Ναυτία μετά το σεξ: Ποια είναι η αιτία;

Η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης πρέπει να συνοδεύεται από αίσθημα ευφορίας. Αν όμως αισθάνεστε ενοχλήσεις στο στομάχι και αίσθημα ναυτίας, είναι σημαντικό να το ερευνήσετε.

«Δεν είναι ποτέ φυσιολογικό να αισθάνεστε ναυτία μετά το σεξ» δηλώνει η Lauren Streicher, γυναικολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Ιατρικής και Εμμηνόπαυσης του Πανεπιστημίου Northwestern.

Εάν συμβαίνει, οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους.

Ο πρώτος σχετίζεται με τον τράχηλο, τον ινομυώδη σωλήνα, που φέρνει σε επικοινωνία το σώμα της μήτρας με τον κόλπο.

«Η διέγερση του τραχήλου κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να προκαλέσει αγγειοπνευμονογαστρικές αντιδράσεις και πτώση της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιάς» εξηγεί η Δρ Streicher. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή ακόμη και λιποθυμία.

Ο τράχηλος αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου, μαλακώνει και κατεβαίνει χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου, γεγονός που τον καθιστά πιο ευαίσθητο κατά τη διείσδυση.

Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε ναυτία αν το σεξ είναι επώδυνο, κάτι που οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
«Οι γυναίκες με ενδομητρίωση και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου μπορεί να νιώθουν πόνο στο σεξ», δηλώνει η Δρ Streicher. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν λοίμωξη του κόλπου ή του τραχήλου και ινομυώματα.

Εάν νιώθετε πόνο στο σεξ, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.

Σπανιότερα, η ναυτία είναι σύμπτωμα μιας ψυχολογικής κατάστασης που είναι γνωστή ως σεξουαλική αποστροφή. Η σεξουαλική αποστροφή είναι μια ψυχική κατάσταση της γυναίκας όπου εκφράζει την απέχθειά της για σεξουαλική επαφή αλλά και την αποφυγή μιας απλής επαφής ακόμη και με τα γεννητικά της όργανα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου και μόνο η σκέψη για σεξουαλική συνεύρεση μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσφορία.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά συμβαίνει στις γυναίκες, γνωρίζουμε όμως ότι μπορεί να οφείλεται σε σεξουαλικό τραύμα ή το αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον, όπου το σεξ θεωρείται κάτι κακό», εξηγεί η Δρ Streicher. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία προκειμένου να καταλάβει ποιες σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα διατηρούν και ενισχύουν το πρόβλημα και με ποιο τρόπο θα απεγκλωβιστεί από αυτό ή να λάβει αγχολυτική αγωγή.

Με αυτές τις στάσεις θα ενισχύσεις τη σεξουαλική σου διάθεση

Αν βλέπεις ό,τι η σχέση σου έχει μπει σε ένα τέλμα και στην κρεβατοκάμαρά σου επικρατεί ησυχία, ήρθε η ώρα να την τονώσεις με απλές αλλά σωστές κινήσεις και στάσεις.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να ρίξουν τη λίμπιντο δύο ερωτικών συντρόφων. Από τα απλά προβλήματα της σχέσης μέχρι τον τοκετό, την εμμηνόπαυση και το άγχος, διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνουν διακυμάνσεις στη σεξουαλική τους διάθεση, αν το ενδιαφέρον τους για το έτερον ήμισυ έχει πέσει κατακόρυφα, αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος στη σχέση τους, στη διάθεσή τους και στην αυτοεκτίμησή τους.

Ωστόσο, η έλλειψη διέγερσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούν αν η λίμπιντό τους είναι πεσμένη.

Πώς μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους ορμή;

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να εκτοξεύσουν τη λίμπιντό τους είναι μερικές συμβουλές και διαφορετικές στάσεις στο σεξ. “Η ποικιλία είναι ένα από τα κλειδιά για την ενθάρρυνση και τη διατήρηση της επιθυμίας και του ενδιαφέροντος, καθώς όπως σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή, συνηθίζουμε σε επαναλαμβανόμενες εμπειρίες” λέει η ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια και ψυχο-σεξολόγος Kate Moyle.

Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουν να αλλάζουν τη σεξουαλική εμπειρία με τον σύντροφό τους θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το άναμμα ή το σβήσιμο των φώτων, τα ρούχα, η προσθήκη σεξουαλικών παιχνιδιών, η αλλαγή στάσης, η αλλαγή τοποθεσίας ή η χρήση λιπαντικού. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αλλά αυτοί είναι μικροί διαχειρίσιμοι τρόποι για να δημιουργήσουν αλλαγές όσον αφορά τη σεξουαλική τους ζωή και να μην κολλήσουν σε μια ρουτίνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές από τις καλύτερες στάσεις για ετερόφυλα ζευγάρια που θέλουν να αναζωπυρώσουν το πάθος στο σεξ, είναι οι ακόλουθες:

Ιεραποστολικό

Πιθανότατα κάθε ζευγάρι είναι εξοικειωμένο με την κλασική ιεραποστολική στάση του σεξ, αλλά με μερικές αλλαγές μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρουσα. Το ιεραποστολικό περιλαμβάνει τη γυναίκα σύντροφο ξαπλωμένη ανάσκελα, με τον σύντροφό της από πάνω να την κοιτάζει, εξηγεί η Moyle. “Για να προσθέσετε ποικιλία, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από την πλάτη ή τους γοφούς σας ή μπορείτε να σηκώσετε ελαφρώς τους γοφούς σας για να συναντήσετε τον σύντροφό σας ή να αλλάξετε τη θέση των ποδιών σας, αλλά σε γενικές γραμμές ο κορυφαίος σύντροφος είναι αυτός που ελέγχει το βάθος και την ταχύτητα. Ως κάτω παρτενέρ μπορείτε επίσης να καθοδηγήσετε το βάθος και τον ρυθμό του παρτενέρ σας βάζοντας τα χέρια σας στους γοφούς του και τραβώντας τον προς το μέρος σας σε ρυθμό για να του δείξετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς”.

