Οξυζενέ: Κι όμως έχει κι άλλες χρήσεις που δεν θα πιστεύετε

Το γνωρίζουμε ως «οξυζενέ», αλλά η επιστημονική ονομασία του είναι «υπεροξείδιο του υδρογόνου».

Η πιο γνωστή χρήση του είναι φυσικά η απολύμανση μιας εξωτερικής πληγής, πριν εφαρμόσουμε σε αυτή οινόπνευμα ή/και ιώδιο.

Το οξυζενέ έχει όμως πολλές ακόμη εφαρμογές και μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο στο σπίτι για πολλούς λόγους.

Οξυζενέ: Όλες οι χρήσεις του

Ξανθαίνει τα μαλλιά: Είναι ένας οικονομικός τρόπος για να κάνετε πιο ανοιχτές ανταύγειες στα μαλλιά σας. Θέλει βέβαια προσοχή για να μην το παρακάνετε. Φροντίστε να βάλετε οξυζενέ στα μαλλιά και να το αφήσετε να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια δείτε πόσο έχει αλλάξει το χρώμα και στη συνέχεια αποφασίστε αν θέλετε να το αφήσετε να δράσει περισσότερο.

Λεύκανση δοντιών: Ανακατέψτε σόδα και οξυζενέ για να κάνετε μια σπιτική πάστα λεύκανσης των δοντιών που μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά και η οποία θα αφαιρέσει τους λεκέδες από τα δόντια σας.

Αντισηπτικό για το στόμα: Χρησιμοποιήστε ένα καπάκι γεμάτο με οξυζενέ για να ξεπλύνετε το στόμα σας. Εκτός από το να λευκάνει τα δόντια σας θα σκοτώσει και τα μικρόβια που προκαλούν την κακή αναπνοή.

Απολυμαίνει την οδοντόβουρτσα: Μουλιάστε την οδοντόβουρτσά σας σε οξυζενέ για να σκοτώσετε τα βακτήρια σταφυλόκοκκου -και όχι μόνο- που υπάρχουν σε κάθε μπάνιο.

Καταπολεμάει την ακμή: Βάλτε λίγο οξυζενέ πάνω στα σπυράκια και τα άλλα σημάδια που δημιουργεί η ακμή. Αφήστε το να δράσει για 1-2 λεπτά και ξεπλύνετε.

Μαλακώνει τους κάλους: Προσθέστε οξυζενέ σε χλιαρό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας στο διάλυμα.

Αφαιρεί το κερί από τα αυτιά: Βάλτε 1-2 σταγόνες οξυζενέ στο αυτί σας, περιμένετε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε και 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο. Περιμένετε 1 λεπτό ακόμα και στραγγίξτε όλα τα υγρά από το αυτί σας.

Καταπολεμάει τις μολύνσεις στα αυτιά: Βάλτε 6-8 σταγόνες οξυζενέ σε κάθε αυτί για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα κάποιας μόλυνσης.

Καταπολεμάει τους μύκητες των ποδιών: Αναμίξτε ίσα μέρη οξυζενέ και νερού. Βάλτε το διάλυμα σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι και ψεκάστε τα σημεία των ποδιών όπου έχουν αναπτυχθεί μύκητες. Επαναλάβετε κάθε βράδυ.

Απολυμαίνει το εσωτερικό του ψυγείου: Ψεκάστε λίγο οξυζενέ στις εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου και αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα καθαρό πανί. Το οξυζενέ θα απολυμάνει τις επιφάνειες στις οποίες ακουμπούν οι τροφές.

Μαλλιά που λαδώνουν εύκολα: Τι χρειάζεται να κάνεις;

Λαδώνουν τα μαλλιά μου, τι να κάνω; Πολλές είναι οι γυναίκες που λούζονται καθημερινά για να φανούν τα μαλλιά τους λαμπερά. Ωστόσο πριν καταφύγεις στη λύση του καθημερινού λουσίματος, αναζήτησε τις αιτίες για τη λιπαρότητα των μαλλιών σου

Μοιάζει, αλλά δεν είναι. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε συμβουλές για να τα ξεφορτωθείς μια για πάντα και να αποκτήσεις τα μαλλιά που πάντα ονειρευόσουν.

