Μούρα: Η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας και να δείτε τον οργανισμό σας να ενισχύεται.

Αναζωογονητικά ζουμερά, στυφά αλλά και συνάμα γλυκά τα μούρα είναι πράγματι πλούσια σε πολλά φλαβονοειδή φυτοθρεπτικά συστατικά.

Βοτανικά, τα μούρα (mulberries) προέρχονται από το δέντρο του μεταξοσκώληκα που ανήκει στην οικογένεια των Μορεωδών (Moraceae) και στο γένος Morus. Η μουριά (Morus spp.) είναι ένα πανέμορφο πανύψηλο δένδρο με πάνω από 300 ποικιλίες παγκοσμίως. Στο στάδιο της ωρίμανσής τους, χρωματικά τα μούρα κυμαίνονται από μαύρο σε κόκκινο, άσπρο και μοβ.  Τα πιο συνηθισμένα είναι τα μαύρα (Morus nigra) με καταγωγή από την Κασπία θάλασσα που ήρθαν στην Ελλάδα εδώ και αιώνες, γνωστά από τον Θεόφραστο ως συκάμινα και από τον Διοσκουρίδη ως μορέα.  Τα κόκκινα (M. Rubra) είναι γηγενή των ΗΠΑ  και τα λευκά (M. Alba) κατάγονται από την Κίνα και εδώ και 2000 χρόνια έχουν διαδοθεί στην Ευρώπη, την Β. Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η λευκή μουριά έφτασε κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου μαζί με τα αυγά του μεταξοσκώληκα από την Κίνα.

Τα μούρα είναι ένα νόστιμο και ευπροσάρμοστο σνακ και η γλυκιά τους γεύση τα κάνει ιδανικά για sherbets, μαρμελάδες, ζελέδες, τάρτες φρούτων, πίτες αλλά και για κρασιά ή τσάγια. Λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους συχνά αφυδατώνονται και πωλούνται αποξηραμένα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, οι μουριές απλώνουν τη «σοδειά» τους στους κήπους, τα παρτέρια, τα χωράφια και τα πεζοδρόμια και δυστυχώς, οι θρεπτικοί τους καρποί καταλήγουν να σαπίζουν ανεκμετάλλευτοι.

Μούρα: Διατροφική αξία

Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Κ, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοθρεπτικών ουσιών ζεαξανθίνη,  ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες, λουτεΐνη καθώς και διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις. Τα φρέσκα μούρα περιέχουν 88% νερό και μόνο 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι (140 γραμμάρια). Λόγω του υψηλού ενεργειακού τους περιεχομένου και της σχεδόν ανύπαρκτης περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποτελούν ένα τέλειο σνακ σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Μούρα: Οφέλη για την υγεία

  • Βοηθούν στην πέψη

Όπως και η πλειοψηφία των φρούτων και των λαχανικών, τα μούρα περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες αποτελούν περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σε μία μερίδα. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και την επιτάχυνση της κυκλοφορίας των τροφίμων μέσω του πεπτικού σωλήνα, μειώνοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, φουσκώματος και κράμπας. Επιπλέον, οι ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς ως τακτικό συμπλήρωμα της διατροφής.

  • Αυξάνουν την κυκλοφορία

Τα υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε σίδηρο στα μούρα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα θα αυξήσει την κατανομή του οξυγόνου σε σημαντικούς ιστούς και όργανα, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση του μεταβολισμού και στη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας αυτών των συστημάτων.

  • Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα πολύ σημαντικό φλαβονοειδές που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία ορισμένων μηχανισμών στα αιμοφόρα αγγεία, κυρίως καθιστώντας τους λιγότερο επιρρεπείς σε βλάβες από την αγγειοτενσίνη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Στην πραγματικότητα, η ρεσβερατρόλη αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, που είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτό σημαίνει ότι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων αίματος και επακόλουθων καρδιακών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε πολλά σκουρόχρωμα είδη μούρων, όπως και στα περισσότερα σταφύλια, γι ‘αυτό και αυτό το ευεργετικό αντιοξειδωτικό βρίσκεται και στα κρασιά.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, βιταμίνη C και Α καθώς και διάφορες άλλες πολυφαινολικές και φυτοθρεπτικές ενώσεις, τα μούρα περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά τα οποία είναι, ως γνωστό, η κύρια γραμμή άμυνας έναντι των ελεύθερων ριζών, του επικίνδυνου υποπροϊόντος του κυτταρικού μεταβολισμού που μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα, προκαλώντας τους καρκινική μετάλλαξη.

