και στην κακή στάση του σώματος. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης από τους μυς διευκολύνοντας την παροχή οξυγόνου και συντελώντας στη γρηγορότερη επανάκαμψή τους.
- Κάνει το δέρμα σας πιο λαμπερό: Κατά τη διαδικασία του μασάζ, τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται και η επιδερμίδα ανανεώνεται και γίνεται πιο λαμπερή.
Μασάζ: Βοηθά και στην κυκλοφορία του αίματος
Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος επιτυγχάνοντας υγιή λάμψη στην επιδερμίδα.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Το μασάζ, ηρεμεί το μυαλό βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.
Αυξάνει την ενέργεια: Αναζωογονεί την ενέργεια του σώματος. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που επιτυγχάνεται με το μασάζ, αυξάνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, κάτι που έχει αντίκτυπο στο συνολικό επίπεδο ενέργειας.
Μασάζ: Πότε πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας για να κάνετε
Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είναι καλό να κάνετε μασάζ, ανάλογα με το πρόβλημά σας. Είναι κοινή πεποίθηση πως το μασάζ είναι εντελώς άκακο και σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να μας βλάψει. Αυτή η αντίληψη, βέβαια, δεν είναι και τόσο σωστή.
Όσο άκακο και αγνό είναι το μασάζ, μην ξεχνάτε πως απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία αυτού που ονομάζουμε “υγιής πληθυσμός”. Για παράδειγμα, σε έναν άνθρωπο με έντονα καρδιακά προβλήματα ή πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις, με το μασάζ δύναται να θέσουμε την υγεία του σε κίνδυνο. Αν έχουμε αμφιβολίες κάποιες φορές για το εάν θα πρέπει ή όχι να εφαρμόσουμε τεχνικές μάλαξης σε έναν συνάνθρωπο μας, δεν είναι καθόλου ντροπή να συμβουλευτούμε κάποιον πιο ειδικό από εμάς.
Υπάρχουν κάποιες πρακτικές και τεχνικές μάλαξης που εφαρμόζονται σε ιατρικά κέντρα και από ειδικούς θεραπευτές που έχουν συνδυάσει το μασάζ με τις ιατρικές τους σπουδές και δεξιότητες. Συνεπώς, θα πρέπει να αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες πιο ευπαθείς ή πιο ευαίσθητες από κάποιες άλλες, για τις οποίες δεν ενδείκνυται το μασάζ (τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή). Σε αρκετούς ανθρώπους, λοιπόν, συναντάμε κάποιες αντενδείξεις, που συχνά πυκνά μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί!
Η σπουδαιότητα του ιατρικού ιστορικού – ερωτηματολογίου συνεπώς, είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν θα πρέπει να την αποφεύγουμε για να γλιτώσουμε μερικά λεπτά από το πρόγραμμα της ημέρας, όσο βεβαρυμμένο και να είναι αυτό. Ας μην ξεχνάμε, πρόκειται για την υγεία των πελατών, επισκεπτών και φίλων μας, αυτών που μας στηρίζουν δηλαδή. Ας τους προσφέρουμε, λοιπόν, ό,τι καλύτερο.
Μασάς: 7 τύποι μασάζ, επιλέξτε ποιος σας κάνει
Χαλαρωτικό μασάζ: Εν αρχή (του μασάζ) είναι η χαλάρωση. Και αυτή επιτυγχάνεται με βασικές μαλάξεις και θωπείες στα κατάλληλα σημεία του σώματος, που επιτυγχάνουν τη χαλάρωση.
Λεμφικό μασάζ: Το λεμφικό μας σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά όργανα, τους λεμφαδένες και τα λεμφαγγεία. Φανταστείτε το σαν ένα σύστημα παράλληλο με αυτό του αίματος, μέσα στο οποίο κυκλοφορεί η λέμφος, που «φιλτράρει» το πλάσμα του αίματός μας. Σκοπός του λεμφικού μασάζ είναι η ενεργοποίηση της λέμφου με αργές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία της, κάτι που τελικά ωφελεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι άχρηστες ουσίες που έχουν συσσωρευτεί παίρνουν το δρόμο προς την αποτοξίνωση και παράλληλα μειώνεται η κατακράτηση υγρών. Τέλος, θεωρείται ότι βελτιώνει την όψη του δέρματος που προκαλεί η κυτταρίτιδα, αν και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η τελευταία είναι πιο περίπλοκο φαινόμενο.
