Οι κίνδυνοι στο πασχαλινό τραπέζι: Τα φαγητά που πρέπει να προσέχετε

Καλό το πασχαλινό τραπέζι, αλλά κρύβει κινδύνους εάν δεν προσέξουμε. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών που εκείνες τις μέρες καταναλώνονται περισσότερο.

Συγκεκριμένα:

– Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

– Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (πχ φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.

– Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δεν χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.

– Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.

– Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες.

– Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.

– Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

– Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Τριγλυκερίδια: Πώς θα τα μειώσεις

Τα τριγλυκερίδια είναι βασικά λιπίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τελικά αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα.

Τα τριγλυκερίδια του λίπους των τροφών διασπώνται στο έντερο και στη συνέχεια μεταφέρονται στο ήπαρ, όπου αποδίδουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας είτε αποθηκεύονται ως λίπος.

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις, τα τριγλυκερίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όσο μεγαλώνουμε είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα της καρδιαγγειακής υγείας.

Η διατροφή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο προκειμένου να κρατήσει κανείς σε χαμηλά επίπεδα τα τριγλυκερίδια στο αίμα του.

Τρόποι για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε ή/και να περιορίσετε σημαντικά προκειμένου να το πετύχετε:

  • Αποφεύγετε το αλκοόλ και τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένοι χυμοί.
  • Προτιμάτε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αντί αυτών σε κονσέρβα, καθώς έχουν πολύ λάδι.
  • Αποφεύγετε την καρύδα, η οποία έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.
  • Όταν τρώτε πολλές πλούσιες σε άμυλο τροφές, όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και τα δημητριακά, το σώμα μετατρέπει το άμυλο σε τριγλυκερίδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε.
  • Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι οι σφολιάτες και τα άλλα προϊόντα ζύμης, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Αποφεύγετε ή περιορίστε στο ελάχιστο το λιπαρό κρέας.
  • Τα φρούτα είναι απαραίτητα για την υγεία. Αν έχετε όμως υψηλά τριγλυκερίδια, δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις 2-3 μερίδες ημερησίως, καθώς περιέχουν σάκχαρα.

Τριγλυκερίδια: Οι φυσιολογικές τιμές – Τι σημαίνει αν είναι ανεβασμένα

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να μας δείξει εάν τα τριγλυκερίδια στο αίμα μας βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Η σωστή μέτρηση των τριγλυκεριδίων του αίματος γίνεται μετά από δωδεκάωρη νηστεία. Παρά το γεγονός ότι το εύρος της φυσιολογικής διακύμανσης των τριγλυκεριδίων μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιεί το κάθε εργαστήριο, επίπεδα από 50-149 mg/dL θεωρούνται φυσιολογικά.

φυσιολογικά κάτω από 150 mg/dL ή κάτω από 1,7 mmol/L
οριακά 150 έως 199 mg/dL ή 1,8 με 2,2 mmol/L
υψηλά 200 έως 499 mg/dL ή 2,3 έως 5,6 mmol/L
πολύ υψηλά 500 mg/dL και πάνω ή 5,7 mmol/L και πάνω

Τριγλυκερίδια: Γιατί αυξάνονται;

Μερικοί από τους παράγοντες που συχνά συμβάλλουν στην αύξηση τους είναι:

  • η κληρονομικότητα
  • ο διαβήτης
  • ο αλκοολισμός
  • η παχυσαρκία
  • η νεφρική ανεπάρκεια
  • η κακή διατροφή
  • οι διαταραχές ορμονών
  • οι παρενέργειες φαρμάκων

Τριγλυκερίδια: Τι προκαλεί η αύξησή τους;

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια ορού συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και αθηροσκλήρωσης και σε συνδυασμό με την “καλή” χοληστερίνη (HDL) και “κακή” χοληστερίνη (LDL), καθορίζουν το καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πολύ υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας.

Τριγλυκερίδια: Πότε πρέπει να μετράμε τα επίπεδα;

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων συνήθως μετρώνται κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια εξέταση αίματος που ονομάζεται προφίλ λιπιδίων. Όλοι άνω των 20 ετών πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους κάθε 5 χρόνια τουλάχιστον. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων λαμβάνοντας δείγμα αίματος, το οποίο αποστέλλεται σε εργαστήριο για έλεγχο. Το προφίλ λιπιδίων δείχνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας, το επίπεδο ολικής χοληστερόλης, την HDL χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή «καλή» χοληστερόλη) και την LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή «κακή» χοληστερόλη).

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι συνήθως υψηλά μετά το φαγητό. Επομένως, θα πρέπει να περιμένετε 12 ώρες μετά το φαγητό ή το ποτό προτού πραγματοποιήσετε μια εξέταση αίματος. Φυσικά υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, της διατροφής, του εμμηνορροϊκού κύκλου, της ημέρας και της πρόσφατης άσκησης.