Αυτές οι τροφές… σκοτώνουν το σεξ

Ο έρωτας και το σεξ περνούν από το… στομάχι και πιθανότατα οι τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν προβλήματα όπως η στειρότητα, η στυτική δυσλειτουργία και η πεσμένη λίμπιντο.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως:

Αναψυκτικά Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Central European Journal of Urology έδειξε ότι το αμυλοσιρόπιο, το οποίο αποτελεί το κύριο γλυκαντικό των περισσότερων αναψυκτικών σε συνδυασμό με τα επεξεργασμένα σάκχαρα που αυτά περιέχουν, προκαλεί βλάβη στα αγγεία μέσω της αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.  Η αντικατάσταση της ζάχαρης με ασπαρτάμη ή άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή, καθώς μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, των ουσιών που ελέγχουν τη λίμπιντο. Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη, προτιμήστε το φυσικό γλυκαντικό στέβια.

Τρόφιμα σε κονσέρβα.  Πολλά κουτιά αλουμινίου περιέχουν BPA, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σεξουαλικής υγείας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Human Reproduction, έδειξε ότι οι άνδρες που είχαν εκτεθεί στην ουσία BPA ανέφεραν χαμηλότερες επιδόσεις στο σεξ.

Ποπ κορν μικροκυμάτων.  Οι συσκευασίες περιέχουν χημικά όπως το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Τέτοιες σύνθετες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα.

Γλυκόριζα.  Εκτός από τη γλυκιά και απολαυστική της γεύση, η γλυκόριζα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται γλυκυρριζίνη, η οποία ενοχοποιείται για αρκετές παρενέργειες, μεταξύ των οποίων η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες.

Κόκκινο κρέας.  Τα κορεσμένα λιπαρά του κόκκινου κρέατος επηρεάζουν τα επίπεδα της LDL ή κακής χοληστερόλης, η οποία ρίχνει τη λίμπιντο ανδρών και γυναικών.

Γαλακτοκομικά.  Τα φυτοφάρμακα που καταναλώνουν τα ζώα επηρεάζουν την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων, καταστρέφουν τη λίμπιντο και αλλοιώνουν την ποιότητα του σπέρματος. Επιλέξτε βιολογικό γάλα και τυρί που προέρχονται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με ορμόνες.

Σόγια.  Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόγιας μείωσε τα επίπεδα της τεστοστερόνης και κατά συνέπεια τη λίμπιντο ανδρών και γυναικών.

Αλκοόλ.  Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει την ερωτική επιθυμία στις γυναίκες, μειώνει την ύγρανση του κόλπου και δυσκολεύει τον οργασμό, ενώ στους άντρες εμποδίζει την ανάπτυξη της στύσης.

«Κρυφό» αλάτι.  Τα υψηλά επίπεδα αλατιού, ακόμη και σε θεωρητικά υγιεινές τροφές, όπως οι χυμοί λαχανικών ή το τυρί τύπου cottage, προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση και μείωση της ροής του αίματος στην ευαίσθητη περιοχή ανδρών και γυναικών.

Το ερωτικό παιχνίδι σας απογειώνει

Η παιχνιδιάρικη διάθεση πρέπει να μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή, εξηγούν οι ειδικοί, ως ένας πολύτιμος σύμμαχος για την αντιμετώπιση του άγχους, τη σύσφιξη των συναισθηματικών δεσμών, αλλά και τη βελτίωση της ερωτικής ζωής!

Το παιχνίδι και η παιχνιδιάρικη διάθεση έχουν μελετηθεί για την ευεργετική τους επίδραση αποκλειστικά σε παιδιά. Κακώς έχουν αποκλειστεί από τη σχετική έρευνα οι ενήλικες, καταλήγει άρθρο στο Social and Personality Psychology Compass, σύμφωνα με το οποίο τα παραπάνω χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί με την παιδική ηλικία βοηθούν στη διαχείριση δύσκολων ψυχολογικών καταστάσεων αλλά και ρομαντικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα τους συγγραφείς, τα παιχνίδια και η διάθεση για παιχνίδι συμβάλλουν σε θετικές σκέψεις και συναισθήματα με πιθανά οφέλη και για τον οργανισμό, όπως η ενεργοποίηση ορμονών και συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων.

