Παχυσαρκία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Πώς αντιμετωπίζεται

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταβάλει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και παράλειψη γευμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί μεταβολικά νοσήματα ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η παχυσαρκία επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου, επηρεάζοντας την ικανότητα για εργασία, την κοινωνική ζωή, ακόμη και το ίδιο το προσδόκιμο ζωής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αγγίζει 500 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της εμφάνισής της σε νεαρά άτομα.

Σε κάθε άτομο εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα αδυνατίσματος που μπορεί να συμπεριλαμβάνει τόσο διατροφικό πρόγραμμα όσο και εξατομικευμένη σωματική άσκηση. Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά, με αποφυγή των μεγάλων αυξομειώσεων βάρους. Για να είναι ασφαλές ένα διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες, να προλαμβάνει την απώλεια πρωτεΐνης και να δίνει επαρκή ενέργεια στο σώμα. Σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και η διατήρηση του αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

Παχυσαρκία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται;

Η παχυσαρκία μπορεί να ευθύνεται για παθήσεις όπως:

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), η παχυσαρκία συνδέεται και με την εμφάνιση 12 τύπων καρκίνου (στο συκώτι, στα νεφρά, στις ωοθήκες, στον προστάτη, στο στομάχι, στην ουροδόχο κύστη, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στο μαστό, στο έντερο, στο στόμα-λαιμό, στη μήτρα).

Παχυσαρκία: Πώς αντιμετωπίζεται;

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορούν να εφαρμοστούν, κατά περίπτωση, είτε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, είτε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι επεμβάσεις, που εφαρμόζονται πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία και η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 5 μέρες. Οι μέθοδοι θεραπείας που επιλέγονται συνήθως είναι: ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό μανίκι, το γαστρικό bypass.

Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται μόνο όταν είναι ασφαλής επιλογή για τον ασθενή, δηλαδή σε περιστατικά που ενδείκνυνται. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιο να υποδείξει τα άτομα αυτά είναι μόνο ο θεράπων ιατρός.