Όγκος στον εγκέφαλο: Τα έξι συμπτώματα

Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα που προειδοποιούν για όγκο στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το Brain Tumor Charity UK, περίπου 11.700 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με όγκο στον εγκέφαλο.

Οι όγκοι εγκεφάλου είναι πιο συχνοί στους ενήλικες, μπορεί όμως να εμφανιστούν και σε παιδιά.

Τα συμπτώματα διαφέρουν με τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας να εκδηλώνουν επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα ισορροπίας, καθυστερημένη έναρξη εφηβείας, μη φυσιολογική ανάπτυξη, υπερβολική δίψα και μειωμένη συνείδηση.

Όγκος στον εγκέφαλο: Συμπτώματα

Τα έξι σημάδια που χτυπάνε καμπανάκι για την ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο είναι τα εξής:

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι καλοήθεις και κακοήθεις και βαθμολογούνται ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και πόσο πιθανό είναι να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία.

Οι όγκοι βαθμού 1 και 2 είναι χαμηλότερου κινδύνου ενώ οι όγκοι βαθμού 3 και 4 είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ξανά μετά τη θεραπεία.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι διανοητικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, όπως προβλήματα μνήμης ή αλλαγές στην προσωπικότητα, καθώς και προοδευτική αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος.

Εάν δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε καθημερινές δραστηριότητες ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μνήμη σας, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι σημάδι όγκου στον εγκέφαλο και είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Η διάγνωση του όγκου στο κεφάλι γίνεται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό. Ο γιατρός πραγματοποιεί κλινική εξέταση, αξιολογώντας την όραση, την ακοή, την ισορροπία, τη δύναμη και τα αντανακλαστικά του ασθενούς.

Στη συνέχεια τον παραπέμπει σε απεικονιστικό έλεγχο (αξονική και μαγνητική τομογραφία) όπου θα αναδειχθεί ο όγκος και το μέγεθός του, ενώ θα ορισθεί η θεραπεία του ασθενούς.

Η -κατά κανόνα- θεραπεία ενός εγκεφαλικού όγκου, είτε είναι κακοήθης είτε καλοήθης, είναι η χειρουργική αφαίρεσή του.

Κινητά και όγκος στον εγκέφαλο: Τελικά πόσο κακό προκαλεί;

Όμως μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη καθησυχάζει καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων που, αν απορροφηθούν από τους ιστούς του σώματος, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους και να προκαλέσουν βλάβη. Επειδή τα κινητά κρατιούνται συνήθως κοντά στο κεφάλι, τα εκπεμπόμενα κύματα φθάνουν σε βάθος μερικών εκατοστών στον εγκέφαλο, κάτι που έχει εδώ και χρόνια οδηγήσει σε ανησυχίες για τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) έχει χαρακτηρίσει τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως “πιθανώς καρκινογόνα”. Όμως οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα που έχουν μελετήσει το ζήτημα, ήtαν αναδρομικές, δηλαδή οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση του κινητού τους μετά από τη διάγνωση καρκίνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές εκτιμήσεις.

Η νέα προοπτική μελέτη (prospective study) από τους επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την IACR, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (Journal of National Cancer Institute), περιέλαβε 776.156 γυναίκες προτού αναπτύξουν κάποια πάθηση και οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος έως 14 ετών, για να διερευνηθεί μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, όπως γλοίωμα (όγκος του νευρικού συστήματος), ακουστικό νεύρωμα (όγκος του νεύρου που συνδέει τον εγκέφαλο με το έσω ους), μηνιγγίωμα (όγκος της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο) και όγκος της υπόφυσης.

Στη διάρκεια της μελέτης 3.268 γυναίκες (ποσοστό 0,42% του συνόλου) εμφάνισαν κάποιον εγκεφαλικό όγκο. Δεν υπήρχε όμως καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που είχαν, κάτι που αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου.

Επίσης δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή/και για πάνω από δέκα χρόνια. Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης όγκου ήταν ίδια στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες κινητού το χρησιμοποιούν κρατώντας το από τη δεξιά πλευρά.

Η ερευνήτρια δρ Κίρστιν Πίρι της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού της Οξφόρδης δήλωσε ότι «αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου υπό συνήθεις συνθήκες δεν αυξάνει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο».

Μολονότι τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ασαφές κατά πόσο οι κίνδυνοι από τη χρήση κινητού είναι διαφορετικοί για όσους χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη συσκευή τους. Στη συγκεκριμένη βρετανική μελέτη μόνο το 18% των ατόμων μιλούσαν στο κινητό τους για περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει την έκθεση του στα κύματα του κινητού χρησιμοποιώντας “hands-free” ή ηχεία.

Ο ερευνητής Γιοακίμ Σιτζ της IARC ανέφερε ότι «οι κινητές τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, συνεπώς οι πιο πρόσφατες γενιές συσκευών εκπέμπουν σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για τους πολύ συχνούς χρήστες, μια καλή προσέγγιση για λόγους προφύλαξης είναι να συμβουλεύσουμε τη μείωση της μη αναγκαίας έκθεσης στο κινητό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μεγάλος κίνδυνος: Βάζεις το κινητό σου στην τσέπη; Δες τι μπορεί να πάθεις

Μεγάλος κίνδυνος: Βάζεις το κινητό σου στην τσέπη; Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αφορούν την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι το ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επικίνδυνη για την άνθρωπο και φυσικά να συνδέεται με μορφές καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν γίνει πολλές μελέτες και έρευνες, αποτέλεσμα της ευρείας εξάπλωσης της χρήσης τους σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλος κίνδυνος: Επιδράσεις του κινητού τηλεφώνου στην υγεία

Οι επιδράσεις στην υγεία περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης.