Παράλληλα, εμπλέκονται στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση των ατόμων, βοηθώντας επί παραδείγματι στην καλύτερη διαχείριση του άγχους και την άμβλυνση των προσωπικών εντάσεων. Αυτές οι θετικές επιπτώσεις μπορούν να βρουν μετέπειτα εφαρμογή και στο πεδίο των σχέσεων, κάνοντάς τες να διαρκούν περισσότερο χάρη στην ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη.

«Η επισκόπηση της υφιστάμενης βιβλιογραφίας αλλά και έρευνες του εργαστηρίου μας συνηγορούν ότι η παιχνιδιάρικη διάθεση βελτιώνει την ερωτική ζωή των ζευγαριών» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης, Kay Brauer, MSc, από το Πανεπιστήμιο Martin Luther του Halle-Wittenberg στη Γερμανία. Τι περιλαμβάνει η παιχνιδιάρικη συμπεριφορά;

«Συχνές εκπλήξεις προς τον ή τη σύντροφο, διηγήσεις και αναπαραστάσεις ευχάριστων κοινών εμπειριών ή και στοχοθεσία για νέες εμπειρίες μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές», εξήγησε.

Πιθανές αιτίες χαμηλής λίμπιντο στους άνδρες

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη που παράγεται κυρίως στους όρχεις. Τα επίπεδα της παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική δραστηριότητα. Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται, η επιθυμία για σεξ μειώνεται επίσης.

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο. Για παράδειγμα, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση όπως αναστολείς ΜΕΑ και Β-αναστολείς μπορεί να εμποδίσουν τόσο την ομαλή σπερματογένεση όσο και τις στύσεις.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS)

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι η ανεξέλεγκτη επιθυμία μετακίνησης των ποδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης οι άνδρες με RLS διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας από αυτούς χωρίς RLS. Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει ή να διατηρεί μια στύση. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν περιστατικά RLS τουλάχιστον πέντε φορές το μήνα ήταν περίπου 50% πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣΔ από τους άνδρες χωρίς RLS.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής ενός ατόμου, και αποτελεί ένα κύριο αίτιο μειωμένου ή καθόλου σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Επίσης, η χαμηλή λίμπιντο είναι παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ιδιαίτερα των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Χρόνια νόσος

Όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά λόγω ενός χρόνιου προβλήματος υγείας, το σεξ σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Προβλήματα ύπνου

Μια μελέτη στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) διαπίστωσε ότι οι άνδρες με Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (OSA) έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και ως εκ τούτου μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λίμπιντο. Μάλιστα μία ακόμα πιο πρόσφατη μελέτη στο JCEM διαπίστωσε ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρουσίαζαν επίσης διαταραχές στον ύπνο.

Προχωρημένη ηλικία

Τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία συνδέονται με τη λίμπιντο, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όταν οι άνδρες βρίσκονται στα τέλη της εφηβείας. Σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic, οι άνδρες γενικά παρατηρούν μια διαφορά στη λίμπιντο τους γύρω από την ηλικία των 60 έως 65 ετών, όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης έχουν μειωθεί.

Στρες

Το άγχος επιφέρει σημαντικές ορμονικές διαταραχές και  διαταράσσει τη λειτουργία των αρτηριών, οι οποίες μπορεί να στενεύουν σε περιόδους πίεσης. Αυτή η στένωση περιορίζει τη ροή του αίματος και ενδεχομένως προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη λίμπιντο και να απολαύσετε μία καλή σεξουαλική ζωή

Σίγουρα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να μοιραστείτε το πρόβλημα σας με το γιατρό σας προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της χαμηλής ερωτική σας διάθεσης και της όποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας που μπορεί να βιώνετε.

