Ζάχαρο: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχει ανέβει

Τα συμπτώματα που δείχνουν πως το ζάχαρό σας έχει ανέβει. Δώστε προσοχή!

Οι περισσότερες τροφές που τρώμε διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή «ζάχαρης» στο αίμα μας και αποτελεί την κύρια πηγή «καυσίμου» για το σώμα μας.

Προκειμένου να διατηρείται η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ο οργανισμός παράγει την ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που που παράγεται στο πάγκρεας και αντλεί τη γλυκόζη για να και τροφοδοτήσει με αυτή τα κύτταρα.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα τους (υπεργλυκαιμία). Αυτό συμβαίνει γιατί είτε το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας. Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης στο αίμα.

Εάν το ζάχαρο παραμένει μόνιμα σε υψηλά επίπεδα προκύπτουν σοβαρές βλάβες σε επιμέρους όργανα και/ή συστήματα του οργανισμού και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού, απώλειας της όρασης, βλάβης στα νεφρά και νευρολογικών προβλημάτων λόγω καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων.

Ζάχαρο: Σημάδια ότι έχει ανέβει

Δείτε παρακάτω τι νιώθει κάποιος όταν ανεβαίνει το ζάχαρο:

Παρά το γεγονός ότι η γλυκόζη αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, η υπερβολική αύξησή της δεν συνοδεύεται από έκρηξη ενέργειας, αλλά αντιθέτως από αίσθημα κούρασης.

Ποσότητα της περιττής γλυκόζης κατευθύνεται προς τα νεφρά και κατόπιν στα ούρα, αντλώντας νερό. Κατά συνέπεια, εκδηλώνεται έντονη επιθυμία για ούρηση και δίψα, ακόμη κι αν η κατανάλωση νερού είναι επαρκής.

Το αυξημένο ζάχαρο εκδηλώνεται συχνά με το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και/ή τα πόδια. H επιπλοκή αυτή εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα σακχάρου παραμένουν αρρύθμιστα για αρκετό καιρό.

Σάκχαρο: Πώς γίνεται η μέτρηση

Σάκχαρο: Η αυτοέλεγχος του σακχάρου δηλαδή η μέτρησή του από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι ή στη δουλειά , με μετρητή σακχάρου, είναι μια απλή διαδικασία, που μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1και τύπου 2.

Σάκχαρο: Πώς γίνεται η μέτρηση

  • Τα χέρια πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά .
  • Είναι προτιμότερο να πλύνει κανείς τα χέρια του με σαπούνι και νερό και να τα σκουπίσει.
  • Αν δεν έχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιήσει υγρά μαντιλάκια με οινόπνευμα αλλά να φροντίσει να στεγνώσει καλά τα χέρια.
  • Στη συνέχεια τοποθετεί την ταινία στο μετρητή ( αφού έχει ελέγξει την ημερομηνία λήξεως).
  • Τρυπά με το ειδικό στυλό και τον σκαρφιστήρα το δάχτυλο (όχι στο κέντρο αλλά λίγο περιφερικά γιατί εκεί πονάει λιγότερο.
  • Αρκεί μόλις να ακουμπήσει την ταινία στη σταγόνα αίματος και αυτή αναρροφά την ποσότητα που χρειάζεται.
  • Σε 5-10 δευτερόλεπτα εμφανίζεται το αποτέλεσμα στην οθόνη.
  • Σε πολλούς από τους νεότερους μετρητές υπάρχει δυνατότητα για σήμανση προγευματικής ή μεταγευματικής μέτρησης και επίσης μπορούν να συνδεθούν με υπολογιστή και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών και τους μέσους όρους.