Επίσης άμεσες επιπτώσεις με τη μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα σε όσους έχουν την συνήθεια να κρατούν το κινητό διαρκώς κολλητά πάνω στο σώμα τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως έρευνες έδειξαν τεκμηριωμένα πως το να φοράς το κινητό στη περιοχή της λεκάνης (γοφούς) μπορεί να αποδυναμώσει την πυελική περιοχή.

Με την χρήση ακτινογραφίας όπως αυτή που χρησιμοποιείται για την διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με οστεοπόρωση, ερευνητές μέτρησαν την πυελική οστική μάζα σε 150 άνδρες που συνήθως κουβαλούσαν το κινητό στην ζώνη του παντελονιού τους.

Οι άντρες αυτοί είχαν απάνω τους το κινητό τους για περίπου 15 ώρες την ημέρα, και χρησιμοποιούσαν το κινητό για έξι χρόνια μέσο όρο. Οι ερευνητές βρήκαν, πως η οστική πυκνότητα είχε πέσει στην πλευρά του γοφού όπου κουβαλούσαν το κινητό, αυξάνοντας την πιθανότητα της οστικής μάζας να μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς απ΄ τις ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που εκπέμπουν τα κινητά.

Επίσης έρευνες έδειξαν πως η ακτινοβολία απ’τα κινητά επηρεάζει τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες, καθώς και την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων δεν πρέπει να κοιμούνται έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα στο μαξιλάρι ή στο κομοδίνο.

Η μακροχρόνια χρήση κινητών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εγκεφάλου, του ακουστικό νεύρου και των σιελογόνων αδένων, αλλά και σε πονοκεφάλους όπως και σε προβλήματα ύπνου.

Μεγάλος κίνδυνος: Συμβουλές για σωστή χρήση

  • Αλλάζετε αυτί κάθε λίγα λεπτά.
  • Αν είναι εφικτό, να απαντάτε στις κλήσεις με το σύστημα hands-free , ώστε να αποφύγετε να το έχετε δίπλα στο κεφάλι σας.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, ούτε σαν παιχνίδι.
  • Μη μιλάτε στο smartphone σας σε περιοχή όπου το σήμα είναι χαμηλό, επειδή η συσκευή θα πρέπει να εκπέμπει δυνατότερα ραδιοκύματα.
  • Μην κουβαλάτε το κινητό σας στο σώμα σας (ειδικά οι άνδρες δεν θα πρέπει να το βάζουν στην τσέπη των παντελονιών τους) και να αποφεύγετε την επαφή με το δέρμα.
  • Κρατείστε το μακριά, ακόμη και δυο μέτρα, ενώ είστε στο γραφείο ή στο τραπέζι.

Μεγάλος κίνδυνος: Γιατί να μη φορτίζετε το κινητό το βράδυ;

Δεν θα πρέπει να αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει όλη τη νύχτα ενώ το έχετε κάτω από το μαξιλάρι σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έκαψαν το πρόσωπο ή τα χέρια τους λόγω μιας υπερφόρτωσης ή επακόλουθης φωτιάς από τις συσκευές τους. Τα πιο πολλά μαξιλάρια είναι φτιαγμένα από ένα υλικό που καίγεται πολύ γρήγορα κι αυτό μας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο ενώ κοιμόμαστε επειδή δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Γιατί είναι κακό για το κινητό;

Το να αφήνεις το κινητό στην πρίζα ενώ έχει φορτιστεί πλήρως -πράγμα που σίγουρα θα συμβεί όταν το φορτίζετε όλη νύχτα- αποδυναμώνει την μπαταρία του λόγω της υψηλής συχνότητας που διέρχεται μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να φορτίζετε το κινητό σας μέχρι να φτάσει στο 100%. Κι αυτό γιατί όταν φτάσει σε κατάσταση πλήρους φόρτισης κι εσείς δεν το αποσυνδέσετε, αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του, πράγμα που φθείρει τη μπαταρία μακροπρόθεσμα.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φορτίζετε για λίγο το κινητό σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, τότε που μπορείτε δηλαδή να ελέγξετε τα επίπεδα φόρτισης και να το αποσυνδέσετε την κατάλληλη στιγμή.

Το πιο αποδοτικό για ένα κινητό είναι να είναι φορτισμένο ανάμεσα στο 50 και το 80%. Αυτό επιτρέπει στα φορτισμένα ιόντα να συνεχίσουν τη προστασία της μπαταρίας.

Για να επιταχύνετε τη διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

  • Απόφύγετε να το φορτίζετε με το USB και προτιμήστε τον κανονικό φορτιστή με υποδοχέα για πρίζα στον τοίχο.
  • Ενεργοποιήστε το airplane mode γιατί εξοικονομεί πολλή μπαταρία.
  • Αποφύγετε να ανοίξετε την οθόνη (για να δείτε την ώρα π.χ.) ή να τσεκάρετε τις ειδοποιήσεις σας γιατί και αυτό καταναλώνει μπαταρία.