Διατροφή μετά τα 30! Χάνεις κιλά και αδυνατίζεις σωστά

Αν ακολουθείς και μετά τα 30 ή 40 τη δίαιτα που σε βοηθούσε να χάσεις κιλά στην ηλικία των 20, ίσως τα αποτελέσματα που θα δεις να μην είναι τόσο θεαματικά.

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν κατά μέσο όρο 8 κιλά από τα 25 μέχρι τα 54 xρόνια τους, ενώ οι πιο κρίσιμες ηλικίες βρίσκονται μεταξύ των 25-34 ετών. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες;

Αν βρίσκεσαι στη δεκαετία των τριάντα, ακολούθησε την κατάλληλη δίαιτα 7 ημερών. Στα 30. Στη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις αυξάνονται και αναζητούμε εύκολες λύσεις. Δεν θέλουμε η διατροφή μας να αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα. είναι λοιπόν αναγκαίο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την επίδραση που έχει το άγχος στη διατροφή μας: να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη που μας οδηγεί πολλές φορές  να αναζητούμε παρηγοριά σε παραπάνω φαγητό.

Μικρά μυστικά για τη διατροφή στα 30!

– Βάλε στόχο να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος.

– Υπολόγισε ότι η εβδομάδα έχει 14 κύρια γεύματα, 7 μεσημεριανά και 7 βραδινά. Μην παραλείπεις κανένα.

– Κατανάλωσε 35ml νερό για κάθε κιλό σωματικού σου βάρους.

– Μην χρησιμοποιείς έτοιμα dressing για σαλάτα. Φτιάξε το δικό σου με μισό γιαούρτι, λεμόνι και μαύρο πιπέρι.

– Περιόρισε το αλάτι προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά στο φαγητό σου.

Κάθε μέρα για 7 ημέρες

Πρωινό

Γάλα ή γιαούρτι με 4 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δεκατιανό Φρούτο και 10-15 ξηρούς καρπούς.

Απογευματινό Φρούτο.

1η Ημέρα

• Μεσημεριανό Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και κομματάκια μελιτζάνας (2 κ.σ. τυρί).

• Βραδινό Τόνος με πράσινη σαλάτα.

2η Ημέρα

Μεσημεριανό Φιλέτο ψάρι ψητό με ντομάτα, πιπεριές και κρεμμύδι.

Βραδινό Το ίδιο με το μεσημεριανό.

3η Ημέρα

• Μεσημεριανό Ρεβίθια σούπα με λεμόνι και ρίγανη, μία ψητή πιπεριά Φλωρίνης και μία φέτα ψωμί.

• Βραδινό Γιαούρτι και φρούτο και 8-10 ξηρούς καρπούς και μέλι.

4η Ημέρα

• Μεσημεριανό Μπριζόλα με μικρή σαλάτα.

• Βραδινό Μανιτάρια ψητά (ή και άλλα λαχανικά) με ανθότυρο.

5η Ημέρα

• Μεσημεριανό Κοτόπουλο με καρότα, κολοκυθάκια και κρεμμύδι.

• Βραδινό Το ίδιο με το μεσημεριανό.

6η Ημέρα

• Μεσημεριανό Γαρίδες λαδολέμονο με ανάμεικτη σαλάτα.

• Βραδινό Σαλάτα με ανθότυρο και 2 παξιμαδάκια.

7η Ημέρα

• Μεσημεριανό Ψαρονέφρι με ψητά μανιτάρια.

• Βραδινό Ομελέτα με ντομάτα.

Μικρά μυστικά διατροφής Αν έφαγες ή ήπιες κάτι παραπάνω από το πρόγραμμά σου τη μία ημέρα, καλό είναι να ακολουθήσεις το παρακάτω διαιτολόγιο για μία ημέρα:

• Πρωινό Φυσικός χυμός ανάμεικτος και αβγό βραστό.

• Δεκατιανό Φυσικός χυμός πορτοκαλιού ή ανάμεικτος.

• Μεσημεριανό Κοτόπουλο με μικρή πράσινη σαλάτα.

• Απογευματινό Φρούτο.

