Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας στην παραλία σε περίπτωση που δεχτούμε τσίμπημα από μωβ τσούχτρα.
Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ τσουχτρών στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένεται να κρατήσει για περίπου 2 χρόνια ακόμα, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Όπως και πέρυσι, έτσι και το φετινό καλοκαίρι, η Pelagia noctiluca αναμένεται να είναι «παρών» στις ελληνικές θάλασσες και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσκεκτικοί.
Σε περίπτωση που κάποιος δεχτεί τσίμπημα από τη μωβ τσούχτρα, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης του πόνου και φροντίδας του τραύματος.
ΚΙΤ πρώτων βοηθειών για την παραλία
Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος/τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες.
Καλό είναι ωστόσο να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της τσούχτρας
– Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
– Ένα τσιμπιδάκι.
– Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
– Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
– Αντιισταμινικό χάπι.
– Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.
Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:
– Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
– Ναυτία
– Πτώση πίεσης
– Κεφαλαλγία
– Εμετός
– Διάρροια
– Σπασμός των βρόγχων
– Δύσπνοια
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα -εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας- συνείδησης. Τότε επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.