Μύκητες στα νύχια: Φυσικοί τρόποι για να τους εξαφανίσετε

Η πιο κοινή λοίμωξη των νυχιών  ανδρών και γυναικών είναι οι μύκητες.Ένα μικρό κίτρινο η άσπρο σημάδι εμφανίζεται κάτω από την άκρη του νυχιού και καθώς προχωρά η μυκητίαση το σημάδι μεγαλώνει ,το νύχι μπορεί να γίνει παχύ και εύθραυστο η να αλλάξει χρώμα η σχήμα.Η λοίμωξη των νυχιών από μύκητες οφείλεται συνήθως στην υγρασία που «παγιδεύεται» σε θερμό περιβάλλον, όπως το εσωτερικό των παπουτσιών, γι’ αυτό και είναι συνηθέστερη στα πόδια αντί για τα χέρια.

Οι μύκητες στα νύχια εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ανάπτυξης μικροοργανισμών όπως είναι τα δερματόφυτα, οι μύκητες και η μούχλα. Μπορούν να εμφανιστούν τόσο στα νύχια των ποδιών όσο και των χεριών, ειδικά αν οι συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις.

Παρότι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να υποφέρουν από μύκητες των νυχιών, αυτό το φαινόμενο είναι συχνότερο στους ηλικιωμένους. Ο λόγος πίσω απ’ αυτό είναι ότι όσο μεγαλώνουν τα νύχια, γίνονται πιο ξερά και εύθραυστα, και έτσι πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των μυκήτων.

Μύκητες στα νύχια: Αιτίες

Οι βασικότερες αιτίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξει μυκήτων στα νύχια είναι οι παρακάτω :

  • Κακή κυκλοφορία του αίματος
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Υγροί και δημόσιοι χώροι, όπως πισίνες, γυμναστήρια ή ντους
  • Ακατάλληλα υποδήματα
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ασυνήθηστο σχήμα νυχιών
  • Πληγές στο δέρμα
  • Κάλτσες από συνθετικό υλικό

Μύκητες στα νύχια: Πρόληψη

1) Συχνό πλύσιμο των ποδιών, σε καθημερινή βάση

2) Στεγνά πόδια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεγνώνουμε τα πόδια μας πάρα πολύ καλά μετά από κάθε πλύσιμο. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε ακόμα και σεσουάρ. Αποφύγετε τα κλειστά παπούτσια για να μην ιδρώνουν τα πόδια σας.

3) Δεν περπατάμε ξυπόλιτοι πουθενά. Εννοείται οτι δεν περπατάμε ξυπόλοιτοι σε κοινόχρηστους χώρους, γυμναστήρια, πισίνες κ.λ.π. Αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλοιτοι ακόμα και στο σπίτι μας, εκτός κι αν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την καθαριότητά του.

4) Αλλάζουμε συχνά κάλτσες. Ο κανόνας λέει οτι μια κάλτσα που βγαίνει από το πόδι δεν ξαναμπαίνει μέχρι να πλυθεί. Εάν λοιπόν γυρίζεις από την εργασία σου το μεσημέρι και ξαναπάς το απόγευμα, μην φορέσεις τις ίδιες κάλτσες.

5) Μην αφήνετε μακριά νύχια, αλλά ούτε και να τα κόβετε βαθιά.

6) Απολυμάνετε τα παπούτσια σας. Ο κανόνας κανονικά λέει οτι για κάθε μέρα που φοράμε ένα παπούτσι πρέπει να αερίζεται για 4 έως 7 συνεχόμενες ημέρες. Επειδή όμως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, τότε προσπαθήστε να τα απολυμαίνετε συχνά.

7) Το Βορικό οξύ είναι εκπληκτικό εάν δεν θέλετε να βάλετε Dactarin. Κρατάει τα πόδια πάντα στεγνά.

Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ότι πολλές φορές η παρουσίαση του μύκητα στα νύχια, μπορεί να συνδέεται και με την ύπαρξη εντερικών παράσιτων τα οποία προκαλούν τη μυκητίαση εξαρχής, είτε στα νύχια, είτε και σε άλλα σημεία του σώματός σας.

