Παιδί και ύπνος: Τρόποι για ένα καλύτερο …. αύριο

Ιεροτελεστία !!! Μία λέξη προσδιορίζει τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον ύπνο του παιδιού μας.Τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια τις ζωής των παιδιών μας η ώρα του ύπνου σε συνδυασμό με την ώρα του φαγητού ολοκληρώνουν το καθημερινό πρόγραμμα του. Σήμερα ας ασχοληθούμε με το πρώτο !!!

Ο ύπνος είναι από τους βασικότερους παράγοντες  για τα παιδιά γιατί βοηθά στη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ευεξία και ολοκλήρωση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η έκκριση ορμονών καθώς και άλλες διεργασίες του σώματος που συμβάλλουν στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Επομένως η εξασφάλιση ικανοποιητικού ύπνου για ένα παιδί αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της ανατροφής του.

Τα παιδί αν και θεωρεί τον ύπνο έναν εξαναγκασμό  που θα το διακόψει από το ξέφρενο και ανέμελο παιχνίδι του όμως  ο ύπνος αποτελεί μια αναπόφευκτη πραγματική ανάγκη του.  Καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να πάνε στο κρεβάτι τους και χρειάζεται να δώσετε μάχη για να τα πείσετε να κοιμηθούν.  Μη ξεχνάτε όμως ότι στη μάχη το ιδανικό όπλο είναι το αποφασιστικότητα .  Για αυτό να είστε σταθεροί και τυπικοί στη διαδικασία του ύπνου. Η υιοθέτηση σταθερών, σωστών συνηθειών πριν τον ύπνο «ιεροτελεστία του ύπνου» είναι η χρυσή τομή για ένα ποιοτικό και ήρεμο ύπνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς .

Παιδί και ύπνος: Η Ιεροτελεστία !!!

Η δημιουργία μιας σταθερής καθημερινής τυπικής διαδικασίας πριν τον ύπνο είναι σημαντικός παράγοντας για να έχουν τα παιδιά ένα ποιοτικό ύπνο.  Ο ύπνος είναι μια κυκλική διαδικασία και πλην εξαιρέσεων μπορούμε να πετύχουμε τον ύπνο του σε συγκεκριμένη ώρα τουλάχιστον στις μικρότερες ηλικίες . Ο τρόπος που μπορείτε να το πετύχετέ χωρίς έντονες γκρίνιες είναι να προετοιμάστε το παιδί λίγο πριν αρχίσει η ρουτίνα του ύπνου με κάποιες καθημερινές καταστάσεις όπως : σε λίγο η ώρα για το μπάνιο , τώρα θα φορέσουμε  πιτζάμες, ώρα να πλύνουμε τα δόντια, θα πούμε παραμύθι και μετά θα κοιμηθείς. Αυτή η διαδικασία  βοηθά το παιδί να είναι ήρεμο και να μην εκνευριστεί όταν του διακόψετε απότομα το παιγνίδι.  Ακολουθείστε καθημερινά το ίδιο ωράριο, την ίδια διαδικασία του ύπνου.  Να είστε σταθεροί, τυπικοί συστηματικοί  και αποφασιστικοί όταν φτάνει η ώρα του ύπνου.  Τα παιδιά δε λένε να σταματήσουν να παίζουν όσο κουρασμένα και να είναι για αυτό μην τους αφήνετε περιθώρια για άσκοπο βραδινό παιγνίδι.

Η διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας πριν τον ύπνο εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού.  Τα παιδιά πριν το πρώτο χρόνο αποκοιμούνται σχετικά εύκολα και δεν νιώθουν έντονο το άγχος του αποχωρισμού.  Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν έχουν την ανάγκη να  αφιερώνεται  περισσότερο χρόνο μαζί τους πριν τον ύπνο.

Παιδί και ύπνος: Ενδεικτικές αναγκαίες ώρες ανά ηλικία (ανά 24ωρο)

  • Νεογέννητα 0-3 μηνών : 14-16 ώρες
  • Βρέφη 4-11 μηνών : 12-15 ώρες
  • Νήπια 1-2 ετών : 11-14 ώρες
  • Παιδιά 3-5 ετών : 10-13 ώρες
  • Παιδιά 6-13 ετών : 9-11 ώρες

Παιδί και ύπνος: Προσωπική υπόθεση

Το κάθε παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα , το καθένα έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και υπακούει στους δικούς του βιολογικούς ρυθμούς.  Επομένως δεν υπάρχει ξεκάθαρη ιδανική ώρα ύπνου για ένα παιδί αρκεί να συμπληρώνει τις ώρες που χρειάζεται για την ηλικία του και να ξυπνά με ενέργεια και κέφι.

Επομένως καλό θα ήταν να κάνετε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στην ώρα που θα θέλατε να κοιμηθεί το βράδυ το παιδί σας και στην ώρα που το παιδί εκφράζει την ανάγκη για ύπνο μέσα από τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του πχ  τρίβει τα μάτια του, ζητάει την πιπίλα του, χασμουριέται, τρίβει τους λοβούς των αυτιών του.

