Μπορώ να πίνω αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο;

Μπορώ να πίνω αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο; Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία μια γυναίκα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς οι πράξεις της, τα συναισθήματα και η πρόσληψη τροφών και ποτών, επηρεάζουν άμεσα και το μωρό που κουβαλά μέσα της.

Ποια είναι τα τρόφιμα/ποτά που πρέπει να καταναλώνει μια έγκυος με προσοχή; Αυτό θα δούμε παρακάτω.

Εγκυμοσύνη: Καφεΐνη

Σχετικά με τον καφέ, το τσάι και τα διάφορα άλλα καφεϊνούχα σκευάσματα, υπάρχει ακόμα και σήμερα μία σχετική αμφισβήτηση σχετικά με την ασφάλειά τους. Μια έγκυος μπορεί να πίνει έναν καφέ την ημέρα (όλοι οι τύποι καφέ επιτρέπονται) ή ένα τσάι της αρεσκείας της.

Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, το μαύρο τσάι, ποτά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, και κακάο (σοκολάτα), καθώς και άλλα τρόφιμα.

Η καφεΐνη, η οποία έχει διεγερτική δράση και επομένως επιταχύνει τον ρυθμό της καρδιάς, περνάει στο αίμα της εγκύου επηρεάζοντας τον καρδιακό παλμό του μωρού, ο οποίος σχεδόν διπλασιάζεται.

Είναι καλύτερο οι έγκυοι να μην καταναλώνουν περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ ή τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα, για να μην τίθεται σε κίνδυνο το έμβρυο.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ιατρικού περιεχομένου WebMD.com, μειώνοντας μια γυναίκα την πρόσληψη καφεΐνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κάτω ακόμα και από τα επιτρεπτά όρια, μπορεί να επιφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στο έμβρυο.

Σε άλλη αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Obstetricks and Gynecology, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 200ml καφεΐνης ημερησίως διπλασιάζουν τον κίνδυνο αποβολής.

Πολλοί επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει να κάνει με το ιστορικό της κάθε γυναίκας και εάν δεν συντρέχουν άλλα προβλήματα η κατανάλωση με μέτρο είναι επιτρεπτή.

Εγκυμοσύνη: Αλκοόλ

Αναφορικά με το αλκοόλ, επιτρέπονται έως δύο μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (μπορεί να είναι ποτό, κρασί ή μπύρα), από τη στιγμή που το αλκοόλ περνάει από τον ομφάλιο λώρο στο έμβρυο, η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και στην υγεία του εμβρύου.

Αρκετοί επιστήμονες επίσης συμφωνούν ότι το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στη δημιουργία του εμβρύου, ενώ στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

Εγκυμοσύνη: Ανθρακούχα ποτά

Έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρακούχων ποτών μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα αφυδάτωσης στην έγκυο, εξαιτίας των πολλών χημικών που περιέχουν.

Η υπερβολή στην κατανάλωση αναψυκτικών δεν επιτρέπει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου, δίνει έξτρα θερμίδες (χωρίς να προσφέρει κάποιο θρεπτικό συστατικό για τη μητέρα και το παιδί), αφήνει την αίσθηση του φουσκώματος, ενώ δημιουργεί καούρα εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή τους.

Εγκυμοσύνη: Νερό και άλλα αφεψήματα

Μια έγκυος μπορεί και καλό είναι να πίνει πολλούς χυμούς, αφεψήματα όπως είναι το χαμομήλι και ο δυόσμος και βέβαια πολύ νερό.

Οι ανάγκες σε υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται σημαντικά, κυρίως λόγω της αυξημένης απώλειας, αλλά και της αλλαγής της σύστασης του σώματος της γυναίκας (π.χ. αμνιακό υγρό), οπότε συνιστάται η πρόσληψη περίπου διόμιση λίτρων υγρών ανά ημέρα.

Οι ανάγκες αυτές μπορεί να καλυφθούν είτε μέσω στερεών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (ιδίως φρούτων και λαχανικών) είτε μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, και το τσάι, βάζοντας πάντα την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη.

Εγκυμοσύνη: Τροφές που είναι απαγορευμένες 

Ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα ή ψημένα κρέατα και πουλερικά. Πρέπει σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα.

Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα.

Ωμά ψάρια, σούσι αλλά και ωμά αβγά. Είναι σημαντικό ακόμα και όταν τρώτε εκτός σπιτιού να ρωτάτε εάν το χρησιμοποιήθηκε ωμό αβγό για την παρασκευή του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εάν καταναλώσετε ωμό αβγό είναι να κολλήσετε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα. Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια και έτσι η έγκυος δεν κινδυνεύει να έχει επιπλοκές στην υγεία της αλλά και στην εγκυμοσύνη της.

Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι φυσικά το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.

Η κατανάλωση μαλακών τυριών (brie, φέτα αγνώστου προελεύσεως ή κατσικίσιο τυρί) και αλλαντικών αγνώστου προελεύσεως. Μπορεί να περιέχουν βακτήρια (λιστέρια) που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας.

Να αποφεύγεται η κατανάλωση οτιδήποτε μη φαγώσιμου. Μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαχταρούν να καταναλώνουν μη φαγώσιμα αντικείμενα π.χ. πάγο, σκόνη πλυντηρίου, σοβά κτλ.

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων και πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές να προτιμήσετε;

Σημαντικό είναι μία γυναίκα πριν μείνει έγκυος να έχει ένα φυσιολογικό βάρος, να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή και να έχει φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα, γιατί όλα αυτά θα συμβάλουν να έχει μία ισορροπημένη εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να επιλέγει τρόφιμα από όλες τις ομάδες για να καλυφθεί σε ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Επομένως, ιδανικές επιλογές είναι οι παρακάτω:

  • Λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ (φασολάκια, αρακάς, μπάμιες, αγκινάρες) αλλά κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα, μαρούλι, ρόκα). Συστήνεται κατανάλωση 2-4 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα, σαλάτα με κάθε κυρίως γεύμα.
  • Φρούτα πλούσια σε φυλλικό ολύ και βιταμίνη C (πορτοκάλι, φράουλες, ακτινίδια, ανανάς, ρόδι, μανταρίνια, μπανάνα, πεπόνι). Συστήνεται κατανάλωση 3-4 φρούτων την ημέρα.
  • Όσπρια που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και σίδηρο (φακές, φασόλια, ρεβίθια). Συστήνεται κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα για την κάλυψη του ασβεστίου (3 μερίδες/ ημέρα).
  • Ψάρια και θαλασσινά (1-2 φορές την εβδομάδα), αλλά ειδικώς λιπαρά ψάρια (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, σαρδέλα, γαύρος, κολιός, γόπα, ζαργάνα) και κυρίως σαρδέλα και γαύρος που να καταναλώνονται με το κόκαλο και μας καλύπτουν σε Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και σε ασβέστιο, βιταμίνη D, ιώδιο και σίδηρο.
  • Κόκκινο κρέας, που είναι πλούσια πηγή σιδήρου (άπαχα κομμάτια, αφαιρούμε το ορατό λίπος, 1-2 φορές την εβδομάδα).
  • Πουλερικά που μας προσφέρουν σίδηρο (αφαιρούμε την πέτσα, 1-2 φορές την εβδομάδα).
  • Αμύγδαλα, μπάμιες, αντίδια, σύκα και ακτινίδια, που είναι εναλλακτικές πηγές ασβεστίου.
  • Καρύδια, φουντούκια και ταχίνι που αποτελούν πλούσια πηγή σε φυλλικό οξύ.

Εγκυμοσύνη: Γενικές οδηγίες για την μαγειρική κατά την εγκυμοσύνη

  1. Μην αποθηκεύετε μαζί και στο ίδιο μέρος ή ράφι της κατάψυξης το κρέας με το ψάρι, ώστε να μην υπάρχει μεταφορά μικροβίων από το ένα είδος στο άλλο.
  2. Όταν μαγειρεύετε διαφορετικά είδη κρέατος, να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη για το καθένα και να καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες εργασίας προτού τις χρησιμοποιήσετε.
  3. Όταν μαγειρεύετε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, φροντίστε να το βράζετε ή να το ψήνετε καλά.
  4. Πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνετε.
  5. Πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι τον πάγκο, τις επιφάνειες εργασίας και κοπής αλλά και τα μαχαίρια που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού.

Η διατροφή της εγκύου είναι μεν σημαντική αλλά δεν χρειάζεται να σας γίνει εμμονή. Είναι καλό να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών αλλά να θυμάστε πως μπορείτε να το ρίχνετε ‘έξω’ αραιά και που, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχετε θέσει σε κίνδυνο το μικρό σας.

Αυτό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το έμβρυο είναι μια συνολικά κακή διατροφή, κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μια μέρα που αποφασίσατε να δώσετε μερικές γαστρονομικές απολαύσεις στον εαυτό σας. Εξάλλου αυτό ανεβάζει τη διάθεσή σας και κατ’ επέκταση του μικρού σας.