Όγκος στη μασχάλη: Η ύπαρξη μιας διόγκωσης κάτω από τη μασχάλη γίνεται συχνά αιτία ανησυχίας, καθώς είναι γνωστό πως σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας.
Παρόλα αυτά η ψηλάφηση ενός όγκου στη μασχάλη δεν είναι πάντα ένδειξη καρκίνου και μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη καλοήθη πάθηση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει άμεσα το εύρημα σε ειδικό ιατρό ώστε να τεθεί υπό κλινική αξιολόγηση.
Όγκος στη μασχάλη: Τι προκαλεί την εμφάνιση του;
Μια διόγκωση στη μασχάλη μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία ή κατά τη διάρκεια της μηνιαίας αυτοεξέτασης μαστού, η οποία περιλαμβάνει και ψηλάφηση της μασχάλης. Παρακάτω παρατίθενται οι συχνότερες πιθανές αιτίες εμφάνισης κάποιου όγκου στη μασχάλη.
Διόγκωση λεμφαδένων
Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματός μας και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως στο λαιμό, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες και αποτελούν τμήμα της άμυνας του οργανισμού.
Χρησιμεύουν ως «φίλτρα» που συγκρατούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά συμμετέχουν και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν ή να προκαλέσουν πόνο σε περίπτωση που ο οργανισμός έχει προσβληθεί από κάποιον μικροοργανισμό ή ιό.
Λίπωμα
Το λίπωμα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του είναι μία μάζα λιπώδους ιστού, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνη. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που εντοπίζεται σε σημείο κοντά σε νεύρο. Εάν κριθεί απαραίτητο ή εάν δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς, αφαιρείται χειρουργικά.
Ορμονικές μεταβολές
Κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου συμβαίνουν ορμονικές μεταβολές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τους μαστούς μιας γυναίκας.
Σε ορισμένες γυναίκες κάποιο τμήμα του ιστού των μαστών επεκτείνεται έως τις μασχάλες. Έτσι οι μεταβολές που φυσιολογικά επηρεάζουν το μαστό μπορούν να επηρεάσουν και τις μασχάλες με τον ίδιο τρόπο. Έτσι γίνονται ορατές μικρές διογκώσεις οι οποίες υποχωρούν αυτόματα έπειτα από μερικές ημέρες.
Καρκίνος του μαστού
Οι μασχάλες αποτελούν ένα σημείο του σώματος στο οποίο μπορούν να εμφανιστούν σημάδια του καρκίνου του μαστού. Η διόγκωση των λεμφαδένων στη μασχάλη και ο τοπικός πόνος σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ενδείξεις του καρκίνου πριν παρατηρηθούν συμπτώματα στην περιοχή του μαστού.
Γι’ αυτόν τον λόγο οποιαδήποτε μεταβολή στην περιοχή θα πρέπει να αναφέρεται άμεσα σε Ειδικό Ιατρό – Μαστολόγο.
Όγκος στη μασχάλη: Ποιος πρέπει να κάνει την εξέταση των μαστών;
Η ψηλάφηση πρέπει να γίνεται από ειδικό μαστολόγο. Πολλές φορές ο γενικός γιατρός, ο γυναικολόγος ή ο παθολόγος εξετάζουν επίσης τους μαστούς, παρακάμπτοντας το μαστολόγο.
Ενίοτε ζητούν οι ίδιοι και μαστογραφία. Άλλοτε πάλι, κάποιες γυναίκες κάνουν μόνες τους μαστογραφία, παρακάμπτοντας όλους τους κλινικούς γιατρούς. Αυτά είναι πολύ συνηθισμένα λάθη, που πολλές γυναίκες τα έχουν πληρώσει.
