Μώλωπες: Πώς να τους αντιμετωπίσετε με σπιτικά υλικά

Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές, υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι με φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη «θεραπεία» για τους μώλωπες.

Μώλωπες: Τι είναι;

Οι μώλωπες είναι συνήθως προσωρινά σημάδια που σχηματίζονται στο δέρμα και έχουν ένα πορφυρό πράσινο χρώμα, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με την διαφορετικότητα των  δερμάτων. Η αιτία τους είναι ως επί το πλείστον τραυματισμοί (μώλωπες, ξυλοδαρμοί), αλλά η παρουσία τους μπορεί να σχετίζεται και με διάφορες ασθένειες (κίρρωση του ήπατος, λευχαιμία, σκορβούτο). Το ιδιαίτερο χρώμα οφείλεται στην αποικοδόμηση της αιμοσφαιρίνης που διαρρέει από τριχοειδή αγγεία στην χολερυθρίνη και την χολοπρασίνη.

Κάποιοι άνθρωποι αποκτούν μελανιές πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλους. Αυτοί είναι συνήθως άνθρωποι με ιδιαίτερα εύθραυστα τριχοειδή αγγεία, μία πάθηση που δεν πρέπει να μας τρομάζει.

Οι μώλωπες μπορεί να συνοδεύονται από πρήξιμο, πόνο και μούδιασμα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μώλωπες: Με ποιες συνήθειες σχετίζονται;

Οι ασθένειες οι οποίες συσχετίζονται με τους μώλωπες είναι:

Θυμηθείτε ότι η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική και συνιστάται ιδιαίτερα η επίσκεψη σε έναν ιατρό, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν.

Ποια είναι η θεραπεία για τους μώλωπες;

Επειδή υπάρχουν διαφορετικές παθήσεις οι οποίες μπορεί να συσχετιστούν με τους μώλωπες, είναι πάντα καλό να συμβουλεύστε έναν ιατρό για τα συμπτώματα σας.

Γενικά, ωστόσο, σε περίπτωση που οι μώλωπες έχουν προκληθεί από ήπιους τραυματισμούς, κάποιες «σπιτικές γιατρειές» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της υποχώρησής τους.

Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στην περιοχή που έχει επηρεαστεί, καθώς λόγω του κρύου βοηθάει στην υποχώρηση της φλεγμονής, του οιδήματος και του πόνου και βοηθάει να ελεγχθεί η περαιτέρω αιμορραγία των τριχοειδών αγγείων. Η κομπρέσα μπορεί να σχηματιστεί με πάγο τυλιγμένο από ένα πανί για να αποφευχθεί η άμεση επαφή με το δέρμα (υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν εγκαύματα από το κρύο), αλλά αν δεν υπάρχει πάγος  μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατεψυγμένα κρέατα ή λαχανικά (τα οποία, μετά την απόψυξη δεν θα πρέπει να καταψυχθούν και πάλι). Θυμηθείτε ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι μεγαλύτερη εάν η εφαρμογή του πάγου γίνει αμέσως μετά τον τραυματισμό.

Ακόμη και η ανίψωση του άκρου ή του τμήματος του σώματος που επηρεάζεται από το τραύμα πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μπορεί να διευκολύνει την απορρόφηση της μελανιάς.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν ιατρό για τους μώλωπες;

Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή προηγούμενης διάγνωσης ασθένειας (δείτε την λίστα με τις πιθανές συσχετιζόμενες ασθένειες) θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό.

Σπιτικές θεραπείες για τους μώλωπες

  1. Παγωμένο κρέας

Σίγουρα το έχετε δει σε πολλές ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Είναι μια αστεία εικόνα, αλλά ταυτόχρονα, είναι μια πολύ παλιά ΄΄θεραπεία΄΄. Λένε ότι το κρέας, ιδιαίτερα η μπριζόλα, βοηθά στην απορρόφηση του σχήματος που πρόκειται να σχηματιστεί.
Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μην περιμένετε να εμφανιστεί ο μώλωπας. Αντ ‘αυτού, απλώστε αμέσως το κρύο κρέας, ώστε να μην σχηματιστεί μώλωπας.

  1. Παγάκια

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε πάγο σε μώλωπες. Μην τα βάζετε απευθείας στο δέρμα σας γιατί ο πάγος μπορεί να ερεθίσει και να κάψει το δέρμα.
Εάν έχετε ανοιχτή πληγή, δεν πρέπει να εφαρμόζετε πάγο. Ωστόσο, εάν έχετε μόνο μώλωπες, μπορείτε να βάλετε μερικά παγάκια σε ένα καθαρό πανί ή σακούλα. Στη συνέχεια, βάλτε  πάνω στην μελανιά για να μειώσετε το πρήξιμο.

  1. Μηλόξυδο

Για να μειώσετε τους μώλωπες, αραιώστε ξύδι με κρύο νερό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή με βαμβάκι.
Θα δείτε ότι το ξίδι βοηθά το αίμα σας να κυκλοφορεί καλύτερα. Σταδιακά, ο μώλωπας θα εξαφανιστεί.

  1. Αλάτι και λεμόνι

Τα λεμόνια βοηθούν επίσης στη βελτίωση του δέρματός σας όταν έχετε μώλωπες.
Για να κάνετε αυτή τη σπιτική θεραπεία, προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι σε ένα πανί, εφαρμόστε το στο μώλωπα και στη συνέχεια, αφήστε το για 30 λεπτά.

  1. Ήλιος και μασάζ

Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες όταν αντιμετωπίζετε μώλωπες. Οι υπεριώδεις ακτίνες διαλύουν τη χολερυθρίνη που προκαλεί μώλωπες και αφήνουν αυτό το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα. Επιπλέον, εάν κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή προσεκτικά, θα βοηθήσετε να εξαφανιστούν οι μώλωπες και  το δέρμα σας θα γίνει υγιές.

Θα σας πούμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος σας όταν χτυπάτε τα χέρια ή τα πόδια σας:

  • Ο πρώτος στόχος είναι να αποφευχθούν τα χτυπήματα και να μην αρχίσουν μώλωπες. Επομένως, πρέπει να προστατεύετε το σώμα σας φορώντας κατάλληλα ρούχα ανά πάσα στιγμή. Για τα παιδιά, διδάξτε τους να είναι προσεκτικοί όταν παίζουν. Δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν σε  επικίνδυνους παιδότοπους  ή να παίζουν χωρίς επίβλεψη
  • Εάν πάθετε μελανιά, ανυψώστε την πληγείσα περιοχή για να ανακουφίσετε τον πόνο και την πίεση
  • Απλώστε πάγο το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα ανακουφίσει τον πόνο και θα βοηθήσει να μην διογκωθεί πάρα πολύ το σημείο
  • Ξεκούραστε την περιοχή. Για παράδειγμα, εάν τραυματίσατε το πόδι σας, αποφύγετε να στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Εάν χτυπήσετε πολύ, πάρτε αναλγητικά φάρμακα  για τον πόνο. Ωστόσο, δεν συνιστούμε τη λήψη ασπιρίνης για πόνο. Η ασπιρίνη αυξάνει πραγματικά τη ροή του αίματος. Πάρτε περισσότερη βιταμίνη C, ώστε οι μώλωπες να εξαφανιστούν πιο εύκολα
  • Εάν δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί, θα πρέπει να πάτε να το δείτε γιατρός
  • Εάν τραυματίσετε τα μάτια σας και δυσκολεύεστε να δείτε, πρέπει να πάτε στο γιατρό για εξέταση