Αιμορροΐδες: Τα συμπτώματα

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου και περιέχουν τα αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος.

Διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές και συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων.

Ο ιατρικός όρος «αιμορροΐδες» περιγράφει την παθολογική κατάσταση (αιμορροϊδοπάθεια) που οδηγεί σε ερεθισμό και διόγκωση των αγγείων στην περιοχή του πρωκτού.

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση που συναντάται ακόμη και στην παιδική ηλικία. Η πάθηση αφορά και τα δύο φύλα, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του πληθυσμού θα υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες της αιμορροϊδοπάθειας (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.).

Οι αιμορροΐδες εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα όταν οι φλέβες πρήζονται υπερβολικά.

Πώς θα προστατευτείτε από τις αιμορροΐδες

Δείτε ποια είναι τα βασικά μέτρα που πρέπει να πάρετε για να προστατευθείτε:

Τακτική άσκηση: Περίπου 20 με 30 λεπτά ήπιας αεροβικής άσκησης την ημέρα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού ώστε να αποφευχθούν κρίσεις δυσκοιλιότητας. Η δυσκοιλιότητα και η πίεση που ασκείται λόγω αυτής αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

Κατανάλωση φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα. Θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, τα οποία μπορείτε να πάρετε από τροφές όπως τα φασόλια, το μπρόκολο, το καρότο, τα προϊόντα ολικής άλεσης και όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Περισσότερο νερό, λιγότερο αλκοόλ: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα, άρα και οι αιμορροΐδες. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε αρκετό νερό, αποφεύγετε όμως τις καταχρήσεις με το αλκοόλ, καθώς προκαλεί αφυδάτωση.

Τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα: Μην καθυστερείτε να επισκεφθείτε την τουαλέτα όταν αισθανθείτε την ανάγκη να το κάνετε. Η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση των υπολειμμάτων που πρέπει να απορριφθούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εκδηλωθεί στη συνέχεια δυσκοιλιότητα.

Αιμορροΐδες: Αίτια – Διάγνωση

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής με την επιλογή λάθους διατροφής, την καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης, το στρες συντελεί στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας, κατάσταση με την οποία συνδέεται άρρηκτα η αιμορροϊδοπάθεια, ειδικά στα άτομα που εμφανίζουν προδιάθεση. Η δυσκοιλιότητα δηλαδή είναι ο πρωταρχικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις αιμορροΐδες.

Οι συνηθέστερες αιτίες στην εμφάνιση των αιμορροΐδων, είναι:

  • Μεγάλη πίεση των φλεβών στην περιοχή της πυέλου και του ορθού που προκαλεί οίδημα
  • Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα προκαλούν αύξηση της πίεσης στις φλέβες
  • Η παχυσαρκία επίσης συμβάλλει στην εμφάνιση των αιμορροΐδων
  • Μετά τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης ή στην γέννα από την υπερβολική προσπάθεια, παρουσιάζονται αιμορροΐδες
  • Προχωρημένη ηλικία και χρόνιος/έντονος βήχας

Στην διάγνωση αρχικά ο γιατρός πρέπει να διευκρινίσει αν πρόκειται για αιμορροΐδες και όχι για ραγάδες ή περιπρωκτικά συρρίγγια. Μία απλή εξέταση του πρωκτού είναι αρκετή, ώστε ο γιατρός να μπορέσει να βγάλει συμπεράσματα. Με έναν ειδικό φακό θα εξετάσει το εσωτερικό του ορθού και θα αποφανθεί.

Στις εσωτερικές αιμορροΐδες η διάγνωση καθίσταται δυνατή με την πρωκτοσκόπηση, μέσω ενός οργάνου που ονομάζεται πρωκτοσκόπιο και φέρει φακό στην άκρη του για τον έλεγχο του πρωκτού και την εξέταση των ιστών του. Η παραδοσιακή μέθοδος της δακτυλικής εξέτασης, μπορεί να επιλεγεί μόνο όταν οι αιμορροΐδες έχουν υποστεί θρόμβωση. Επιπλέον είναι σημαντικό να διερευνάται σε βάθος κάθε αιμορραγία από τον πρωκτό (ειδικά στα άτομα άνω των 50), με ενδοσκοπική εξέταση, καθώς η αιμορροϊδοπάθεια δεν είναι η μόνη αιτία. Η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου επιβάλλεται, όταν πρόκειται ο γιατρός να προβεί σε χειρουργείο για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Αιμορροϊδοπάθεια και Αιμορροΐδες: Συμπτώματα

Οι αιμορροΐδες διαχωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και μαζί συγκεντρώνουν τα εξής συμπτώματα:

  1. Αιμορραγία στις κενώσεις
  2. Κνησμός
  3. Πόνος στην περιπρωκτική περιοχή
  4. Καύσος
  5. Παρουσία βλέννας
  6. Έντονος ερεθισμός στην περιοχή
  7. Αίσθηση ότι η αφόδευση είναι ατελής
  8. Αίσθημα βάρους στην περιοχή, όταν οι αιμορροΐδες προπίπτουν και ψηλαφώνται πλέον από τον ασθενή

Η διάρκεια και η πορεία των συμπτωμάτων είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή. Μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες, μέχρι λίγους μήνες και καθορίζονται σχεδόν πάντα από το μέγεθος, τον τύπο και το στάδιο των αιμορροΐδων.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Συνήθως είναι μικρές φλέβες που βρίσκονται στα τοιχώματα του πρωκτικού καναλιού ή προεξέχουν (πρόπτωση) από τον πρωκτό. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι αρκετά επίπονες, αφού οι πρωκτικοί μύες ασκούν επίδραση σε αυτές. Συνήθως οι ασθενείς παρατηρούν την ύπαρξη αίματος ή βλέννας είτε στα κόπρανα είτε στο χαρτί τουαλέτας.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Σε περίπτωση που οι αιμορροΐδες είναι εξωτερικές ερεθίζονται και δημιουργούν θρόμβους. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πάσχει από αιμορροϊδική θρόμβωση.

Θεραπεία αιμορροΐδων

Στην σύγχρονη ιατρική, έχουν βρεθεί πολλές ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, χωρίς την ύπαρξη τομής στο δέρμα.

Για να αποφασιστεί η σωστή μέθοδος, πρέπει ο γιατρός να έχει εντοπίσει το στάδιο εξέλιξής τους, καθώς η θεραπεία ποικίλει.

Αν ο ασθενής βρίσκεται στα πρώτα στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική. Αυτό σημαίνει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών στην διατροφή και αρκετό νερό μέσα στην μέρα. Η αθλητική δραστηριότητα είναι εξίσου αποτελεσματική όταν γίνεται συστηματικά. Επιπλέον, συνίσταται η εφαρμογή ειδική κρέμας στην περιοχή, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού.

Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική γιατί πρέπει να μειωθεί η ροή του αίματος, ώστε να συρρικνωθούν οι αιμορροΐδες. Σε αυτήν την περίπτωση ο θεράπων ιατρός επιλέγει την μέθοδο που θα ακολουθήσει.