Λαδώνουν τα μαλλιά μου, τι να κάνω: Γιατί τα μαλλιά σου είναι λιπαρά;

Οι ρίζες των μαλλιών μας έχουν αδένες που εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία, τη γνωστή στις περισσότερες από εσάς ως σμήγμα, εξ ου και η ονομασία τους ως σμηγματογόνοι αδένες.

Μπορεί να έχουμε μια γενικότερα αρνητική εικόνα για το σμήγμα, ωστόσο η λειτουργία του στον οργανισμό και, εν προκειμένω, στο κεφάλι, είναι σημαντική και ωφέλιμη.

Συγκεκριμένα, με την έκκριση του σμήγματος στο δέρμα της κεφαλής προστατεύεται το τελευταίο όπως επίσης και οι τρίχες του από την αφυδάτωση αλλά και τη φθορά που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το τρίψιμο του κεφαλιού ή των μαλλιών με βρώμικα χέρια, χημικά προϊόντα (βαφές, προϊόντα styling κ.ά.).

Ως εκ τούτων, αντιλαμβάνεστε ότι το σμήγμα έχει μια καλή δράση και διαδραματίζει ένα χρήσιμο ρόλο. Εντούτοις, όταν «το κακό παραγίνει», όταν για παράδειγμα τα μαλλιά σας παραμένουν εκτεθειμένα σε «επιβλαβείς» παράγοντες όπως οι προαναφερόμενοι, τότε μπορεί να προκληθούν προβλήματα που ξεπερνούν το λεγόμενο λάδωμα.

Πέραν, δηλαδή, της έντονης λιπαρότητας και της γρήγορης επανεμφάνισή της, ενέχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί πιτυρίδα ή τριχόπτωση εξαιτίας του ότι η υπερβολική ποσότητας σμήγματος φράζεις τις ρίζες των μαλλιών μας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά, επομένως, κρίνουμε σκόπιμο να σου αναφέρουμε ορισμένους αποτελεσματικούς τρόπους σχετικά με το πώς να μη λαδώνουν τα μαλλιά σου, τι μπορείς να κάνεις και τι χρειάζεται να αποφεύγεις ή να τροποποιήσεις.

Επίσης, θα δούμε και αρκετά – μικρά αλλά σημαντικά – μυστικά για το πώς να μη λαδώνουν τα μαλλιά και για το πώς να περιορίζεις την ήδη εμφανισμένη λιπαρότητα, τα οποία ενδεχομένως και να μην ήξερες μέχρι τώρα!

Λαδώνουν τα μαλλιά μου, τι να κάνω: Μην λούζεις τα μαλλιά σου καθημερινά

Με το να λούζεις κάθε ημέρα ή γενικότερα πολύ συχνά τα μαλλιά σου, όχι μόνο δεν περιορίζεις, αντιθέτως επιτείνεις το πρόβλημα της λιπαρότητας.

Με το καθημερινό λούσιμο, τα μαλλιά γίνονται ολοένα και πιο λιπαρά. Γιατί; Η επιδερμίδα μας στο κεφάλι (όπως και αλλού, π.χ. στο πρόσωπο) παράγει ορισμένα φυσικά έλαια για την προστασία του δέρματος και κατ’ επέκταση την υγεία της τρίχας, όπως είναι το σμήγμα για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω.

Εάν εσύ κάθε μέρα λούζεσαι, παίρνεις αυτό το λιπαρό στοιχείο, ωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το δέρμα σου στο να το παράγει ξανά άμεσα. Κάθε φορά αυτό γίνεται και πιο γρήγορα.

