Μικρόβια: Κρύβονται παντού! Ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού

Νομίζετε ότι έχετε το πιο καθαρό σπίτι του κόσμου όταν σφουγγαρίζετε ή ρίχνετε χλωρίνη σε μπάνιο και κουζίνα; Δυστυχώς, δεν είναι αυτή η αλήθεια!

Πολλά σημεία του σπιτιού αποτελούν εστίες μικροβίων, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Δείτε ποια είναι τα 7 σημεία και αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι και συγκεντρώνουν τους περισσότερους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, καθώς και πώς αλλά και κάθε πότε πρέπει να τα καθαρίζετε για να είστε ασφαλείς.

Βάση για τις οδοντόβουρτσες

Δεν αρκεί να καλύπτετε την κεφαλή της οδοντόβουρτσάς σας μετά από κάθε χρήση με την ειδική θήκη, ειδικά όταν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την τουαλέτα στο μπάνιο. Η βάση για τις οδοντόβουρτσες συγκεντρώνει υγρασία, υπολείμματα οδοντόκρεμας κλπ. και αν δεν καθαρίζεται τακτικά αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί σταφυλόκοκκος, μούχλα και μύκητες.
Πλένετε τη βάση για τις οδοντόβουρτσες με ζεστό νερό και σαπούνι δύο φορές την εβδομάδα για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά.

Χαλάκι μπάνιου

Η υγρασία του μπάνιου και το αργό στέγνωμα στη διάρκεια της μέρας αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα. Ένας εύκολος τρόπος για να κρατήσετε το χαλάκι καθαρό είναι μετά από κάθε ντους να το κρεμάτε στη ράβδο της ντουζιέρας ή στην απλώστρα προκειμένου να στεγνώσει εντελώς. Μπορείτε επίσης να πασπαλίζετε στο χαλάκι λίγη μαγειρική σόδα την οποία θα αφήνετε για 30 λεπτά και στη συνέχεια να το τινάζετε για να φύγει ό,τι περισσεύει.

Βαλβίδα νεροχύτη

Ο νεροχύτης της κουζίνας συγκεντρώνει περισσότερα βακτήρια και από τη λεκάνη της τουαλέτας. Κάθε φορά που πλένετε ωμό κοτόπουλο, αδειάζετε τα υπολείμματα των τροφών από τα πιάτα ή αφήνετε τα άπλυτα πιάτα για μέρες, αναπτύσσονται χιλιάδες μικρόβια τα οποία συγκεντρώνονται στο σχαράκι της βαλβίδας του νεροχύτη. Αυτά έρχονται σε επαφή με τα πιάτα, τα μαγειρικά σκεύη και κατά συνέπεια με εσάς.
Το σαπούνι και το νερό δεν αρκούν για να καθαρίσετε τη βαλβίδα του νεροχύτη. Φτιάξτε ένα διάλυμα από χυμό λεμονιού και άσπρο αποσταγμένο ξίδι, πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα και αφού τη βουτήξετε σε αυτό το υγρό, τρίψτε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το πώμα του νεροχύτη. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Πόρτα ψυγείου

Το τακτικό άδειασμα του ψυγείου από τα πολυκαιρισμένα τρόφιμα είναι απαραίτητο αλλά όχι αρκετό. Μην παραμελείτε την πόρτα του ψυγείου, η οποία μαζεύει μικρόβια και μούχλα που μπαίνουν στο εσωτερικό του ψυγείου κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα.

Φτιάξτε ένα διάλυμα με ένα μέρος λευκό ξύδι και ένα μέρος νερό. Βάλτε το διάλυμα σε μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε την πόρτα του ψυγείου. Αφήστε το να δράσει για πέντε λεπτά και σκουπίστε με καθαρό πανί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ή μια μπατονέτα που θα βουτήξετε στο διάλυμα για να καθαρίσετε τα δύσκολα σημεία, όπως τα λάστιχα της πόρτας τα οποία μαζεύουν μούχλα λόγω της υγρασίας.

Πατάκι εισόδου

Σκεφτείτε πόση βρωμιά συγκεντρώνει το πατάκι της εισόδου κάθε φορά που σκουπίζετε τα παπούτσια σας. Η βρωμιά μένει εκεί και προστίθεται και άλλη όταν ξανασκουπίζετε τα παπούτσια σας με αποτέλεσμα τα μικρόβια να μεταφέρονται μέσα στο σπίτι.

Πριν καθαρίσετε το χαλάκι σας, τινάξτε το καλά για να φύγουν τα σκουπίδια. Αφού το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα, πασπαλίστε μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια και τρίψτε το με μια βούρτσα για να πάει η σόδα παντού. Αφήστε τη να δράσει και στη συνέχεια τινάξτε το για να φύγει ό,τι περισσεύει.

Κινητό τηλέφωνο

Το κινητό τηλέφωνο έρχεται σε επαφή με πολλές εστίες μικροβίων, όπως τα χέρια σας, το πορτοφόλι σας, το βρώμικο πάτωμα κλπ. και στη συνέχεια ακουμπά το πρόσωπό σας. Τα κινητά μεταφέρουν βακτήρια, όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα, τα οποία εισβάλλουν σε διάφορες πτυχές και πολλαπλασιάζονται.

Καθαρίζετε συχνά την επιφάνεια του κινητού με ειδικά αντιμικροβιακά μαντηλάκια, ενώ με τη χρήση μιας οδοντογλυφίδας, μπορείτε να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τις ρωγμές της συσκευής.

