Ούλα που ματώνουν: Πώς να το σταματήσετε – Οι αιτίες

Ούλα που ματώνουν: Αν η στοματική σας κοιλότητα γεμίζει με αίμα συχνά όταν βουρτσίζετε τα ούλα σας, τότε είναι ένδειξη προβλήματος.

Ούλα που ματώνουν: Αιτίες

Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά σκληρά για να κρατούν τα δόντια στη θέση τους, τα ούλα είναι ευαίσθητα. Αυτό που ενδεχομένως θεωρείτε σχολαστικό καθαρισμό, μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο τα ούλα σας. Ορισμένες από τις πιο συχνές αιτίες των ούλων που αιμορραγούν περιστασιακά είναι οι εξής:

  • Ουλίτιδα
  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που αραιώνουν το αίμα
  • Η έντονη χρήση του οδοντικού νήματος και της οδοντόβουρτσας
  • Η χρήση καινούριας οδοντόβουρτσας με σκληρές ίνες

Για να αποφύγετε την αιμορραγία των ούλων ως αποτέλεσμα της ρουτίνας καθαρισμού σας, βεβαιωθείτε ότι φέρεστε ευγενικά στο στόμα σας. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας δώσει συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε τον τρόπο που βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα – μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Άλλες αιτίες για τα ούλα που ματώνουν:

  • Κάθε αιμορραγική διαταραχή
  • Πολύ σκληρό βούρτσισμα
  • Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα
  • Κακή τοποθέτηση οδοντοστοιχιών ή άλλες συσκευών οδοντικής επιδιόρθωσης
  • Ακατάλληλη χρήση οδοντικού νήματος
  • Μόλυνση, η οποία μπορεί να είναι είτε στα δόντια, είτε στα ούλα
  • Λευχαιμία
  • Σκορβούτο
  • Ακατάλληλη χρήση αντιπηκτικών για το αίμα
  • Έλλειψη βιταμίνης Κ

Ούλα που ματώνουν: Πώς θα το σταματήσετε

Τα πρησμένα ούλα που αιμορραγούν αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα της ουλίτιδας, μία πάθηση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό ώστε να μην εξελιχθεί σε κάτι που μπορεί να κάνει μόνιμη ζημιά: την περιοδοντίτιδα.

Αν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί την αιμορραγία στα ούλα σας και αναρωτιέστε «πώς να αντιμετωπίσετε τα ούλα που αιμορραγούν», τότε επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Θα μπορέσει να καθορίσει την αιτία του προβλήματός σας και να δώσει συμβουλή για τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπισή του.

Εντωμεταξύ, για να βοηθήσετε ώστε να σταματήσει η επανεμφάνιση της αιμορραγίας, λάβετε υπόψη τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Χρησιμοποιήστε μία οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μία ήπια, απαλή οδοντόκρεμα, όπως τη Zendium, και προσέξτε την πίεση που ασκείτε και τις κινήσεις που κάνετε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
  2. Να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα απαλά και με προσοχή, βεβαιώνοντας ότι φτάνει και στις δύο πλευρές του σημείου όπου το χρησιμοποιείτε, όπως και στη γραμμή των ούλων όπου μπορεί να κρύβεται η πλάκα.
  3. Αποφύγετε το κάπνισμα.
  4. Εξετάστε τα φάρμακα που σας έχουν δοθεί και ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα επηρεάζουν το βαθμό στον οποίο θα αιμορραγούν τα ούλα σας.
  5. Βελτιώστε τη διατροφή σας αποφεύγοντας τη πρόσθετη ζάχαρη που ενθαρρύνει το σχηματισμό της πλάκας.

Αν και το να παρατηρείτε αίμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικό, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν σε τακτική βάση. Μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τα καλύτερα μέτρα αντιμετώπισης και να αποκτήσετε ξανά υγιή ούλα που δεν πονούν.

Να θυμάστε, η αποτροπή της αιμορραγίας των ούλων μπορεί απλά να χρειάζεται εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής.

Ούλα που μαρώνουν: Φυσικές λύσεις αντιμετώπισης

Προφανώς οι παρακάτω προτάσεις και θεραπείες είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές μόνο σε ελαφριές περιπτώσεις. Από την άλλη, εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα, μην παραμελήσετε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Αυτός θα ξέρει εάν απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία και θα βασίσει τη διάγνωση στις ιατρικές του γνώσεις.