Αν θέλεις να μάθεις πώς να μη λαδώνουν τα μαλλιά σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξεις, λοιπόν, έχει να κάνει με τη συχνότητα που λούζεσαι.

Προτίμησε να λούζεις τα μαλλιά σου για αρχή ανά 2 και μέσα σε ένα – δύο μήνες, ανά 3 ημέρες. Μπορεί στην αρχή να χρειάζεται να κάνεις κάποια … κολπάκια έτσι ώστε να μην είναι πολύ εμφανές το λάδωμα (δες παρακάτω στα μικρά μυστικά μας), όμως σιγά – σιγά θα διαπιστώσεις ότι καθυστερεί η εμφάνιση λιπαρότητας όσο καθυστερείς κι εσύ τη συχνότητα λουσίματος.

Λαδώνουν τα μαλλιά μου, τι να κάνω: Επίλεξε το κατάλληλο σαμπουάν

Πολύ βασικό σημείο αναφορικά με το πώς να μη λαδώνουν τα μαλλιά είναι το σαμπουάν που χρησιμοποιείς στη ρουτίνα σου.

Μπορεί να προσέχεις άλλα πράγματα, όπως είναι το να μη λούζεσαι πολύ συχνά, όμως μπορεί το σαμπουάν που επιλέγεις να μην είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα και τον τύπο μαλλιών σου και κυρίως για τη δουλειά που το χρειάζεσαι.

Τι να προσέχεις στα σαμπουάν που επιλέγεις;

  • Πρώτον, μην προβαίνεις στην αγορά όποιας μάρκας τυχαίνει να δεις σε προσφορά στα ράφια ενός καταστήματος ούτε όποιου προϊόντος τυγχάνει να σου αρέσει το άρωμα.
  • Δεύτερον, ζήτησε τη συμβουλή ενός δερματολόγου, ενός φαρμακοποιού, ενός ειδικού hair stylist (ενός ή όλων αυτών των ατόμων που εμπιστεύεσαι) προκειμένου να ξέρεις καλύτερα ποιο προϊόν πιθανώς να σου ταιριάζει καλύτερα.
  • Τρίτον, προτίμησε σαμπουάν με ήπια / ελαφριά σύνθεση.
  • Τέταρτον, είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείς αυτά που λέμε 2 σε 1 (shampoo and conditioner) διότι σίγουρα οι μαλακτικές του ουσίες είναι υπεύθυνες για τη μη εξαφάνιση της λιπαρότητας από τις ρίζες των τριχών σου αλλά και για την άμεση επανεμφάνισή της μετά το εκάστοτε λούσιμο.
  • Τέλος, μια καλή λύση εάν χρησιμοποιείς πολλά προϊόντα styling στα μαλλιά σου, τα βλέπεις να γίνονται λιπαρά γρήγορα και θέλεις να μάθεις πώς να μη λαδώνουν τα μαλλιά σου, μπορεί να σου προσφέρει ένα σαμπουάν βαθύ καθαρισμού (clarifying shampoo). Αυτό δε θα το χρησιμοποιείς σε κάθε λούσιμο φυσικά, αλλά 1 με 2 φορές το μήνα.

Λαδώνουν τα μαλλιά μου, τι να κάνω: Μην χρησιμοποιείς καυτό νερό

Και σε ποια δεν αρέσει το ζεστό μπανάκι; Όλες μας χαλαρώνει και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Αν μπορούσαμε, όμως, να θέσουμε το ίδιο ερώτημα στα μαλλιά μας, η απάντηση θα ήταν διαφορετική.

Το ζεστό νερό στα μαλλιά από τη μία δεν επιτρέπει στους πόρους να ανοίγουν κι άρα κάνουν το σμήγμα να συσσωρεύεται σε αυτούς, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής.

