Το «Escherichia coli», ευρύτερα γνωστό ως «E.coli» είναι το όνομα ενός βακτηρίου που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων.
Υπάρχουν πολλοί τύποι του E. coli και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αβλαβείς. Αλλά κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια με αίμα στους ανθρώπους. Ορισμένα, μάλιστα, στελέχη του βακτηρίου E. coli (όπως ένα στέλεχος που ονομάζεται O157: Η7) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναιμία ή νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Άλλα στελέχη του E.coli μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή άλλες λοιμώξεις.
Μπορείτε να κολλήσετε το βακτήριο E. coli με το να έλθετε σε επαφή με σωματίδια από τα περιττώματα ανθρώπων ή ζώων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν πίνετε νερό ή καταναλώνετε τροφές που έχουν μολυνθεί.
Το E. coli μπορεί να εισέλθει στο κρέας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Αν το μολυσμένο κρέας δεν έχει ψηθεί τουλάχιστον στους 71°C, τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να σας μολύνουν όταν το καταναλώσετε. Αυτός είναι και ο συνηθέστερος τρόπος μόλυνσης των ανθρώπων. Οποιαδήποτε τροφή που έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας μπορεί να μολυνθεί.
E. Coli: Τροφές που μπορούν να μολυνθούν
- Το νωπό γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τους μαστούς μιας αγελάδας στο γάλα της. Ελέγξτε τις ετικέτες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να βεβαιωθείτε ότι αναγράφουν τη λέξη “παστεριωμένο”. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή έχει θερμανθεί για να σκοτωθούν τα βακτήρια.
- Ωμά φρούτα και λαχανικά, όπως το μαρούλι, οι φύτρες φασολιών και οι μη παστεριωμένοι χυμοί που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα ζώων.
Ε. Coli: Πώς μπορείτε να μολυνθείτε
- Τα ανθρώπινα ή ζωικά περιττώματα που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο E. coli μπορεί να βρεθούν σε λίμνες, πισίνες, και σε δοχεία αποθέματος νερού. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν όταν η κεντρική παροχή νερού της πόλης που ζουν δεν έχει υποστεί σωστή συντήρηση με χλώριο ή όταν κατά λάθος καταπιούν μολυσμένο νερό, ενώ κολυμπούν σε λίμνες και πισίνες.
- Τα βακτήρια μπορεί επίσης να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο, συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει τα χέρια του μετά από την “επίσκεψη” στην τουαλέτα. Το βακτήριο E. coli μπορεί να εξαπλωθεί από τα χέρια ενός μολυσμένου ατόμου επάνω σε άλλα άτομα ή αντικείμενα.
E.coli: Τα συνηθέστερα συμπτώματα
- Διάρροια με αίμα
- Κράμπες στο στομάχι
- Ναυτία και έμετος
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εκδηλώσουν οποιαδήποτε συμπτώματα. Τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 3 ή 4 ημέρες μετά από τη στιγμή που το άτομο θα έρθει σε επαφή με το βακτήριο E. coli.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά σε περίπου μια εβδομάδα. Συχνά, μάλιστα, δεν επισκέπτονται καν τον γιατρό τους και δεν γνωρίζουν ότι ήταν το E. coli που προκάλεσε τα προβλήματά τους.
Όταν το E. coli προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αίμα ή τα νεφρά – Τα συμπτώματα
Γιατί πρέπει να κάνετε ντους πριν μπείτε στην πισίνα
Στις περισσότερες πισίνες θα έχετε προσέξει ότι υπάρχουν πινακίδες που εφιστούν την προσοχή στους λουόμενους για να κάνουν ντους τόσο πριν όσο και μετά το κολύμπι στα νερά της πισίνας.
Και αν οι περισσότεροι τηρούν το δεύτερο σκέλος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το πρώτο. Ελάχιστοι άνθρωποι κάνουν πρώτα ένα γρήγορο ντους προτού πέσουν στην πισίνα. Αυτό είναι λάθος και μάλιστα σημαντικό.
Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Michele Hlavsa, επικεφαλής του τμήματος “Υγιούς Κολύμβησης και Νοσημάτων από το Νερό” του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όταν πέφτουμε στο νερό της πισίνας χωρίς να έχουμε κάνει ντους, τότε μεταφέρουμε στο νερό ό,τι έχουμε στην επιδερμίδα μας, όπως φυσικά έλαια, ιδρώτα, μέικ-απ, καλλυντικά προϊόντα, ακόμα και υπολείμματα ούρων.
Όλα αυτά έχουν ένα κοινό χημικό συστατικό: το άζωτο. Όταν το άζωτο αναμιγνύεται με το χλώριο στην πισίνα, σχηματίζονται χημικές ερεθιστικές ουσίες που ονομάζονται χλωραμίνες.
Αυτό είναι πρόβλημα για την υγεία μας για δύο λόγους:
Πρώτον, μερικά από τα μόρια χλωρίου δεσμεύονται πλέον σε μόρια χλωραμίνης, αντί να είναι ελεύθερα να μας προστατεύσουν από τα μικρόβια στην πισίνα. Το χλώριο καταφέρνει και πάλι να σκοτώσει τα περισσότερα από αυτά, ευτυχώς, αλλά όσα μικρόβια επιβιώνουν, τα καταπίνουμε ή τα εισπνέουμε καθώς κολυμπάμε. Για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία μας, κάθε χρόνο πάνω από 100.000 Αμερικανοί κολλούν από τις πισίνες ασθένειες, οι οποίες οφείλονται σε αυτόν το λόγο.
Δεύτερον, οι χλωραμίνες είναι υπεύθυνες για την χαρακτηριστική μυρωδιά χλωρίου μιας πισίνας. Μια καλή και “υγιής” πισίνα δεν μυρίζει, υποστηρίζει η δρ Hlavsa. Αυτή η μυρωδιά που συχνά πολλοί αποδίδουν σε μια “καθαρή” πισίνα είναι στην πραγματικότητα οι χλωραμίνες, που είναι επίσης υπεύθυνες για την το κοκκίνισμα στα μάτια σας όταν κολυμπάτε. Οι ερεθιστικές αυτές ουσίες πιστεύεται επίσης ότι προκαλούν κρίσεις άσθματος και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κάποιο ερεθισμό του δέρματος.
“Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ντους ΠΡΙΝ μπούμε στην πισίνα, έτσι ώστε να αφήσουμε περισσότερο χλώριο στο νερό για να σκοτώνει τα μικρόβια (…) οτιδήποτε μεταφέρουμε μέσω της επιδερμίδας μας στην πισίνα, το μοιραζόμαστε και με οποιονδήποτε άλλο κολυμπάει σε αυτή και ανάποδα. Είναι σαν να είμαστε όλοι μαζί στην ίδια μπανιέρα”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά η δρ Hlavsa.