• Βραδινό Κοτόπουλο με μικρή πράσινη σαλάτα. Plus: Προσοχή στο αλάτι, απόφυγε το λάδι.

Κοιλιακοί σε ένα μήνα; Κι όμως γίνεται!

Είναι ίσως ο πιο δύσκολος μυς τους σώματος που θέλει αρκετό κόπο και χρόνο για να δημιουργηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακατόρθωτο.

Κοιλιακοί: Θερμίδες

Παρότι μπορεί να ακούσετε για δεκάδες δίαιτες που υπόσχονται θαύματα για επίπεδη κοιλιά, το ιδανικότερο είναι μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές και στερήσεις. Αυτού του είδους η διατροφή θα πρέπει να διέπεται και από ένα βασικό κανόνα: ο αριθμός των θερμίδων που «καίγονται» πρέπει να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προσλαμβάνονται. Αυτό βοηθάει στην απαλλαγή από το κοιλιακό λίπος, το οποίο και καλύπτει τους συγκεκριμένους μύες.

Κοιλιακοί: Αερόβια προπόνηση

Υπάρχουν δυο απόψεις γύρω από την αερόβια προπόνηση και το πόσο αυτή συμβάλει στην απώλεια του περιττού λίπους γύρω από την κοιλιά. Από τη μια πλευρά η υψηλής έντασης αερόβια άσκηση είναι αυτή που φέρνει πιο άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα, καθώς απαιτεί μεγαλύτερο κόπο, ως εκ τούτου «καίτε» περισσότερες θερμίδες και ιδρώνετε έντονα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι αερόβιες προπονήσεις μέτριας έντασης, με τις οποίες θα χρειαστείτε υπομονή και περισσότερο χρονικό διάστημα.

Κοιλιακοί: Διατροφικό πλάνο

Οποιες συμβουλές και αν προσπαθήσετε να εφαρμόσετε στη διατροφή σας, είναι γεγονός, πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και κάθε οργανισμός έχει τις δικές του μοναδικές και ξεχωριστές ανάγκες για την κάλυψη των αναγκών. Δεν είναι λίγοι ωστόσο, που ακολουθούν ένα πρόγραμμα νηστείας κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο τους βοηθάει να ελέγξουν τις θερμίδες που καταναλώνουν. Το πρόγραμμα αυτό, γνωστό ως Intermittent Fasting ή στα ελληνικά διαλείπουσα νηστεία, δεν είναι δίαιτα αλλά διατροφική τάση, που ορίζει ότι πρέπει να τρώτε μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα μπορείτε να τρώτε οκτώ ώρες και 16 ώρες να απέχετε από τις τροφές ή να καταναλώνετε κάποιες που δεν έχουν πολλές θερμίδες, όπως το τσάι, το νερό, ο καφές. Δώστε βάση στην άπαχη πρωτεΐνη, στα πράσινα λαχανικά και τα φρούτα.

Κοιλιακοί: Νερό

Οταν πίνετε νερό βοηθάτε ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της κατακράτησης, αλλά και στο αίσθημα της πείνας. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντοτε δίπλα σας ένα μικρό μπουκάλι νερό το πρωί και μπορείτε ακόμα να ξεγελάσετε το στομάχι, πριν από κάθε γεύμα. Πολλές φορές άλλωστε η όρεξη ανοίγει σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης νερού. Κρατήστε ενυδατωμένο τον οργανισμό και φάτε λιγότερο!

Κοιλιακοί: Προπόνηση στα σημεία

Ενας μύθος που επικρατεί ως προς την απώλεια του περιττού λίπους γύρω από την κοιλιά είναι ότι πρέπει κανείς να επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και να εκτελεί ασκήσεις ενός είδους, όπως τα ροκανίσματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το να απομονώσετε αυτούς τους μύες και να ξεχάσετε το υπόλοιπο σώμα δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ιδανικό είναι να προσθέτετε ασκήσεις κοιλιακών στο τέλος κάθε προγράμματος εκγύμνασης όλου του σώματος και να κάνετε τρία σετ των 20 ή 30 επαναλήψεων.