Σάκχαρο: Πώς βοηθάει ο αυτοέλεγχος του Διαβήτη τύπου 1

Στον διαβήτη τύπου 1 πρέπει να γίνεται χορήγηση ινσουλίνης πριν από όλα τα γεύματα και τα σνακ. Ο υπολογισμός των μονάδων γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το σάκχαρο αίματος εκείνη τη στιγμή και το είδος και την ποσότητα του γεύματος. Άρα η μέτρηση είναι απόλυτα απαραίτητη

Επίσης το πρωινό σάκχαρο νηστείας στον διαβήτη τύπου 1 , μας δίνει πληροφορίες για τη βασική ινσουλίνη που χορηγείται συνήθως το βράδυ

Σάκχαρο: Πώς βοηθάει ο αυτοέλεγχος στον διαβήτη τύπου 2

Στον διαβήτη τύπου 2 που η αντιμετώπιση γίνεται με ινσουλίνη η αναγκαιότητα του αυτοελέγχου είναι ανάλογη με τον τύπου 1 και βοηθά στην ρύθμιση της δοσολογίας της ινσουλίνης.

Στον διαβήτη τύπου 2 υπό αντιδιαβητικά δισκία οι αυτομετρήσεις δίνουν μία σαφή εικόνα της ρύθμισης .

Οι μεταγευματικές μετρήσεις δηλαδή αυτές που γίνονται 2 ώρες μετά το φαγητό δίνουν πολλές πληροφορίες για το αν οι επιλογές που έκανε κανείς ως προς το είδος και την ποσότητα του φαγητού ήταν σωστές.

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Πόσο σάκχαρο έχετε; Ξέρετε ποιες είναι οι ανώτατες φυσιολογικές τιμές και τί συμβαίνει όταν τις υπερβαίνετε; Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, διότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία μας.

Η αλήθεια είναι ότι το σάκχαρο δεν μετριέται μόνο με μία εξέταση, αλλά με τρεις. Για να γίνει διάγνωση του διαβήτη, κάθε μία από αυτές πρέπει να επαναληφθεί και να είναι παθολογική δύο φορές, σε διαφορετικές ημέρες.

Αυτό αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (American Diabetes Association, ADA), η οποία παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της τις φυσιολογικές και τις παθολογικές τιμές κάθε εξέτασης.

Να ποιες είναι:

Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (συμβολίζεται HbA1c) είναι ένδειξη της μέσης τιμής του σακχάρου κατά τους 2-3 τελευταίους μήνες.

Η HbA1c μετριέται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και οι τιμές της σημαίνουν τα εξής:

Φυσιολογικές τιμές = κάτω από 5,7%

Προδιαβήτης = από 5,7% έως 6,4%

Διαβήτης = 6,5% ή υψηλότερο

Σάκχαρο (ή γλυκόζη) νηστείας

Η εξέταση αυτή μετρά το σάκχαρο όταν είστε νηστικοί, δηλαδή όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 8 ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε, ή ήπιατε κάτι.

Η εξέταση αυτή συνήθως γίνεται το πρωί, πριν φάτε πρωινό.

Το σάκχαρο μετριέται σε χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dl) και οι τιμές του είναι ως εξής:

Φυσιολογικές τιμές = κάτω από 100 mg/dl

Προδιαβήτης = 100 έως 125 mg/dl

Διαβήτης = 126 mg/dl ή υψηλότερο

Καμπύλη σακχάρου (ή δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη)

Η καμπύλη σακχάρου είναι μία δίωρη εξέταση, που ελέγχει το σάκχαρο πριν και 2 ώρες έπειτα από την κατανάλωση ενός ροφήματος με γλυκόζη.

Η εξέταση αυτή αποκαλύπτει πως μεταβολίζεται η γλυκόζη (δηλαδή το σάκχαρο) από τον οργανισμό.

Στις 2 ώρες έπειτα από την κατανάλωση του ροφήματος γλυκόζης, τα αποτελέσματα σημαίνουν τα εξής:

Φυσιολογικές τιμές = κάτω από 140 mg/dl

Προδιαβήτης = από 140 έως 199 mg/dl

Διαβήτης = 200 mg/dl ή υψηλότερο