Η προσωρινή διακοπή στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο ονομάζεται ισχαιμική επίθεση ή «μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο». Η εν λόγω κατάσταση είναι σοβαρή, διότι σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να μετατραπεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ενδεικτικό της έλλειψης οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο και ενώ οι επιπτώσεις μπορεί να είναι βραχύβιες είναι μια ένδειξη ότι ένα πιο επιβλαβές εγκεφαλικό επεισόδιο είναι προ των πυλών.
Τα σημάδια του εγκεφαλικού
- Κινητική δυσλειτουργία
- Αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος (ημιπάρεση)
- Το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει σταθερά στη θέση αυτή λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος στο ένα χέρι
- Η ομιλία μπορεί να αλλοιωθεί, ή το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει καθόλου, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι ξύπνιο. Μπορεί επίσης ο πάσχον να μην διαθέτει αντίληψη (δυσφασία)
- Πόνος στο ένα πόδι, στο αντίστοιχο χέρι και αδυναμία στο πρόσωπο
- Προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι
- Ζαλάδα, ίλιγγος και απώλεια προσανατολισμού
Οι άνθρωποι που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» είναι εκείνοι που έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μερικές φορές, ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα που εμφανίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ περιμένετε ένα ασθενοφόρο, πάρτε μια ασπιρίνη. Ακόμη και αν νιώσετε καλύτερα θα πρέπει εντός 24 ωρών να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο για να σας εξετάσει ένας γιατρός καθώς η κατάσταση αυτή είναι ένδειξη ενός πλήρους εγκεφαλικού επεισοδίου στο εγγύς μέλλον.
Τέλος, εάν πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να είχατε πάθει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν που δεν είχε ελεγχθεί, μην αμελήσετε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο και πιθανή φαρμακευτική αγωγή.
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ισχαιμικό ή Αιμορραγικό
Οι δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικών περιλαμβάνουν το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ισχαιμικό εγκεφαλικό : Ισχαιμικά εγκεφαλικό είναι περίπου το 87 % όλων των εγκεφαλικών και αυτά συμβαίνουν όταν ένα θρόμβος σχηματιστεί και φράξει την ροή σε τμήμα του εγκεφάλου.
Εάν ένας θρόμβος σχηματιστεί κάπου στο σώμα και αποσπαστεί ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα, καλείται έμβολο. Αυτός ο περιπλανώμενος θρόμβος μπορεί να φτάσει με την κυκλοφορία στον εγκέφαλο όπου μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Αιμορραγικό εγκεφαλικό: Το αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στην επιφάνεια του εγκεφάλου διαρρηγνύεται και γεμίζει το κενό ανάμεσα στο κρανίο και τον εγκέφαλο με αίμα (υπαραχνοειδής αιμορραγία) ή όταν μια προβληματική αρτηρία στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται και γεμίζει τους γύρω ιστούς με αίμα (εγκεφαλική αιμορραγία).
Και οι δύο τύποι εγκεφαλικού έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη κυκλοφορίας στον εγκέφαλο και άθροιση αίματος που ασκεί υπερβολική πίεση στον εγκέφαλο.
Η έκβαση του ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό εξαρτάται από το που θα συμβεί το εγκεφαλικό και τι έκταση του εγκεφάλου θα επηρεαστεί. Μικρότερα εγκεφαλικά μπορεί να προκαλέσουν μικρότερα προβλήματα όπως αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι. Τα μείζονα εγκεφαλικά μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα παράλυση ή θάνατο. Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό μένουν με αδυναμία στη μια μεριά του σώματος, δυσκολία στην ομιλία, ακράτεια και κυστικά προβλήματα.
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αίτια
Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά τελικά προκαλούνται από θρόμβο ή έμβολο που αποφράσσει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Οι θρόμβοι συνήθως σχηματίζονται σε αρτηρίες που είναι ήδη κατεστραμμένες από αθηροσκλήρωση από σχηματισμό πλακών.
Ο εμβολικός θρόμβος συχνά προκαλείται από κολπική μαρμαρυγή- ένα άρρυθμο μοντέλο καρδιακού ρυθμού που οδηγεί στον σχηματισμό θρόμβων και την κακή κυκλοφορία του αίματος.
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά μπορεί να προκληθούν από ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή ανευρύσματα. Η υπέρταση είναι η συχνότερη αιτία εγκεφαλικής αιμορραγίας, καθώς προκαλεί ρήξη των μικρών αρτηριών στον εγκέφαλο. Αυτό στερεί από τα εγκεφαλικά κύτταρα την αιμάτωση και αυξάνει επικίνδυνα την πίεση στον εγκέφαλο.
Τα ανευρύσματα – ανώμαλοι θύλακοι γεμάτοι με αίμα που προεξέχουν σαν μπαλόνια από αδύναμα σημεία στο τοίχωμα μιας αρτηρίας- είναι τα συχνότερα αίτια υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Εάν ένα ανεύρυσμα ραγεί, το αίμα ρέει στον χώρο ανάμεσα στο κρανίο και την επιφάνεια του εγκέφαλου και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου μπορεί να εμφανίσουν σπασμό. Τα ανευρύσματα συχνά επιδεινώνονται από την αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Εγκεφαλικό επεισόδιο: παράγοντες κινδύνου
Ο καθένας μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό. Αν και πολλοί παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να τροποποιηθούν, πολλοί μπορούν να βελτιωθούν την σωστή διατροφή και φροντίδα.