Η πρόσληψη τεστοστερόνης και η φαρμακευτική εξισορρόπηση των ανδρικών ορμονών είναι μια επιλογή για μερικούς άνδρες αλλά απαιτεί ιατρική παρακολούθηση για μέγιστη ασφάλεια.

Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν 7 τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας διάθεση και απόδοση, με βέλτιστα οφέλη και για την υγεία σας στο σύνολο της.

1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το λίπος της κοιλιάς και η παχυσαρκία είναι “θανατηφόρα” για την τεστοστερόνη. Ένας λόγος που αυτό μπορεί να συμβαίνει είναι το ότι τα λιπώδη κύτταρα περιέχουν περισσότερη αρωματάση, ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο. Δυστυχώς, η παχυσαρκία και η χαμηλή τεστοστερόνη ενισχύονται η μία από την άλλη. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους αποτελεί σημαντική παράμετρο μίας καλής σεξουαλικής ζωής.

2. Επιδιώξτε οκτώ ώρες καλού ύπνου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, μόλις μία εβδομάδα μόνο πέντε ωρών βραδινού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης κατά 10-15%.

3. Αποφύγετε τις τοξίνες που βλάπτουν τους όρχεις

Οι φθαλικές ενώσεις και τα parabens σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως οι λοσιόν και οι κρέμες ξυρίσματος καθώς και το BPA στα πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών και φαγητού, αποτελούν ορμονικούς διαταράκτες, πράγμα που σημαίνει ότι διαταράσσουν την παραγωγή και τη λειτουργία πολλαπλών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Για το λόγο αυτό προτιμήστε πιο φυσικά καλλυντικά  και χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία νερού και φαγητού από ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί.

4. Εφαρμόστε τεχνικές διαχείρισης του στρες

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν, ελάτε πιο συχνά σε επαφή με τους ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους, διαλογιστείτε, ασκηθείτε και επιδιώξτε ότι άλλο μπορεί να ενισχύσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, ακόμα και μόνο για 10 λεπτά την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να αποκαταστήσει την ορμονική ισορροπία, μειώνοντας την κορτιζόλη και αυξάνοντας την τεστοστερόνη. Και σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάτε να βγαίνετε στον ήλιο με την πρώτη ευκαιρία. Η βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. και η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ,ιδιαίτερα σε περίπτωση ανεπάρκειας, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ολική τεστοστερόνη, τη βιοδιαθέσιμη τεστοστερόνη και την ελεύθερη τεστοστερόνη. Εξειδικευμένες πολυβιταμίνες παρέχουν ασφαλείς δοσολογίες βιταμίνης D καθώς και άλλα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την ορμονική ισορροπία και βοηθούν στην βελτίωση της ανδρικής υγείας στο σύνολο της.

5. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας και πάρτε σοβαρά τις βιταμίνες σας

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί πως έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, όσπρια, ανάλατοι ξηροί καρποί και καθαρή, χωρίς λίπος πρωτεΐνη, κυρίως από ψάρι και λευκό κρέας, πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής  Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η C και η Ε καθώς και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο δρουν σαν καλό λίπασμα για την παραγωγή ανδρογόνων και τη λειτουργία των όρχεων. Δυστυχώς, ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορούμε να φάμε πολλά τρόφιμα, τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπαρκή σε αυτά τα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά. Σε περιόδους έντονου στρες και κακής διατροφής ή κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα εάν παρουσιάζονται διαταραχές στη σπερματογένεση και σεξουαλική δυσλειτουργία ( χαμηλή λίμπιντο, προβλήματα στύσης), προηγμένα, ορθομοριακά  συμπληρώματα διατροφής είναι ένας τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερα από αυτά τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανακάμψει. 

Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Πιστοποιημένη Health & Wellness Coach, Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας – Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής www.harroulabilali.gr