Παιχνίδια κατοικίδιων ζώων

Εάν έχετε κατοικίδια είναι πιθανό να βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού τα παιχνίδια του. Στα ίδια σημεία όμως έχουν διασκορπιστεί και τα μικρόβια που συγκεντρώνουν τα παιχνίδια του ζώου.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα χνουδωτά παιχνίδια των κατοικίδιων είναι να τα πλένετε μόνα τους στο πλυντήριο με ειδικό απορρυπαντικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι στο ξέβγαλμα. Τα πλαστικά ή από άλλο υλικό σκληρά παιχνίδια, βάλτε τα σε ένα κουβά με 1 μέρος νερό και 1 μέρος αποσταγμένο λευκό ξύδι, τρίψτε τα με σφουγγάρι και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Ποια είναι τα 4 πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα

«Όταν αρρωσταίνουμε από το φαγητό συνήθως το μυαλό μας πάει στην τελευταία φορά που φάγαμε εκτός σπιτιού» αναφέρει η Τζένιφερ Κουίνλαν, καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ των ΗΠΑ. «Όμως η μόλυνση στο σπίτι είναι αυτή που οδηγεί σε αρκετά τέτοια περιστατικά».

Η Κουίνλαν και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν έρευνες σε 100 σπίτια και εντόπισαν σε ποια σημεία της κουζίνας κρύβονται οι περισσότεροι βλαβεροί μικροοργανισμοί.

1. Ψυγείο

Το μεγαλύτερο λάθος που κατέγραψαν οι ερευνητές –το οποίο διαπιστώθηκε στο 97% των σπιτιών– ήταν ότι το ωμό κρέας δεν αποθηκευόταν σωστά. Το κρέας (είτε κόκκινο είτε λευκό) πρέπει πάντα να τοποθετείται στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, κάτω από μαγειρεμένα φαγητά ή φρέσκα προϊόντα, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή υγρών και κατ’ επέκταση η μεταφορά μικροβίων. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν στα μισά σπίτια που επισκέφτηκαν (43%) η θερμοκρασία του ψυγείου δεν ήταν αρκετά χαμηλή, συγκεκριμένα βρισκόταν πάνω από τη θερμοκρασία των 4 βαθμών Κελσίου που συνιστά ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για σωστή και ασφαλή συντήρηση των τροφίμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες εντός του ψυγείου οδήγησαν σε εντονότερη παρουσία του βακτηρίου λιστέρια, το οποίο είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Πετσέτες & σφουγγαράκια

Σε ποσοστό περίπου 45% των σπιτιών εντοπίστηκε τουλάχιστον ένας παθογόνος μικροοργανισμός που μεταφέρεται μέσω των τροφίμων και, σε σύγκριση με άλλα σημεία της κουζίνας, τα σφουγγαράκια των πιάτων κουβαλούσαν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο –ποσοστό 64% από αυτά που μελετήθηκαν ήταν μολυσμένα με βακτήρια. «Τα σφουγγαράκια αποτελούν δεξαμενή βακτηρίων» αναφέρει η Κουίνλαν. «Το χειρότερο όμως είναι ότι αν υπάρχουν βακτήρια του σταφυλόκοκκου ή κολοβακτηρίδια στα σφουγγαράκια ή στις πετσέτες της κουζίνας είναι πιθανό να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της κουζίνας. Αν χρησιμοποιούμε τα σφουγγαράκια και τις πετσέτες για να καθαρίσουμε τον πάγκο ή άλλα σημεία, τότε τα βακτήρια θα εξαπλωθούν» συμπληρώνει η καθηγήτρια. Η Κουίνλαν συνιστά να πλένουμε τακτικά τις πετσέτες της κουζίνας και να τις χρησιμοποιούμε μόνο για να σκουπίζουμε τα χέρια μας ή τα πιάτα. Για τα σφουγγαράκια προτείνει να τα βάζουμε καθημερινά στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό (αν το επιτρέπει βέβαια το υλικό κατασκευής τους) ή να τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

3. Νεροχύτης

Κολοβακτηρίδια εντοπίστηκαν σε ποσοστό 44% από τις κουζίνες, ενώ το συγγενικό τους εσερίχια κόλι στο 15% –κυρίως στα δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές μέσα ή γύρω από τον νεροχύτη της κουζίνας. Όπως εξηγεί η Κουίνλαν, οι υγρές επιφάνειες της κουζίνας είναι και οι πιο επικίνδυνες, αφού η υγρασία αποτελεί παράγοντα που διευκολύνει την ανάπτυξη και τη διασπορά των μικροβίων.

4. Πλάκες κοπής

Οι πλάκες κοπής έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό να τις πλένουμε συχνά και σωστά –ιδανικά μετά την επαφή με κάθε διαφορετικό τρόφιμο αλλά κυρίως αφού κόψουμε λαχανικά χωρίς να τα έχουμε πλύνει ή ωμό κρέας. Περίπου μία στις 4 (23%) από τις πλάκες κοπής που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν βρόμικες, ενώ πολύ περισσότερες (76%) ήταν υπερβολικά φθαρμένες, με βαθιές χαρακιές και σπασίματα στην επιφάνειά τους, σημεία όπου τα βακτήρια μπορούν εύκολα να κρυφτούν.