Ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να μην είναι η χαρακτηριστική μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και τα προβλήματα ισορροπίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Όπως αναφέρουν Λιθουανοί ερευνητές το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι η αλλοίωση της ομιλίας.
Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από απώλεια νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία βοηθά στο συντονισμό της κίνησης του σώματος.
Η πάθηση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς πεθαίνουν περισσότερα κύτταρα, με τους πάσχοντες να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν απλές καθημερινές εργασίες.
Καθώς μειώνεται όμως η κινητικότητα του ατόμου, μειώνεται και η λειτουργία των φωνητικών χορδών, του διαφράγματος και των πνευμόνων, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλοίωση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι της νόσου, επισημαίνουν.
Ο καθηγητής Virgilijus Ulozas, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να μιλούν πιο χαμηλόφωνα.
Μπορεί επίσης να μιλάνε μονότονα, λιγότερο εκφραστικά και πιο αργά.
Τα συμπτώματα, όπως η μυϊκή δυσκαμψία, εμφανίζονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν έχει χαθεί περίπου το 80% των νευρικών κυττάρων.
Καμία εξέταση ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει οριστική διάγνωση ότι κάποιος πάσχει από Πάρκινσον.
Σύμφωνα με κορυφαίους νευρολόγους, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να ελεγχθεί η νόσος.
Οι Λιθουανοί ερευνητές αναζητούν τώρα τρόπους για να εντοπίσουν εγκαίρως τη νόσο του Πάρκινσον, ενδεχομένως μέσω μιας εφαρμογής για κινητά.
Ο καθηγητής Maskeliūnas είπε ότι η σχέση μεταξύ του Πάρκινσον και των διαταραχών της ομιλίας ήταν σαφής από τη δεκαετία του 1960, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει πιο εύκολη την ανάλυση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσουν την ομιλία 61 ασθενών με Πάρκινσον και 43 υγιών εθελοντών.
Χρησιμοποίησαν μικρόφωνο για την καταγραφή της ομιλίας και των δύο ομάδων σε ηχομονωμένο θάλαμο και αλγόριθμο AI για την επεξεργασία των εγγραφών και την ανάλυση τυχόν διαφορών.
«Δεν δημιουργούμε ένα υποκατάστατο για μια εξέταση ρουτίνας – η μέθοδός μας έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», είπε ο καθηγητής.
Επόμενος στόχος για τους ερευνητές είναι να μελετήσου εάν αυτός θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.
Πάρκινσον: Τα πρώτα συμπτώματα
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα για τη νόσο του Πάρκινσον, που οι περισσότεροι γνωρίζουν, είναι
- Το τρέμουλο στο χέρι ή στο πόδι, σε κατάσταση ηρεμίας ή στο σαγόνι και όχι στο κεφάλι.
- Η δυσκαμψία επίσης είναι χαρακτηριστική σε μία πλευρά του κορμού, όπου με τον καιρό, μπορεί να προχωρήσει και στην άλλη.
- Η βραδυκινησία επίσης είναι εμφανής λόγω της κόπωσης.
Οι καθημερινές δραστηριότητες που άλλοτε γίνονταν εύκολα πλέον χρειάζονται πιο βαριές και αργές κινήσεις για να βγουν εις πέρας. Το περπάτημα γίνεται με δυσκολία, ενώ άτομα που καπνίζουν αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου μπορεί να γίνει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς.
Η σιελόρροια είναι τέλος ένα ακόμα επακόλουθο της νόσου, λόγω της έλλειψης συντονισμού μυϊκών ομάδων που συμβάλουν στην κατάποση.
Μη κινητικά συμπτώματα
Η άνοια είναι το βασικότερο από τα μη κινητικά συμπτώματα που θεωρείται ότι προσβάλλει ένα 20% των ανθρώπων με Πάρκινσον σε μεγάλη ηλικία. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με τη νόσο πάσχουν από κατάθλιψη. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα, η αυξημένη εφίδρωση, η ορθοστατική υπόταση, οι διαταραχές στην ούρηση.
Νόσος Πάρκινσον: Διάγνωση
Η διάγνωση της ΝΠ πραγματοποιείται με εξέταση από έναν έμπειρο νευρολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εξέταση, η οποία να πιστοποιεί ότι πρόκειται για Πάρκινσον, ωστόσο οι εξετάσεις γίνονται για να αποκλειστούν όλες οι άλλες πιθανές παθήσεις που σχετίζονται με τα συμπτώματα, καταλήγοντας τελικά ή όχι στη νόσο του Πάρκινσον.
Η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ διαφορετική για κάθε ασθενή καθώς κάποιοι μπορεί να παρακάμψουν τα αρχικά στάδια και να περάσουν κατευθείαν σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, υπάρχει κάποια τυπική σταδιοποίηση.
1ο στάδιο
Στο πρώτο στάδιο της νόσου εμφανίζεται τρέμουλο και κινητικά προβλήματα συνήθως στην μία πλευρά του σώματος. Οι ασθενείς μπορούν και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.
2ο στάδιο
Τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας το άτομο στην αυτοσυντήρησή του.
3ο στάδιο
Εδώ υπάρχει σημαντική βλάβη στη λειτουργία των κινήσεων.
4ο και 5ο στάδιο
Οι ασθενείς δεν δύνανται να περπατήσουν και πλέον χαρακτηρίζονται συνολικά ανάπηροι.
Πάρκινσον και θεραπεία
Η θεραπεία στοχεύει αποκλειστικά να κατευνάσει τα συμπτώματα που δημιουργούνται και όχι να θεραπεύσει τη νόσο, αφού η επιστήμη δεν έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο. Μεγάλη ποσότητα φαρμάκων είναι διαθέσιμα για τη βελτίωση κάθε συμπτώματος.
Ένα από τα βασικά φάρμακα που δρουν θετικά στην μείωση των συμπτωμάτων είναι η λεβοντόπα, η οποία απορροφάται από το λεπτό έντερο. Σημαντικό κατά τη λήψη του φαρμάκου είναι το άτομο να είναι νηστικό, για να μην υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με τις πρωτεΐνες των τροφών, μειώνοντας τη δράση του. Πιείτε το φάρμακο μαζί με ένα γεμάτο ποτήρι νερό για να διασπαστεί καλύτερα από τον οργανισμό.
Στη νόσο του Πάρκινσον αποτελεσματικό ρόλο παίζουν οι επεμβατικές θεραπείες όπως εν τω βάθει εγκεφαλικός ερεθισμός καθώς και η χρήση αντλιών απομορφίνης ή Duodopa®.
Κατάλληλοι υποψήφιοι για επεμβατικές θεραπείες στη νόσο του Πάρκινσον είναι άτομα που πληρούν κάποια κριτήρια. Η νόσος πρέπει να είναι επιβεβαιωμένη από νευρολόγο και να είναι σίγουρο ότι καμία φαρμακευτική αγωγή δεν έχει καταφέρει να προσφέρει κάποια βοήθεια. Επίσης θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια από τη διάγνωση και να μην συνυπάρχουν ψυχικές ή νοητικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την εγχείρηση.