Νερό με λεμόνι το πρωί: Αδυνατίζει τελικά ή όχι; Τα οφέλη και οι παρενέργειες

Το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα το οποίο πίνεται είτε ζεστό, είτε και κρύο. Δεν σας κρατά μόνο ενυδατωμένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά προσφέρει πολλά ακόμη οφέλη στον οργανισμό λόγω των αντιβακτηριακών και αντιικών ιδιοτήτων του και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Το λεμόνι έχει αναζωογονητική γεύση και άρωμα, ενώ αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C. Ο συνδυασμός του με χλιαρό νερό είναι αυτός που έχει τα περισσότερα οφέλη για το σώμα σας.

Νερό με λεμόνι: Είναι ένα ρόφημα πολύ χαμηλών θερμίδων

Ο χυμός από μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό περιέχει μόνο 6 θερμίδες. Για το λόγο αυτό, αν αντί για άλλα ροφήματα με υψηλότερες θερμίδες, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα αναψυκτικά, πίνετε νερό με λεμόνι, τότε αυτό μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες που παίρνετε.

Για παράδειγμα, ένα ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού (237 ml) περιέχει 110 θερμίδες και το μισό λίτρο αναψυκτικού περιέχει 182 θερμίδες. Η αντικατάσταση ακόμη και μόνο ενός από αυτά τα ποτά την ημέρα με ένα ποτήρι λεμονόνερο θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 100-200 θερμίδες.

Από τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα μέχρι βελτίωση της σωματικής απόδοσης και την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα, η κατανάλωση αρκετού νερού για να παραμείνει ενυδατωμένος ο οργανισμός είναι ένας καίριος παράγοντας καλής υγείας.

Υπάρχουν επίσης έρευνες, που δείχνουν ότι ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι ένας σημαντικό στοιχείο στην απώλεια βάρους. Η αυξημένη ενυδάτωση μπορεί να αυξήσει την διάσπαση των λιπών και να βελτιώσει την απώλεια λίπους.

Η καλή ενυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της κατακράτησης υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, πρήξιμο και αύξηση βάρους.

Νερό με λεμόνι: Αυξάνει τον μεταβολισμό

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού σας. Η καλή ενυδάτωση ενισχύει την λειτουργία των μιτοχονδρίων, ενός τύπου οργανιδίων που βρίσκονται σε κύτταρα τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας για το σώμα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού, που με την σειρά του οδηγεί σε επακόλουθη απώλεια βάρους.

Το νερό έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό προκαλώντας θερμογένεση, μια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία οι θερμίδες καίγονται για να παράγουν θερμότητα.

Σε μία μελέτη, βρέθηκε ότι το νερό αυξάνει το μεταβολικό ποσοστό κατά 30% για 30-40 λεπτά. Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του πόσιμου νερού σε 21 υπέρβαρα παιδιά. Πίνοντας 10 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους, αυξήθηκε ο μεταβολισμός τους κατά 25% για 40 λεπτά.

Βελτιώνει την ποιότητα της επιδερμίδας. Λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν τα λεμόνια, το νερό με λεμόνι συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων, την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και των βλαβών από την ηλιακή ακτινοβολία. Κρατά επίσης το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Νερό με λεμόνι: Υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα

Βοηθά στην πέψη. Πίνετε κάθε πρωί χλιαρό νερό με λεμόνι για να βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού και να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα σας.

Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό άλας, συστατικό που βοηθάει στη διάσπαση των αποθέσεων ασβεστίου και στην επιβράδυνση του σχηματισμού κρυστάλλων. Το νερό με λεμόνι είναι ένας καλός συνδυασμός για να προλάβετε ή και να απομακρύνετε τις πέτρες από τα νεφρά.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού. Η βιταμίνη C στα λεμόνια είναι το κύριο αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το ανοσοποιητικό. Μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα λεμόνια είναι καλή πηγή καλίου και ασβεστίου, που βελτιώνουν την υγεία των μυών και των οστών. Το ασβέστιο βελτιώνει επίσης τις ορμόνες, τη λειτουργία των νεύρων και προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Καταπολεμά τα προβλήματα του αναπνευστικού. Τα λεμόνια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, του πονόλαιμου και της φλεγμονής των αμυγδαλών.

Η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα λεμόνια, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις ασθένειες. Να θυμάστε πάντα, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές για τη βιταμίνη C. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C στο σώμα σας κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το σώμα είναι λιγότερο ενεργό και η γρίπη επικρατεί.

Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, θα βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει καλύτερα το σίδερο. Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι η πρωτεΐνη μεταφοράς οξυγόνου που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τελικά, το νερό με λεμόνι μπορεί να προωθήσει την πληρότητα, να υποστηρίξει την ενυδάτωση, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να αυξήσει σε γενικές γραμμές την απώλεια βάρους. Μπορεί, δηλαδή, πράγματι να συμβάλλει στην προσπάθεια για αδυνάτισμακαι δίαιτα.

Νερό με λεμόνι: Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Καούρες

Η υπερβολική κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να προκαλέσει καούρα στο στήθος. Το λεμόνι είναι μία από τις πιο όξινες τροφές και αν είστε επιρρεπείς στις καούρες, η μεγάλη ποσότητα λεμονιού μπορεί να τις πυροδοτήσει.

Ταλαιπωρεί το σμάλτο των δοντιών

Όλα τα εσπεριδοειδή μπορεί να καταστρέψουν τα δόντια λόγω των οξέων που περιέχουν. Ειδικά τα λεμόνια περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος, το οποίο καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Το σμάλτο δίνει στα δόντια το λευκό τους χρώμα. Αν καταστραφεί, τα δόντια κιτρινίζουν, γιατί αρχίζει να φαίνεται η οδοντίνη, η ουσία που σχηματίζει το εσωτερικό των δοντιών. Τέλος, η οδοντίνη είναι εκτεθειμένη στα νεύρα των δοντιών, με αποτέλεσμα τα δόντια να αποκτούν ευαισθησία στις κρύες τροφές και τα ροφήματα.

Συχνοουρία & αφυδάτωση

Σπανιότερα, το νερό με λεμόνι μπορεί να έχει διουρητική δράση. Το ασκορβικό οξύ που περιέχουν τα λεμόνια έχει διουρητικές ιδιότητες, καθώς αυξάνει την παραγωγή ούρων. Η συχνοουρία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες νερού με λεμόνι που καταναλώνετε.