Όμως μην αγχώνεστε γιατί η πάθηση αυτή είναι πλήρως θεραπεύσιμη και αρκετά οικονομική. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυσικές θεραπείες που θα σας απαλλάξουν από την ονυχομυκητίαση μέσα σε έναν ή δύο μήνες. Ψάξαμε και βρήκαμε διάφορες θεραπείες και γιατροσόφια που έχουν δοκιμαστεί και μπορούν να σας βοηθήσουν φυσικά να απαλλαγείτε από αυτή την δυσάρεστη λοίμωξη και σας τα αναλύουμε παρακάτω :

1. Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες, το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου είναι μια πολύ καλή λύση για τους μύκητες που σχηματίζονται στα νύχια των ποδιών και των χεριών.

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και άλλα αντιμυκητιακά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά, καθώς βελτιώνει την εμφάνιση των μολυσμένων νυχιών σε λίγες μόλις ημέρες.

Τρόπος εφαρμογής:

  • Βάλτε 2 ή 3 σταγόνες του ελαίου στα επηρεασμένα νύχια και τρίψτε το μέχρι ν’ απορροφηθεί πλήρως.
  • Επαναλάβετε τη χρήση 2 φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί η μόλυνση.

2. Σκόρδο

 Η χρήση του σκόρδου στα νύχια είναι ένα από τα βοηθητικά κόλπα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της μόλυνσης. Τα συμπλέγματα του σκόρδου καθαρίζουν τα κίτρινα σημάδια, αφήνοντας πίσω τους ένα υγιές νύχι.

Τρόπος εφαρμογής:

  • Λιώστε μια σκελίδα ωμού σκόρδου και εφαρμόστε το στο επηρεασμένο νύχι.
  • Ασφαλίστε το σκόρδο με τη χρήση επιδέσμου και αφήστε το πάνω για τουλάχιστον 45 λεπτά.
  • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και επαναλάβετε τη χρήση καθημερινά.

3. Χυμός λεμονιού

Οι θρεπτικές ουσίες και τα οξέα του λεμονιού επιτρέπουν στα δυνατά νύχια ν’ αμύνονται ενάντια στην επίδραση των μυκήτων.

Τρόπος εφαρμογής:

  • Πάρτε τον χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι και εφαρμόστε τον στα επηρεασμένα νύχια.
  • Αφήστε τον πάνω στα νύχια ν’ απορροφηθεί και επαναλάβετε 2 φορές την ημέρα.

4. Έλαιο καρύδας

Τα λιπαρά οξέα του έλαιου καρύδας  έχουν φυσική αντιμυκητισιακή δράση, καθώς καταστρέφουν το στρώμα λιπιδίων από το οποίο αποτελείται η μεμβράνη του μύκητα. Έτσι, συμβάλλουν στη σταδιακή καταστροφή του μικροοργανισμού.

Τρόπος εφαρμογής:

Επαλείφετε με το δάχτυλο μια μικρή ποσότητα από το έλαιο και το αφήνετε να απορροφηθεί.

Επαναλαμβάνετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.

5. Έλαιο ρίγανης

Τα εκχυλίσματα που βρίσκονται το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχουν αντιμυκητιακές ιδιότητες οι οποίες σταματούν την ονυχομυκητίαση. Η χρήση αυτού του ελαίου δίνει στα νύχια μια ανανεωμένη και υγιή εμφάνιση.

Τρόπος εφαρμογής:

  • Βάλτε 3 σταγόνες από έλαιο ρίγανης στο νύχι.
  • Κάντε μασάζ ώστε ν’ απορροφηθεί από το νύχι εντελώς και αφήστε το να στεγνώσει.
  • Χρησιμοποιήστε 2 φορές την ημέρα.