  • Βελτιώνουν την όραση

Ένα από τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα μούρα είναι η ζεαξανθίνη, η οποία έχει συνδεθεί άμεσα με τη μείωση του οξειδωτικού στρες σε ορισμένα οφθαλμικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, η ζεαξανθίνη λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και αποτρέπει ορισμένες βλάβες στον αμφιβληστροειδή, όπως οι ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

  • Αντιφλεγμονώδης δράση

Η έρευνα δείχνει ότι τα φύλλα μουριάς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την φλεγμονώδη απάντηση του σώματος σε χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το τσάι από φύλλα μουριάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τον φλεγμονώδη πόνο.

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αμυντικό όπλο έναντι οποιασδήποτε ασθένειας ή ξένων παθογόνων στο σώμα, που τα αντιοξειδωτικά δεν αντιμετωπίζουν.  Μία μερίδα μούρων αποτελεί σχεδόν όλη την καθημερινή απαίτηση του οργανισμού για βιταμίνη C, αλλά σε συνδυασμό με τα μέταλλα και τις βιταμίνες που υπάρχουν σε αυτό το φρούτο, έχετε ένα πραγματικό όπλο κατά των ασθενειών.

  • Ενισχύουν την υγεία των οστών

Η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, καθώς και τα ιχνοστοιχεία φωσφόρου και μαγνησίου που απαντώνται στα μούρα, μπορούν να είναι ευεργετικά για τη δημιουργία και τη συντήρηση του οστικού ιστού.

Η τακτική πρόσληψη σκόνης φύλλων μουριάς και τσαγιού φύλλων μουριάς μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

  • Αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση

Τα μούρα διαθέτουν επίσης υψηλό επίπεδο βιταμινών Α και Ε, μαζί με μια σειρά από καροτενοειδή συστατικά όπως η λουτεΐνη, η βήτα-καροτίνη, η ζεαξανθίνη και το α-καροτένιο. Όλα αυτά τα στοιχεία δρουν ως αντιοξειδωτικά που επηρεάζουν ειδικά το δέρμα, τους ιστούς, τα μαλλιά και άλλες περιοχές του σώματος όπου επιτίθενται οι ελεύθερες ρίζες.

Υπέροχη συνταγή για το ξεχωριστό γλυκό του κουταλιού μούρο

Το ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις γλυκό του κουταλιού μούρο; Είναι από τα πιο ξεχωριστά γλυκά μιας και δεν γνωρίζουν πολλοί, πως φτιάχνεται.

Τι θα χρειαστείς:

  • 1,5 κιλό μούρα
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 βανίλιες
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα
  • Τον χυμό ενός λεμονιού

Τα μούρα είναι από αυτά τα φρούτα που είναι λίγο πιο ευαίσθητα από άλλα, γι’αυτό χρειάζονται και μία ”ειδική” μεταχείριση. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι περίπλοκη και μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα.

Για αρχή, βάλε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τα μούρα αφού τα πλύνεις καλά, μαζί με ένα ποτήρι νερό και το ένα κιλό ζάχαρη. Το αφήνεις εκεί μέχρι να πάρει μία βράση και αφού πάρει τη πρώτη βράση μετράς 5 λεπτά βράσιμο μέχρι το επόμενο βήμα.

Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά, βγάλε τα μούρα με μία σουρωτή κουτάλα από το μείγμα και άφησε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Αυτό το βήμα το κάνεις για να μην λιώσουν τα μούρα κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Στη συνέχεια, ρίξε μέσα στο σιρόπι τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα και άφησε το να βράσει μέχρι να δέσει για περίπου 20-30 λεπτά, αναλόγως τη κουζίνα σου. Το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν ρίξεις μία σταγόνα πάνω σε ένα κουτάλι και δεν χυθεί προς τα κάτω.

Μόλις βεβαιωθείς ότι το σιρόπι έχει δέσει, ρίχνεις μέσα τα μούρα από πριν μαζί με το λεμόνι και αφήνεις να δέσουν όλα μαζί για περίπου 1 λεπτό. Όχι παραπάνω για να μην λιώσουν τα μούρα.

Απέσυρε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε το γλυκό να κρυώσει για περίπου μισή ώρα με ένα τέταρτο. Χώρισε το μείγμα σε βαζάκια, μπολάκια ή ότι άλλο θέλεις εσύ και έτοιμο το γλυκό του κουταλιού μούρο.