Εμμηνόπαυση: Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως για περίοδο τουλάχιστον 12 συνεχόμενων μηνών, απουσία άλλης παθολογικής κατάστασης. Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή μιας γυναίκας. Ο μέσος όρος ηλικίας εμμηνόπαυσης στις Η.Π.Α είναι τα 52 έτη. Εμμηνόπαυση στα 40 έτη θεωρείται παθολογική κατάσταση και ονομάζεται πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση.
Η περίοδος που οδηγεί από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση και κατά την οποία συντελούνται σταδιακά οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές λέγεται κλιμακτήριος.Η κλιμακτήριος διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια αλλά μπορεί να φτάσει έως και 5 χρόνια.
Εμμηνόπαυση: Η πλήρης λίστα με όλα τα συμπτώματα
- Εξάψεις: Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, οι οποίες επηρεάζουν το 75% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ερυθρότητα που προκαλούν σε στήθος, λαιμό και πρόσωπο ενώ αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός και προκαλείται εφίδρωση.
- Νυχτερινές εφιδρώσεις: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις αποτελούν ένα είδος εξάψεων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας διαταράσσοντας έτσι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το νυχτερινό ύπνο.
- Αστάθεια στον κύκλο: Η εμμηνόπαυση σημαίνει το τέλος της φυσικής αναπαραγωγικής ικανότητας μιας γυναίκας, με το τέλος της περιόδου να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Η παραγωγή ορμονών στο σώμα μειώνεται σταδιακά προκαλώντας αστάθειες στον κύκλο της γυναίκας.
- Εναλλαγές στην διάθεση: 27% των γυναικών στην εμμηνόπαυση δηλώνουν πως έχουν βιώσει έντονες εναλλαγές
στην διάθεσή τους. - Κολπική ξηρότητα: Η φυσική λίπανση του κόλπου συμβαίνει με την βοήθεια των οιστρογόνων. Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται είναι φυσικό να μειώνεται και η φυσική λίπανση του κόλπου προκαλώντας κολπική ξηρότητα. Η κολπική ξηρότητα πέρα από την δυσφορία που προκαλεί μπορεί να δημιουργήσει και δυσπαρευνία, με αποτέλεσμα δυσκολία στη σεξουαλική επαφή.
- Μειωμένη λίμπιντο: Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία ελέγχεται από τα οιστρογόνα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα οιστρογόνα μειώνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση προκαλώντας έτσι και μείωση στη λίμπιντο.
- Πονοκέφαλοι: Όσες γυναίκες βίωναν τους πονοκεφάλους ως σύμπτωμα της περιόδου είναι πολύ πιθανό να τους βιώσουν και σαν σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.
- Κόπωση: Η υπερβολική αίσθηση κούρασης είναι ένα μια από τις βασικότερες ενδείξεις της εμμηνόπαυσης.
- Ευαισθησία στο στήθος: Κάθε φορά που αλλάζουν δραστικά οι ορμόνες στο σώμα σας μπορεί να δημιουργηθούν παρόμοια συμπτώματα. Η ευαισθησία του στήθους δεν αποτελεί μόνο σύμπτωμα της περιόδου ή της εγκυμοσύνης, αλλά και της εμμηνόπαυσης.
- Αίσθηση καψίματος στην γλώσσα ή το στόμα: Αν και δεν είναι από τα βασικότερα συμπτώματα κάποιες γυναίκες μπορεί να το βιώσουν. Η αίσθηση καψίματος μπορεί να επηρεάσει τα χείλη, την γλώσσα, τα
μάγουλα και τον ουρανίσκο. - Πόνος στις αρθρώσεις: Ο πόνος στις αρθρώσεις δεν αποτελεί πάντα σημάδι αρθρίτιδας. Στην εμμηνόπαυση
πολλές γυναίκες αναπτύσσουν μυοσκελετικά συμπτώματα. - Προβλήματα πέψης: Το πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα συστήματα στο σώμα μας και είναι συνήθως το πρώτο το οποίο διαταράσσεται όταν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα μας. Οι αλλαγές των ορμονών στην εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και κράμπες.
- Ηλεκτρίζεστε πιο εύκολα: Όλοι μας έχουμε βιώσει κάποιες στιγμές να ηλεκτριζόμαστε, σαν να περνάει ηλεκτρικό
ρεύμα μέσα από το σώμα μας. Αυτό το σύμπτωμα είναι αρκετά συχνό στην εμμηνόπαυση και συνήθως συμβαίνει λίγο πριν τις εξάψεις. - Ένταση στους μυς: Αυτό το σύμπτωμα συνδέεται άμεσα και με το στρες, καθώς μπορεί να νιώσετε ένταση στους μυς σας.
- Προβλήματα ούλων: Μην παραλείπετε την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, τα προβλήματα ούλων εμφανίζονται πολλές φορές μαζί με μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας.
- Μούδιασμα στα άκρα: Δεν είναι βασικό σύμπτωμα εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος. Κυρίως στα χέρια και τα πόδια.
- Φαγούρα στο δέρμα: Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν στη μείωση του κολλαγόνου στο δέρμα. Το
κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της σφριγηλότητας και της ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Όσο μειώνονται τα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να παρατηρήσετε πως το δέρμα σας γίνεται πιο ξηρό και θαμπό, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και φαγούρα. - Άγχος: Μαζί με τις εναλλαγές στην διάθεση μπορεί να νιώσετε πως είστε παραπάνω αγχωμένη. 1 στις 3 γυναίκες αισθάνονται περισσότερο αγχωμένες στην εμμηνόπαυση.
