Νεύρωση Στομάχου: Τι την πυροδοτεί; – Συμπτώματα, Αίτια και Θεραπεία

Ζούμε σε μια κοινωνία, της οποίας οι ρυθμοί προκαλούν έντονο στρες και άγχος στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Προβλήματα επαγγελματικά, άγχος και καυγάδες, τριβή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα… Όλα τα παραπάνω κάνουν συχνά κάνουν την παρουσία τους αισθητή μέσω ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, και εξίσου συχνά επηρεάζουν το πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα. Μια από τις διαταραχές που προκαλούν, ονομάζεται νεύρωση στομάχου.

Οι πολύπλοκες λειτουργίες των οργάνων του γαστρεντερικού συστήματος ρυθμίζονται από ένα σύστημα νεύρων, που διατρέχει τα τοιχώματά τους, τους αδένες και τους λείους μύες, και αποτελείται από νευρικά κύτταρα που λαμβάνουν σήματα και ρυθμίζουν τη διαδικασία της πέψης. Το στομάχι περιβάλλεται και αυτό από νεύρα. Η νεύρωση στομάχου παρεμβαίνει στη λειτουργία του στομάχου εξαιτίας της λειτουργικής διαταραχής των νεύρων χωρίς να υπάρχει οργανική παθολογία στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι λόγω άγχους εμφανίζονται ψυχοσωματικά συμπτώματα, και συγκεκριμένα ενοχλήσεις στο στομάχι.

Νεύρωση Στομάχου: Συμπτώματα

Τα πρώτα σημάδια της νεύρωσης στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ναυτία, εμετό, βάρος στο στομάχι μετά το φαγητό
  • Ξαφνικές λιγούρες
  • Έντονη καούρα
  • Ξινίλα
  • Γαστρικό κολικό, μετεωρισμό
  • Έλλειψη όρεξης, ακόμη και η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να προκαλέσει εμετό
  • Δυσφορία και επιγαστρικό πόνο
  • Αίσθηση πληρότητας ή κενού στο στομάχι
  • Αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών γαστρεντερικών θεραπειών

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως το άγχος, η ευερεθιστότητα, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η αϋπνία, το ξαφνικό ξύπνημα στη μέση της νύχτας από εφιάλτες, δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κάποιος, πονοκέφαλο, ζαλάδα, αστάθεια στην αρτηριακή πίεση.

Συχνά η νεύρωση στομάχου εμφανίζεται μαζί με το έλκος, και μπορεί να οφείλεται σε άλλα νοσήματα του στομάχου και οργάνων κοντά σε αυτό. Ιδιαίτερα  επικίνδυνοι είναι οι όγκοι που στην αρχή είναι ασυμπτωματικοί και εκδηλώνονται με νευρολογικά συμπτώματα.

Νεύρωση Στομάχου: Τι την πυροδοτεί;

  • Κατανάλωση τροφών στις οποίες έχετε δυσανεξία.
  • Καταχρήσεις: Λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής, υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφέ είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις
  • Σωματοποίηση άγχους: Το στομάχι σας είναι πιθανόν το σημείο στο οποίο σωματοποιείται και εκδηλώνεται το άγχος, που βιώνετε σε συγκεκριμένες περιόδους.
  • Κληρονομικότητα: Ίσως η ευαισθησία στο στομάχι να είναι απόρροια κληρονομικότητας.
  • Παροδική υπερέκκριση γαστρικού υγρού: Το στομάχι σας παρουσιάζει κατά διαστήματα αυξημένες συσπάσεις και υπερέκκριση γαστρικού υγρού (είναι όξινο και γι’ αυτό ερεθιστικό), που προκαλεί τα δυσάρεστα συμπτώματα. Το έναυσμα για την υπερέκκριση του γαστρικού υγρού και τις συσπάσεις δίνουν το άγχος, η κούραση, το ξενύχτι, συγκεκριμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και, πιθανώς, άλλες συνήθειες που γνωρίζετε ήδη ότι σας ενοχλούν.
  • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Ενοχοποιείται κυρίως για την εμφάνιση του έλκους του δωδεκαδακτύλου και για τη χρόνια γαστρίτιδα, ωστόσο δεν είναι απίθανο να το έχετε και όταν το πρόβλημά σας είναι η νεύρωση στομάχου.

Νεύρωση Στομάχου: Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της νεύρωσης εξαρτάται από τους παράγοντες που πυροδοτούν τις ενοχλήσεις. Οι αλλαγές στη διατροφή (είδη τροφών, πρόγραμμα γευμάτων, ποσότητες φαγητού, αποφυγή αλκοόλ) και η διαχείριση του στρες είναι τα δύο πρώτα και βασικότερα βήματα για την αντιμετώπιση της νεύρωσης. Η ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος και η σωματική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Επιβάλλεται βέβαια να εντοπιστούν οι ακριβείς ερεθιστικοί παράγοντες και να αποφεύγονται συστηματικά. Ένα καθημερινό ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί ευκολότερα ποια είναι τα ερεθίσματα που πυροδοτούν συχνότερα τις ενοχλήσεις. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να εκτιμήσει αν τα συμπτώματα οφείλονται σε παθολογικά αίτια και να καταλήξει εάν πρόκειται πράγματι για νεύρωση στομάχου.