6. Μαγειρική σόδα και ξίδι

Η μαγειρική σόδα  δεν έχει αντιμυκητισιακή δράση, όμως προλαμβάνει την εξάπλωση του μύκητα. Αν και το ξίδι είναι όξινο –και ο μύκητας ευδοκιμεί σε όξινο περιβάλλον– η δράση του είναι πολύ ήπια, οπότε βοηθά στην αντιμετώπιση του μύκητα χωρίς να επηρεάζει δραστικά το pH του δέρματος.

Τρόπος εφαρμογής:

 Θα χρειαστείτε 4-5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι ή μηλόξυδο και νερό. Αρχικά, προσθέτετε σε μια μικρή λεκάνη το ξύδι και όσο νερό χρειάζεται για να μπορείτε να βουτήξετε τα πόδια σας. Αφήνετε τα πόδια στη λεκάνη για 15 λεπτά περίπου και μετά σκουπίζετε με χαρτί (αποφύγετε την πετσέτα για να μην τη μολύνετε). Στη συνέχεια, προσθέστε μαγειρική σόδα σε καθαρό νερό και βουτήξτε και πάλι τα πόδια σας για 15 περίπου λεπτά. Σκουπίστε και πάλι με χαρτί. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.

7. Θεραπεία Με Vicks

Το Vicks σίγουρα το γνωρίζετε για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενάντια στο κρύωμα και το συνάχι.Όμως μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε πως τα συστατικά που περιέχει, η καμφορά και ο ευκάλυπτος, μπορούν να βοηθήσουν επιτυχώς στη θεραπεία της ονυχομυκητίασης.Όταν το νύχι που έχει προσβληθεί από τους μύκητες αρχίσει να σκουραίνει, σημαίνει ότι το Vicks λειτουργεί και θα σας απαλλάξει από αυτούς. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά ξέρω από φίλες ότι μπορεί να δώσει κάποια αποδεκτά αποτελέσματα.

Τρόπος εφαρμογής:

  • Κάντε επαλείψεις επάνω στην προβληματικό νύχι καθημερινά με Vicks και μετά φορέστε βαμβακερές κάλτσες.
  • Αφήστε τουλάχιστον δύο ώρες.
  • Καλύτερα είναι να κάνετε επαλείψεις το βράδυ, για να μπορέσει να δράσει όλη τη νύχτα.
  • Πάντα μετά τη χρήση του πλένετε τα πόδια σας με ζεστό νερό και να στεγνώνετε σχολαστικά, ώστε να μην μένει καθόλου υγρασία.

8. Θεραπεία Με Χλωρίνη

Η χλωρίνη ως σπιτική θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα γνωρίζετε πως είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό, με μεγάλο εύρος εφαρμογών. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, για να απολυμανθούν οι τροφοδοσίες της δημόσιας ύδρευσης, οι πισίνες και ως καθαριστικό και λευκαντικό οικιακής χρήσης. Το υποχλωριώδες νάτριο που περιέχει η χλωρίνη, σκοτώνει το 99,9% των μικροβίων, μυκήτων και βακτηρίων.

Είναι πολύ αποτελεσματική η απολυμαντική της δράση, γι΄αυτό όλο και πιο πολλοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε όμως  πως είναι μια επικίνδυνη χημική ουσία, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην επιδερμίδα και στην υγεία γενικότερα, εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Εάν αποφασίσετε να θεραπεύσετε τους μύκητες των νυχιών με χλωρίνη, πρέπει να ακολουθήσετε πιστά όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να είναι ασφαλής η χρήση της.

Τρόπος εφαρμογής:

  • Γεμίστε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας (όχι περισσότερο) χλωρίνη.
  • Βάλτε μέσα τα πόδια σας και αφήστε τα περίπου δέκα λεπτά.
  • Στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στεγνώστε πολύ καλά με καθαρή και απαλή πετσέτα. Κάντε το δύο φορές την εβδομάδα μέχρι να απαλλαγείτε τελείως από αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα.

Προσοχή όμως: Αν υπάρχουν εκδορές ή πληγές στα πόδια σας, τότε η χλωρίνη ίσως να μην είναι καλή ιδέα.