Η γυναίκα από πάνω

Η στάση αυτή απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια από μέρους της γυναίκας, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά απολαυστική και για τις δύο πλευρές, ειδικά αν προστεθεί ένα ερωτικό παιχνίδι στη συνεύρεση, όπως ένας δονητής. “Ο άνδρας σύντροφος ξαπλώνει ανάσκελα με τη γυναίκα από πάνω του”, εξηγεί η Moyle. “Η γυναίκα στη συνέχεια χρησιμοποιεί το στήθος του ως στήριγμα, σπρώχνοντας με τα χέρια της για να ελέγξει το ρυθμό και το βάθος της διείσδυσης”.

Μπορεί ένα ζευγάρι να αλλάξει και αυτή την στάση του σεξ. “Η αντίστροφη στάση θέλει τη γυναίκα να κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, άρα να αντικρίζει τα πόδια του συντρόφου της αντί για το πρόσωπό του και να τα χρησιμοποιεί για στήριξη”.

Στάση 69

Στην στάση αυτή και οι δύο σύντροφοι τοποθετούνται έτσι ώστε το στόμα τους να είναι κοντά στα γεννητικά όργανα του άλλου. Ο ένας σύντροφος ξαπλώνει ανάσκελα και ο άλλος βρίσκεται από πάνω του με τα γόνατά του να ακουμπούν στο κεφάλι του συντρόφου του.

Doggy style

Το doggy style θέλει τη γυναίκα να στηρίζεται στα χέρια και στα γόνατα, ενώ ο άντρας γονατίζει και διεισδύει από πίσω. Η στάση αυτή επιτρέπει να μπουν και τα δάχτυλα στο παιχνίδι, ενώ δίνει την ευκαιρία και για περισσότερο βάθος. Για μέγιστα αποτελέσματα, οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα ένα διεγερτικό κλειτορίδας.

Όρθια στάση

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές των στάσεων όρθιου σεξ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα στήριγμα, όπως ένα σκαμνί, αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ύψους. Εδώ συνήθως ο άντρας κρατάει το ένα πόδι της γυναίκας για να βοηθήσει την κίνηση.

Οι όρθιες στάσεις είναι επίσης εξαιρετικές σε μέρη όπως το ντους όπου δεν υπάρχει χώρος για να ξαπλώσει το ζευγάρι. Ακόμη, ο άνδρας μπορεί να σηκώσει τη γυναίκα και εκείνη να τυλίξει τα πόδια της γύρω του, ενώ στη συνέχεια η στήριξη της πλάτης της σε έναν τοίχο μπορεί να προσφέρει επιπλέον στήριξη.

Στο πλάι

Αν το ζευγάρι έχει διάθεση για μια αργή και άνετη συνεύρεση, το spooning μπορεί να είναι εκπληκτικά σέξι. Η γυναίκα ξαπλώνει στο πλάι με την πλάτη της πιεσμένη στο στήθος του συντρόφου της. Ο άνδρας στη συνέχεια διεισδύει από πίσω. Συνήθως, αυτή είναι μια πιο αργή και ήπια στάση του σεξ, ενώ για ενίσχυση του οργασμού της η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα έναν κλειτοριδικό δακτυλικό δονητή.

Στάση lotus

Πρόκειται για μια ρομαντική σεξουαλική στάση στην οποία οι σύντροφοι βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο, οπότε προσφέρει την ευκαιρία για πολλή οπτική επαφή και φιλιά. Ο άντρας κάθεται οκλαδόν και η γυναίκα κάθεται από πάνω του τυλίγοντας τα πόδια της γύρω από τον κορμό του. Οι δυο τους θα είναι αρκετά κοντά, ο ένας πάνω στον άλλον και έτσι μπορεί να παρατηρήσουν ότι ο συγχρονισμός της αναπνοής τους προσθέτει επίσης στην ένταση της πράξης.

Πάνω στο τραπέζι

Στην στάση αυτή η γυναίκα ξαπλώνει ή κάθεται ανάσκελα σε ένα τραπέζι ή ένα κρεβάτι με τα πόδια της ελαφρώς ανοιχτά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε επιφάνεια προσφέρει στήριξη, ενώ τοποθετεί τη λεκάνη της στο ίδιο περίπου ύψος. Ο άνδρας παραμένει όρθιος ανάμεσα στα πόδια της. Για μια παραλλαγή αυτής της στάσης θα μπορούσε επίσης η γυναίκα να είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα. Πολύ χρήσιμη είναι και η χρήση άφθονου λιπαντικού.

Αστράγαλοι πάνω στους ώμους

Αν υπάρχει πραγματικά όρεξη για ακροβατικά, η στάση αυτή θα ανεβάσει τους καρδιακούς παλμούς του ζευγαριού. “Παρά το επίπεδο ευλυγισίας που απαιτείται για μια τέτοια στάση, εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών – ο δέκτης απλά σηκώνει τα πόδια του για να αγκιστρώσει τους αστραγάλους του πάνω από τους ώμους του συντρόφου του!” εξηγεί η ειδικός. “Μπορεί να επιτρέψει την έντονη διέγερση του σημείου G, να δώσει εύκολη πρόσβαση στην κλειτορίδα και η βαθιά διείσδυση είναι καταπληκτική αίσθηση για το πέος!”.