Χλιαρό αλατόνερο για ούλα που ματώνουν

Μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για ούλα που ματώνουν είναι οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο. Όπως ξέρετε, τα αλατούχα διαλύματα είναι αντισηπτικά και βοηθούν επίσης την καλή κυκλοφορία του αίματος, στην εν λόγω περίπτωση του αίματος στα ούλα και όλο το στόμα. Έτσι τα ούλα δεν ερεθίζονται και δεν ματώνουν. Απλά κάντε γαργάρα ένα ποτήρι νερό με μια πρέζα αλάτι δύο φορές την ημέρα.

Μασάζ και βούρτσισμα των ούλων

Είναι μια απλούστατη αλλά αποτελεσματική θεραπεία, που πολλοί παραδόξως ξεχνούν να ακολουθήσουν: Κάντε μασάζ στα ούλα και βουρτσίστε τα. Έτσι θα αποτρέψετε τους ερεθισμούς στην περιοχή και θα απομακρύνετε την πλάκα που βλάπτει τα δόντια σας. Στην πορεία θα κάνετε τα δόντια και πιο ανθεκτικά. Πολλές οδοντόβουρτσες του εμπορίου έχουν σημεία τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μασάζ στα ούλα, κάτι που θα τα φροντίσει ιδιαίτερα. Κάντε το ίδιο κάθε μέρα, κάθε φορά που πλένετε τα δόντια

Μαγειρική σόδα για ούλα που ματώνουν

Η μαγειρική σόδα αποτελεί άλλη μια αποτελεσματικότατη φυσική θεραπεία που θα σταματήσει το μάτωμα και το ερέθισμα των ούλων. Ανακατέψτε λίγη μαγειρική σόδα με νερό και τοποθετήστε με το δάχτυλο το μείγμα στα ούλα σας. Μετά βουρτσίστε όπως συνήθως τα δόντια σας και κάντε γαργάρα.

Θυμάρι

Είναι γνωστό ότι το θυμάρι είναι γνωστό προλαμβάνει τη χαλάρωση των ούλων γύρω από τα δόντια, και άρα και τα δόντια που κουνιούνται. Εδώ και αιώνες, το θυμάρι έχει αποδειχθεί πως δυναμώνει και φροντίζει τα δόντια και έτσι η χρήση του όταν κάποιο δόντι σας κουνιέται είναι καλή ιδέα. Κάντε γαργάρες με μείγμα νερού με ρίζα θυμαριού.

Αβοκάντο

Άλλη μια καλή ιδέα για τα χαλαρά δόντια είναι να τρίψετε τα φύλλα του δέντρου του αβοκάντο απευθείας στα ούλα σας. Μπορείτε επίσης να τα μασήσετε για πολύ καλά αντίστοιχα αποτελέσματα. Το αβοκάντο βοηθάει τα ούλα να δυναμώσουν και δυναμώνει επίσης τα δόντια. Τέλος, προλαβαίνει την ανάγκη για σφραγίσματα και κάθε ασθένεια των δοντιών και του στόματος.

Ούλα που ματώνουν: Για ποια έλλειψη βιταμίνης προειδοποιούν

Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία, καθώς βοηθά στο χτίσιμο γερών δοντιών και ούλων.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C, γνωστής και ως ασκορβικό οξύ, την καθιστούν απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση των ούλων. Παίζει επίσης ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο απαιτείται για τη δημιουργία των συνδετικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και των ούλων.

Χωρίς τη συγκεκριμένη βιταμίνη, τα ούλα δεν θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δόντια και τη γνάθο.

Ευτυχώς, η αιμορραγία των ούλων και άλλα σχετικά προβλήματα μπορούν να αντιστραφούν μέσω της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης C.

Οι ενήλικες χρειάζονται 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, ποσότητα που μπορούν να πάρουν μέσω των τροφών. Η βιταμίνη δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα σας, γι ‘αυτό πρέπει να αναπληρώνεται καθημερινά.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι πατάτες.

Το μάτωμα των ούλων μπορεί να αποτελεί επίσης σημάδι κάποιας ασθένειας των ούλων, που ξεκινά ως ουλίτιδα και εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια των δοντιών. Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα προκαλούνται από συσσώρευση πλάκας στα δόντια.

Το σκορβούτο, η πιο ακραία μορφή έλλειψης βιταμίνης C, είναι σπάνιο και προκαλείται από την απουσία βιταμίνης C στη διατροφή, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Εκτός από πρήξιμο και μάτωμα του ούλων, προκαλεί επίσης πόνο στις αρθρώσεις, μώλωπες στο δέρμα, καθώς και κόκκινα ή μωβ στίγματα στην επιδερμίδα. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται εύκολα με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C ή μέσω λήψης σχετικών συμπληρωμάτων. Συνήθως οι πάσχοντες αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 48 ώρες από τη θεραπεία και αναρρώνουν πλήρως εντός δύο εβδομάδων.