Από την άλλη, με την παρατεταμένη χρήση ζεστού νερού στα μαλλιά ευνοείται και η σταδιακή φθορά της τρίχας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με κάθε άλλη πηγή θερμότητας / υψηλής θερμοκρασίας (βλ. σεσουάρ, πρέσα ισιώματος, ηλιακή ακτινοβολία κ.λπ.).

Αντίθετα, το κρύο νερό ανοίγει του πόρους που βρίσκονται στις ρίζες των τριχών στο κεφάλι μας, μην επιτρέποντας στο σμήγμα να συσσωρευτεί σε αυτούς, ενώ συγχρόνως τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή αυτή, που έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της λιπαρότητας.

Πώς να μη λαδώνουν τα μαλλιά σου; Μετά ταύτα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι βασικό να μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό. Μπορείς να προσαρμοστείς σε χλιαρές θερμοκρασίες νερού για αρχή και σταδιακά να το κρυώσεις.

Μπορείς, επίσης, να λούζεις ξεχωριστά τα μαλλιά σου, όχι δηλαδή την ώρα που κάνεις μπάνιο και το σώμα σου, έτσι ώστε να μην κρυώνεις ιδιαίτερα.

Να ξέρεις, μάλιστα, ότι οι μέτριες θερμοκρασίες στο μπάνιο είναι οι καταλληλότερες τόσο για τα μαλλιά όσο και για το σώμα και τη λειτουργία των οργάνων μας, οπότε αξίζει να προσπαθήσεις μια προσαρμογή σε λίγο πιο κρύα μπανάκια.

Λαδώνουν τα μαλλιά μου, τι να κάνω: Περιόρισε τις λιπαρές τροφές

Τι χρειάζεται να αλλάξεις στον τρόπο που διατρέφεσαι προκειμένου να βεβαιωθείς ότι τουλάχιστον εσωτερικά φροντίζεις για το πώς να μη λαδώνουν τα μαλλιά σου γρήγορα;

  • Πρώτον, να περιορίσεις τα τηγανητά φαγητά (αυτά που φτιάχνονται μέσα σε μπόλικο λάδι, κι όχι απλά κάτι που το ψήνεις λίγα λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι)· μέχρι 1 φορά το μήνα, εάν νιώθεις το επιθυμείς.
  • Δεύτερον, να περιορίσεις τα φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά, όπως είναι η μαγιονέζα, τα γλυκά, το πολύ ελαιόλαδο κ.λπ. έως το βαθμό που σου είναι ανεκτό.
  • Τρίτον, να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εντάσσοντάς τα στην καθημερινή σου διατροφή.
  • Και, τέταρτον, να αυξήσεις την ποσότητα νερού που προσλαμβάνεις. Γιατί, όταν κρατάς περισσότερο ενυδατωμένο τον οργανισμό σου, άρα και το δέρμα σου, τότε το σμήγμα θα έχει ένα λόγο λιγότερο για να βιαστεί να εκκριθεί στο κεφάλι σου.

Λαδώνουν τα μαλλιά μου, τι να κάνω: Μην “πειράζεις” τα μαλλιά σου

Μπορεί να έχεις εκείνη τη… γνωστή συνήθεια του να στρίβεις τούφες από τα μαλλιά σου με το δάκτυλό σου. Μπορεί να νιώθεις πως η φράντζα σου «πετάει» και την πατικώνεις με το χέρι σου όλη την ώρα.

Μπορεί να σου αρέσει το νέο καρέ κούρεμά σου και να πιάνεις διαρκώς τις άκρες σου που δείχνουν πιο παχιές και υγιείς πλέον. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε παρακινεί στο να αγγίζεις συνεχώς τα μαλλιά σου, κόψε το!

Όπως απαγορεύεται να βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα σας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα μαλλιά μας, διότι στα πρώτα βρίσκεται βρωμιά, σκόνες, ρύποι και λοιπά που μεταδίδονται στην τρίχα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα έλαια του κεφαλιού για να παραχθούν και να προστατεύσουν τις τρίχες και το δέρμα.