Γιατί, τι θα γίνει αν, ο παθολόγος ή γυναικολόγος, ως μη ειδικοί, δεν ψηλαφίσουν τίποτα, ενώ υπάρχει; Και τι θα γίνει αν πρόκειται για το 5-38% των καρκίνων του μαστού που δεν φαίνονται στη μαστογραφία και μπορεί να ψηλαφηθούν αλλά μόνο από ένα πιο εξειδικευμένο χέρι;
Η κλινική εξέταση μαστών πρέπει να γίνεται προληπτικά μία φορά το χρόνο σε γυναίκες άνω των 30 ετών ή δύο φορές το χρόνο αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Παρά το γεγονός ότι οι μαστοί είναι ένα όργανο εκτεθειμένο και άρα ευπρόσιτο, η εξέτασή τους δεν είναι καθόλου απλή, ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες.
Υπάρχουν μαστοί οζώδεις, γεμάτοι ογκίδια, που αρκετές φορές ακόμα και ο έμπειρος εξεταστής δυσκολεύεται να ξεχωρίσει με βεβαιότητα αν είναι καλοήθη ή όχι.
Τεράστιας σημασίας είναι η σχολαστική λήψη του ιστορικού της ασθενούς, που πρέπει να προηγείται της κλινικής εξετάσεως. Aυτό θα βοηθήσει στη διάγνωση ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διαγνωστικής αμφιβολίας.
Με το καλό ιστορικό ο έμπειρος μαστολόγος έχει ήδη στο μυαλό του την πιθανότερη διάγνωση, πριν ακουμπήσει το χέρι του στην ασθενή.
Όγκος στη μασχάλη: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση – Θεραπεία
Στη διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνεται η λήψη ιστορικού με κλινική εξέταση του ασθενή και ψηλάφηση. Στη συνέχεια ο ιατρός μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις με υπερηχογράφημα ή/και ψηφιακή μαστογραφία καθώς και εξετάσεις αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί παρακέντηση δια λεπτής βελόνης για κυτταρολογικό έλεγχο του ευρήματος.
Η θεραπεία ενός όγκου στη μασχάλη εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί. Ο Ειδικός Ιατρός θα αξιολογήσει τα κλινικά ευρήματα και θα αποφανθεί στη βέλτιστη πρόταση θεραπείας.
Όγκος στη μασχάλη: Χειρουργική αφαίρεση σμηγματογόνου κύστης
Καλό είναι οι σμηγματογόνες κύστεις / κύστες να αφαιρούνται, διότι είναι πιθανή η μόλυνσή τους, με συνέπεια τη δημιουργία αποστήματος.
Η αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστης θα πρέπει να πραγματοποιείται (υπό τοπική αναισθησία) ριζικά με την κάψα ανέπαφη/ολόκληρη, ώστε η κύστη να μην υποτροπιάσει στο μέλλον.
Στο τέλος της μικροεπέμβασης διενεργείται πλαστική αποκατάσταση του τραύματος με ενδοδερμική ραφή για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
Η απλή παρακέντηση ή πίεση της κύστης για έξοδο του σμήγματος είναι λανθασμένη, διότι με τον τρόπο αυτό η κύστη στο μέλλον θα επανεμφανιστεί, αφού η κάψα (περίβλημα) παραμένει στον οργανισμό, ενώ υφίσταται επιπλέον η πιθανότητα εισόδου μικροβίων στην κύστη, με επακόλουθη μόλυνσή της και τη δημιουργία αποστήματος.
Κατά την ίδια λογική δεν είναι επαρκής και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος θεραπείας / καταστροφής της σμηγματογόνου κύστης (όπως π.χ. με laser / λέιζερ).
Σε περίπτωση που παρατηρείται ήδη μόλυνση / αποστηματοποίηση μιας σμηγματογόνου κύστης, δεν αρκεί μόνο η διάνοιξη του αποστήματος για την έξοδο του πύου, αλλά θα πρέπει να αφαιρείται το απόστημα μαζί με την κύστη ριζικά. Κατά την ίδια λογική δεν αρκεί η λήψη απλώς μιας αντιβίωσης.