Ουλίτιδα: Οι σπιτικές θεραπείες που πρέπει να κάνετε άμεσα

Ουλίτιδα: Το λευκό χαμόγελο δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, είναι πάνω από όλα θέμα υγιεινής. Οι στοματικές διαταραχές, άλλωστε, μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Η ουλίτιδα προκαλείται από βακτήρια που πολλαπλασιάζονται στη στοματική κοιλότητα λόγω κακής υγιεινής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, πόνο και ευαισθησία κατά το μάσημα της τροφής, αιμορραγία και κακοσμία του στόματος.

Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια των δοντιών. Έρευνες έχουν συνδέσει την ουλίτιδα με καρδιακές παθήσεις, λόγω της εξάπλωσης των βακτηρίων του στόματος.

Για να προλάβετε την ουλίτιδα, είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Εάν το κάνετε ήδη, αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα, δοκιμάστε τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες:

Ουλίτιδα: Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι όσοι απέκλεισαν όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους, ακολούθησαν δηλαδή Παλαιολιθική Δίαιτα (δίαιτα Paleo ή δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων), δεν υπέφεραν από ουλίτιδα ακόμη και όταν σταμάτησαν το βούρτσισμα και το νήμα για τέσσερις εβδομάδες.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι παρά τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια λόγω της απουσίας βουρτσίσματος, η αποχή από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είχε ως αποτέλεσμα τη μη αύξηση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγετε τα γλυκά, το λευκό ψωμί, τα αναψυκτικά και τους άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ουλίτιδα: Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και ωμέγα-3

Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα και βιταμίνες C και D, είδαν 50% μείωση της φλεγμονής στα ούλα. Βάλτε στη διατροφή σας τα ολόκληρα φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, που είναι βασική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, αλλά και τον σολομό, ο οποίος είναι πλούσιος σε βιταμίνη D και ωμέγα-3.

Ουλίτιδα: Λάδι καρύδας

Βάλτε στο στόμα σας λάδι καρύδας για περίπου 8-10 λεπτά καθημερινά. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η χρήση ελαίου καρύδας ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ουλίτιδας, λόγω της ιδιότητάς του να απομακρύνει την πλάκα και τα βακτήρια. Ανάλογο αποτέλεσμα έχει σύμφωνα με τους ερευνητές και το ηλιέλαιο.

Ουλίτιδα: Μασάτε τσίχλα

Το σάλιο είναι το φυσικό καθαριστικό της στοματικής κοιλότητας. Πολλοί πάσχοντες από ξηροστομία, δεν έχουν αρκετό σάλιο για την απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων. Η ξηροστομία συμβάλλει στην εξάπλωση των βακτηρίων και την επιδείνωση της ουλίτιδας.

Το μάσημα τσίχλας τονώνει την παραγωγή και την έκκριση σάλιου στη στοματική κοιλότητα, γι΄ αυτό αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την ξηροστομία και την πρόληψη της ουλίτιδας. Επιλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, η οποία ευνοεί τη συσσώρευση πλάκας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τσίχλες με ευκάλυπτο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές στη μάχη κατά της ουλίτιδας.

Ουλίτιδα: Πίνετε πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να αποτρέψει την εξάπλωση της ουλίτιδας. Αιτία είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικών που περιέχουν, οι κατεχίνες, που εμποδίζουν την εξάπλωση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα και μειώνουν τη φλεγμονή των ούλων.

Ουλίτιδα: Τα βασικά αίτια

Οδοντική πλάκα και πέτρα στα δόντια

Η έλλειψη σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών στη συχνότητα που πρέπει ενισχύει το σχηματισμό πέτρας και πλάκας στα δόντια, που προκαλούν φλεγμονή στους παρακείμενους ιστούς των ούλων. Το στρώμα πέτρας σχηματίζεται από τα βακτήρια που αναπτύσσονται όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης.

Φτωχή στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά μετά από κάθε γεύμα (3 φορές). Πρέπει να συνοδεύεται από καθαρισμό του σημείου ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα, διότι εκείνο είναι το σημείο που δεν καθαρίζεται εύκολα με την οδοντόβουρτσα. Τέλος, θα πρέπει να ξεπλένεις το στόμα σου με ήπιο στοματικό διάλυμα, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια.