Ορισμένα παιδιά όταν αρχίζουν να νυστάζουν δείχνουν εκνευρισμένα, γκρινιάζουν, δεν ξέρουν τι θέλουν ενώ άλλα κάνουν κινήσεις νωχελικές.  Τα σημάδια  αυτά προειδοποιούν ότι έφτασε η ώρα του ύπνου.  Την στιγμή αυτή μην το καθυστερείτε ξεκινήστε τη διαδικασία του ύπνου γιατί η καθυστέρηση δημιουργεί υπερένταση στο παιδί και στο τέλος δυσκολεύεται να κοιμηθεί.  Εφαρμόζοντας λοιπόν τη σωστή ώρα του ύπνου για το παιδί σας έχετε πετύχει το ιδανικό ξεκίνημα για ένα ποιοτικό ύπνο για το παιδί σας και ξεκούραση για όλη την υπόλοιπη οικογένεια.

Παιδί και ύπνος: Το διπλό κρεβάτι είναι πάντα πιο άνετο

Αν και το κρεβάτι των γονέων για όλα τα παιδιά είναι ένας μικρός παράδεισος που τους προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια και τους απαλλάσσει από κάθε φόβο καλό θα ήταν να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο από τον 7ομε 8ο μήνα ζωής εφόσον φυσικά υπάρχει δυνατότητα χώρου από πλευράς της οικογένειας.  Όταν εξοικειωθούν με τον χώρο του δωματίου τους από μικρή ηλικία μπορούν πιο εύκολα να αισθανθούν ασφάλεια και θαλπωρή στο δικό τους δωμάτιο.

Βασικός παράγοντας είναι να μην επιτρέψετε στο παιδί να κοιμάται στο δικό σας κρεβάτι αλλά εξηγήστε του ( ανάλογα με την ηλικία βέβαια ) με σοβαρό και παράλληλα αυστηρό ύφος ότι ο καθένας έχει το δικό του κρεβάτι.  Όταν το παιδί έρθει στο κρεβάτι σας καλό θα είναι να το συνοδέψετε πίσω στο δικό του και να του μεταφέρεται με λόγια και πράξης την στοργή σας. Αυτό θα το κάνει να αισθανθεί αγάπη, ασφάλεια και σιγουριά για να συνεχίσει τον ύπνο του.   Καθώς όμως το παιδί προσπαθεί να ξανάκοιμηθεί πολύ πιθανό να σηκώνεται από το κρεβάτι.  Μείνετε μαζί του για λίγο στο παιδικό δωμάτιο χαϊδεύοντας το ή κρατώντας το χέρι του μέχρι να αποκοιμηθεί.

Στο κάλεσμα του παιδιού να πάτε πίσω στο δωμάτιο του μην επιστρέφετε αμέσως αφήστε λίγο χρόνο μήπως μπορέσει και αποκοιμηθεί ξανά από μόνο του.  Επιστρέφοντας στο δωμάτιο του μην ανάψετε το φως, μην αρχίσετε να παίζετε μαζί του και εξηγήστε του ότι είναι ώρα να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί.

Παιδί και ύπνος: 4 κινήσεις για καλό παιδικό ύπνο

  1. Οργανώστε το περιβάλλον του κατάλληλα: Δημιουργείστε ένα ήσυχο περιβάλλον, χωρίς  θορύβους εάν είναι ευφικτώ, χαμηλώστε το φωτισμό, αφήστε την πόρτα του δωματίου ελαφρώς ανοικτή, εξηγήστε στο παιδί ότι όλοι τώρα θα κοιμηθούν για να ξεκουραστούν.  Εξασφαλίστε την κατάλληλη για την εποχή θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε το παιδί να κρατήσει ένα αγαπημένο του αντικείμενο (αρκουδάκι, ειδική κουβερτούλα) στο κρεβάτι αρκεί να είναι ασφαλές για το παιδί.
  2. Ομαλή μετάβαση από ημέρα σε νύχτα: Το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας τρέχει, σκαρφαλώνει, χορεύει, κυλάει το καρότσι της κούκλας. Κάντε λοιπόν ομαλή τη μετάβασή του από το παιγνίδι της ημέρας στο κρεβάτι επιβραδύνοντας τους ρυθμούς του όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου.  Αφήστε το παιδί να παίξει με χαλαρά παιχνίδια  ήρεμα όπως ένα πάζλ, ή προετοιμάζοντας τις κούκλες για ύπνο στα κρεβατάκια τους.  Βάλτε χαλαρωτική, ηρεμιστική μουσική εάν αρέσει στο παιδί σας.
  3. Χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο: Το μπάνιο ηρεμεί, ξεκουράζει, χαλαρώνει τα παιδιά και για τα περισσότερα αποτελεί μια απολαυστική τελετουργία. Ακολούθως ντύστε το παιδί με ελαφριές πιτζάμες και συνεχίστε με όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν κοιμηθεί
  4. Παραμύθι στο κρεβάτι: Βοηθήστε το παιδί μέσα από τις πλαστές ιστορίες και το παραμύθι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να απαλλαχτεί από τους φόβους και τις ανασφάλειες. Τα παραμύθια με ήρωες δύσκολο να τα παρακολουθήσουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών.   Για αυτό στα μικρότερα παιδιά δημιουργήστε δικές σας ιστορίες μέσα από την καθημερινότητα, τις εικόνες και τα πρόσωπα που είναι οικεία για το παιδί.