- Ύπαρξη ενός παρόμοιου επεισοδίου στο παρελθόν, είτε για τον ίδιο τον ασθενή, είτε για έναν από τους γονείς του
- Ύπαρξη παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου
- Έμφράγμα του μυοκαρδίου
- Ηλικία. Αν είναι κάποιος πάνω από 55 ετών αυξάνονται σαφώς οι πιθανότητες να προσβληθεί, αν και εγκεφαλικό επεισόδιο περιγράφεται σε κάθε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά
- Αρτηριακή υπέρταση
- Στένωση των καρωτίδων >60%
- Κάπνισμα
- Υψηλή χοληστερόλη αίματος
- Ζακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Παχυσαρκία
- Καθιστική ζωή
- Άλλα νοσήματα της καρδιάς, πχ καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή
- Αλκοολισμός
- Παθήσεις που σχετίζονται με την πήξη του αίματος πχ θρομβοφιλία
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Διάγνωση
Ένα εγκεφαλικό είναι ένα επείγον περιστατικό, και όποιος υποψιαζόμαστε ότι έχει εγκεφαλικό πρέπει να μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο ώστε να γίνουν εξετάσεις και να του παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία όσο το δυνατόν συντομότερο.Οι ιατροί έχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα για να ελέγχουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και για να διαγνώσουμε ένα εγκεφαλικό. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Φυσική εξέταση– η εξέταση της αρτηριακής πίεσης και αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο χοληστερίνης, σακχάρου και αμινοξέων.
- Υπέρηχος– ένα ραβδί που ακουμπά πάνω από τις καρωτίδες στον λαιμό μπορεί να δώσει μια εικόνα που δείχνει εάν υπάρχει στένωση ή θρόμβωση.
- Αγγειογραφία– ένας καθετήρας τοποθετείται στις αρτηρίες και εγχέει σκιαστικό που μπορεί να ανιχνευθεί από ακτίνες-χ.
- Αξονική τομογραφία (CT)- ο τομογράφος σχηματίζει μια 3-D εικόνα που μπορεί μα δείξει ανευρύσματα, αιμορραγία, ή ανώμαλα αγγεία στον εγκέφαλο.
- Μαγνητική τομογραφία (MRI) – το μαγνητικό πεδίο δημιουργεί μια 3-D απεικόνιση του εγκεφάλου ώστε να εντοπίσουμε πιθανές ιστικές βλάβες από εγκεφαλικό.
- Υπερηχογράφημα καρδιάς – ένας υπέρηχος που παίρνει εικόνες της καρδιάς ώστε να ελέγξουμε εάν υπάρχουν έμβολα.
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αντιμετώπιση
Ο πρωταρχικός στόχος στην θεραπεία ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό επιχειρείται με την χρήση ενός θρομβολυτικού φαρμάκου που λέγετε ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου (tPA). Ο ιατρός εκχέει το tPA στο χέρι του ασθενούς. Εάν για κάποιο λόγο ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει tPA τότε χορηγούνται αντ’ αυτού αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
Επιπλέον, μπορεί να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να ανοίξουν ή να διευρύνουν τις αρτηρίες. Αυτές περιλαμβάνουν την καρωτιδική ενδαρτηριεκτομή (αφαίρεση πλάκας και διεύρυνση της καρωτίδας αρτηρίας) και αγγειοπλαστική (ένα μπαλόνι που διευρύνει την καρωτίδα αρτηρία και παραμένει ανοιχτή με ένα μεταλλικό πλέγμα που ονομάζεται stent).
Το αιμορραγικό εγκεφαλικό αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το ισχαιμικό εγκεφαλικό. Χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτού του είδους εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την χειρουργική απολίνωση, εμβολισμός του ανευρύσματος, και η αφαίρεση αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας (AVM).
Στην χειρουργική απολίνωση γίνεται τοποθέτηση ενός μεταλλικού clip/=σφικτήρας στον αυχένα του ανευρύσματος που το απομονώνει από την κυκλοφορία από την αρτηρία και δεν επιτρέπει την ρήξη του ανευρύσματος ή την επαν-αιμορραγία του.
Ο εμβολισμός ανευρύσματος (coiling) χρησιμοποιεί έναν καθετήρα που τοποθετείται στο ανεύρυσμα και αφήνει ένα μικροσκοπικό σπείραμα (coil) που γεμίζει το ανεύρυσμα προκαλώντας την θρόμβωσή του και σφραγίζει το ανεύρυσμα από την υπόλοιπη αρτηρία. Η αφαίρεση της AVM είναι μια χειρουργική επέμβαση που απομακρύνει συνήθως μικρές AVMs ή AVMs σε πιο εύκολα προσβάσιμα τμήματα του εγκεφάλου ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο ρήξης.
Τα περισσότερα θύματα εγκεφαλικού θα χρειαστούν αποκατάσταση μετά το επεισόδιο. Πως θα παρουσιαστεί η νόσος εξαρτάται από την περιοχή του εγκεφάλου και την έκταση του ιστού που έχει καταστραφεί. Συχνά η αποκατάσταση περιλαμβάνει λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, και εκπαίδευση της οικογένειας.