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων, ωστόσο τίποτε δεν είναι σίγουρο αν επενδύσεις στην πρόληψη. Όποια κληρονομική βάση κι αν υπάρχει, τίποτα δεν είναι ικανό να επέμβει και να καθορίσει την υγεία των δοντιών πέρα από την ίδια τη φροντίδα και την καθαριότητά τους.

Ουλίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Στα συμπτώματα της ουλίτιδας συμπεριλαμβάνονται:

 • Ερυθρότητα ούλων
 • Αιμορραγία ούλων
 • Κακοσμία στόματος
 • Αίσθηση ότι τα ούλα είναι χαλαρά γύρω από τα δόντια
 • Πέτρα γύρω από τα δόντια
 • Ευαίσθητα ούλα
 • Αποκόλληση ούλων από τα δόντια

Ουλίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται;

Για την ουλίτιδα προτείνεται καθαρισμός δοντιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθαρισμός δοντιών περιλαμβάνει αφαίρεση πλακών και πέτρας από τα δόντια (αποτρίγωση). Επιπλέον, ο γιατρός θα δώσει κατά περίπτωση ατομικές συμβουλές υγιεινής και σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών. Θα σου προτείνει να χρησιμοποιείς μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη για μια μικρή περίοδο.

Περιοδοντίτιδα: Τα βασικά αίτια

Συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια

Όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του στόματος και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Με τα χρόνια δημιουργείται πρόβλημα στη βάση των δοντιών και στα ούλα (ουλίτιδα) που πλέον δεν είναι αντιμετωπίσιμο με απλό καθαρισμό δοντιών.

Χρόνια μη θεραπευμένη ουλίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι ουσιαστικά το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας που δεν έχει θεραπευθεί και με τα χρόνια προκαλεί φλεγμονή πιο βαθιά στο δόντι και το ούλο.

Περιοδοντίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Στα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας συμπεριλαμβάνονται:

 • Πρησμένα ή διογκωμένα ούλα
 • Ερυθρότητα ούλων
 • Ευαίσθητα ούλα
 • Εύκολη αιμορραγία ούλων
 • Αποκόλληση ούλων από τα δόντια
 • Κακοσμία στόματος
 • Κενά ανάμεσα στα δόντια
 • Επώδυνη μάσηση
 • Χαλαρότητα δοντιών

Περιοδοντίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται;

Για την περιοδοντίτιδα η θεραπεία ξεκινά με την ίδια διαδικασία με την ουλίτιδα, δηλαδή με βαθύ καθαρισμό δοντιών (αποτρίγωση). Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα είναι πιο βαθύ εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία ριζικές αποξέσεις ανά δόντι (ανά τεταρτημόριο στόματος), για να αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα κάτω από το επίπεδο του ούλου. Η διαδικασία αυτή γίνεται με σκοπό τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση της φλεγμονής. Δεν αναστρέφεται η ασθένεια, αλλά σταθεροποιείται. Δυστυχώς το οστό που χάνεται δεν ξανακερδίζεται.

Χειρουργική αντιμετώπιση περιοδοντίτιδας

Αν η φλεγμονή και πάλι δεν μπορεί να ελεγχθεί αλλά τείνει να προχωρά σε πιο βαρύ στάδιο, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει την πιο επεμβατική θεραπεία: την εφαρμογή της χειρουργικής επέμβασης. Κατά την επέμβαση ανοίγεται ένας κρημνός, ώστε να επιτευχθεί ο ενδελεχής καθαρισμός και έλεγχος της περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναπλαστικές τεχνικές για να ανακτηθεί το χαμένο οστό. Επιπλέον, μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει και αντιβίωση για μερικές μέρες.

Η στοματική υγιεινή ενός ασθενή με περιοδοντίτιδα έχει ήδη βελτιωθεί από το πρώτο στάδιο της θεραπείας (βαθύς καθαρισμός – αποτρίγωση) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι πιο άμεση η επούλωση των ιστών και των φλεγμονών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μετά την επέμβαση για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί η περιοχή, συνιστάται να αποφεύγεις το κάπνισμα και να ληφθεί λίγη αντιβίωση για την πρόληψη επιμόλυνσης της περιοχής.