Σιάτσου: Σημαίνει «πίεση με τα δάχτυλα» και μας έρχεται από την Ιαπωνία, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν ως τεχνικές οι σταθερές πιέσεις, διατάσεις και κινητοποιήσεις των αρθρώσεων, μαζί με τις μαλάξεις, οι οποίες επιτυγχάνονται με πολλά μέρη του σώματος του μασέρ, όπως οι αγκώνες, οι παλάμες, τα δάχτυλα, ακόμη και τα γόνατα ή τα πέλματα. Για το σιάτσου απαιτείται ειδικό στρώμα και ντύσιμο που καλύπτει όλο το σώμα. Εξαιτίας των ιδιαίτερων μικρών κινήσεων, αλλά και της εστίασης στον ενεργειακό παράγοντα, έχει χαρακτηριστεί και βελονισμός χωρίς βελόνες. Στα οφέλη του συγκαταλέγονται η χαλάρωση, η τόνωση, η ανακούφιση από το άγχος και η αύξηση της ελαστικότητας των μυών. Κάθε συνεδρία σιάτσου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, ενώ η δύναμή του έγκειται στην επίδρασή του στους «μεσημβρινούς», τα ενεργειακά κανάλια του σώματός μας.
Σουηδικό μασάζ: Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή είδη μασάζ, ιδιαίτερα για τους «πρωτάρηδες», αφού είναι πολύ χαλαρωτικό. Οι κινήσεις του μασέρ είναι απαλές, συνήθως κυκλικές θωπείες, ζυμώματα και τριβές, και εστιάζουν στα επιφανειακά στρώματα των μυών με λάδι ή λοσιόν. Ονομάστηκε έτσι, χάρη στον Σουηδό εμπνευστή του, τον Henrik Ling, που συνδύασε δυτικές με ανατολίτικες τεχνικές, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ προτείνεται, κατά κύριο λόγο, σε όσους πάσχουν από μυϊκά προβλήματα.
Ταϊλανδέζικο μασάζ: Πρόκειται για τεχνική με πανάρχαιες ρίζες, που συνδυάζει κινεζικές και ινδικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως yoga, acupressure και ρεφλεξολογία. Η συνεδρία πραγματοποιείται συνήθως σε δάπεδο, με άνετη ένδυση του θεραπευόμενου και δεν χρησιμοποιείται λάδι. Το μασάζ ακολουθεί τις γραμμές Sen του σώματος – αντίστοιχες των μεσημβρινών, που καθορίζουν τα ενεργειακά κανάλια του οργανισμού, και με σταθερό ρυθμό ασκείται πίεση, αλλά και τέντωμα διαφόρων μερών του σώματος. Ο μασέρ χρησιμοποιεί και τα χέρια και τα πόδια του, ενώ έτσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος, το νευρικό και αναπνευστικό σύστημα, οι μύες, και καταπολεμούνται προβλήματα, όπως οι πονοκέφαλοι και η αϋπνία.
Μασάζ με αρωματοθεραπεία: Όσοι υποφέρουν από άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές, ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσουν αυτόν τον τύπο μασάζ, ο οποίος συνδυάζει τις μαλάξεις με τη χρήση φυτικών αρωματικών ελαίων. Τα αιθέρια έλαια επιλέγονται, ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου: Για παράδειγμα, η λεβάντα είναι ιδανική για περιπτώσεις που χρειάζονται χαλάρωση και ηρεμία.
Μπαλινέζικο μασάζ: Αναπτύχθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας και επηρεάστηκε από κινεζικές, ινδικές και άλλες ανατολίτικες μεθόδους. Το μπαλινέζικο μασάζ συνδυάζει απαλά χτυπήματα και σταθερές «κυλινδρικές» κινήσεις στο σώμα, ενώ χρησιμοποιεί και έλαια ή και ειδικές πέτρες, για να ζεσταθούν ευκολότερα και να χαλαρώσουν γρήγορα οι σφιχτοί μύες, και στόχος του είναι η απελευθέρωση της ροής της ενέργειας και η ισορροπία του σώματος.