- Διαταραχές στον ύπνο: Λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας μπορεί ακόμη να βιώσετε προβλήματα με τον ύπνο σας ή και αυπνίες.
- Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των ανδρών. Η εμμηνόπαυση επιταχύνει την διαδικασία της τριχόπτωσης και στις γυναίκες.
- Κενά μνήμης: Είναι συνήθως της στιγμής και δεν κρατούν πολλή ώρα, αλλά τα κενά μνήμης είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
- Δυσκολία συγκέντρωσης: Τα οιστρογόνα βοηθούν στην μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Η μείωση των
οιστρογόνων και τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας οδηγούν στην έλλειψη συγκέντρωσης με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος μας να μην δουλεύει το ίδιο σκληρά στην εμμηνόπαυση. - Αύξηση βάρους: Η μεγάλη αλλαγή στις ορμόνες κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να
οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Μην ανησυχείτε όμως καθώς μπορείτε εύκολα να καταπολεμήστε τα παραπανίσια κιλά με σωστή διατροφή και άσκηση. - Ζαλάδες: Οι ζαλάδες που ξαφνικά νιώθετε μπορεί και αυτές να οφείλονται στην μείωση της παραγωγής μοιστρογόνων.
- Φούσκωμα: Το φούσκωμα είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να προσέξετε. Εάν έχετε ακόμα περίοδο αλλά νιώθετε μονίμως πρησμένη μπορεί να είναι μια ένδειξη πως η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση πλησιάζουν.
- Ακράτεια ούρων: Πολλές γυναίκες βιώνουν την ακράτεια ούρων ως αποτέλεσμα του τοκετού. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να ενταθεί στην εμμηνόπαυση.
- Σπασμένα νύχια: Η μείωση των οιστρογόνων σε συνδυασμό με την αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσουν σε πιο λεπτά και αδύναμα νύχια που σπάνε ευκολότερα.
- Αλλεργίες: Μπορεί να δημιουργηθούν αλλεργίες ή και δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα που μέχρι πρότινος δεν σας ενοχλούσαν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμόνες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Ακανόνιστοι παλμοί: Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση του νευρικού
και του κυκλοφορικού συστήματος δημιουργώντας ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. - Αλλαγή στην μυρωδιά του σώματός σας: Η εμμηνόπαυση μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο, αλλά μπορεί ακόμη και να αλλάξει την φυσική μυρωδιά του σώματός σας.
- Ευερεθιστότητα: Οι ορμόνες σας επηρεάζουν τα συναισθήματά σας προκαλώντας σκαμπανεβάσματα
όπως ευερεθιστότητα ή στεναχώρια. - Κατάθλιψη: Σε πιο ακραίες καταστάσεις η αλλαγή των συναισθημάτων που αναφέραμε παραπάνω
μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι έως και 4 φορές πιο πιθανό να επηρεάσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση απότι μια γυναίκα νεότερη των 45 ετών. - Κρίσεις πανικού: Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο.
- Οστεοπόρωση: Η οστική μάζα μπορεί να πέσει κατά 20% στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Εμμηνόπαυση: Γυναικολογικές εξετάσεις
- Μαστογραφία: Συνιστάται να γίνεται μία φορά το χρόνο
- Τεστ Παπανικολάου: Γίνεται μια φορά το χρόνο και έως και τα 65 έτη, αν κάνετε τακτικό έλεγχο και δεν έχετε παθολογικό τεστ
- Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Ιδανικά πρέπει να γίνεται σε δύο σημεία (στο μη επικρατούν ισχίο και στη σπονδυλική στήλη). Διαφορετικά μέχρι τα 60-65 έτη η μέτρηση γίνεται στην σπονδυλική στήλη, που είναι και η πιο ευαίσθητη στην έλλειψη των οιστρογόνων, και από άνω των 65 ετών γίνεται στο ισχίο.Η εξέταση της οστικής πυκνότητας πρέπει να γίνει πρώτη φορά στα 50 έτη. Αν είναι απόλυτα φυσιολογική, μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2-3 χρόνια. Αν όμως υπάρχουν ευρήματα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
- Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών: Μία φορά το χρόνο για τον έλεγχο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Σκοπός είναι η πρώιμη διάγνωση παθολογιών όπως η υπερπλασία του ενδομητρίου στην εμμηνόπαυση ή κύστεις ωοθηκών.
Εμμηνόπαυση: Διατηρήστε την υγεία σας
- Να είστε δραστήριες
Τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε ημέρα είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Δυο τύποι άσκησης είναι σημαντικοί για την υγεία των οστών σας:
-
- Ασκήσεις χωρίς βάρη όπως περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο και το «σχοινάκι»
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως με βάρη, σχοινιά ή μηχανήματα αντίστασης.
- Διατροφή στην εμμηνόπαυση
Η διατροφή στην εμμηνόπαυση συνιστάται να είναι πλούσια σε πρωτεϊνες. Η πρωτεΐνη φέρει αίσθημα κορεσμού, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνει την απώλεια μυών κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.
Συμπεριλάβετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα.Προσπαθείτε να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες. Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως το αβοκάντο και το μπρόκολο μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσουν την όρεξη και να ωθήσουν σε απώλεια βάρους.Είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε συνειδητά. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος και να βελτιωθεί η σχέση σας με τα τρόφιμα, έτσι ώστε να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Να θυμάστε ότι το βασικό σκεπτικό είναι να τρώμε όταν το χρειαζόμαστε. - Διακοπή καπνίσματος
Το κάπνισμα καταστρέφει τα οστά και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις.