Πότε περπατάνε τα μώρα;

Τα τέσσερα στάδια που πρέπει να γνωρίζετε για το πότε θα περπατήσει το μωρό σας.

Αρχικά πρέπει να αποφύγετε να συγκρίνετε την πρόοδο του μωρού σας με τα μωρά των φίλων σας ή τα άλλα παιδιά σας, γιατί και σε αυτό τον τομέα, ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε παιδιού είναι διαφορετικός. Ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό αν κάτι σας ανησυχεί.

Πριν από τις πρώτες τούμπες, το μωρό κατά τους πρώτους του εννιά μήνες θα μάθει να αλλάζει στάση και από ξαπλωμένο να παίρνει καθιστή στάση. Τα κατορθώματά του με τα οποία καλύπτει την περιέργειά του να αγγίζει, να βλέπει και να αισθάνεται είναι ανεξάντλητα. Οι στάσεις που χρησιμοποιεί είναι πολλές: στα τέσσερα, στο πλάι, κ.λ.π. Δεν έχει σημασία ο τρόπος αφού προσπαθεί να μετακινείται όπως του αρέσει… ή κάπως έτσι! Μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να ανοίξει τα φτερά του, αλλά αυτό θα γίνει με το δικό του ρυθμό. Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών, δεν πρέπει να υπάρχει πίεση. Μόνο το 3% των παιδιών περπατούν μόνα τους στους 9 μήνες και λιγότερα από 60% στον πρώτο χρόνο. Για να προχωρήσει, θα πρέπει αρχικά να δυναμώσει.

Πότε περπατάνε τα μωρά;

Πρώτο στάδιο: Προθέρμανση μπρούμυτα και με τα χέρια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη γέννησή του, ο μπόμπιράς σου τονώνει τον λαιμό και την πλάτη, πράγμα που θα τον ετοιμάσει για τις έντονες ασκήσεις που θα ξεκινήσουν από τον τέταρτο μήνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδηλατικές κινήσεις στα πόδια, κυκλικές κινήσεις στα χέρια και στροφές του κορμού, ασκήσεις που είναι ιδανικές για τους κοιλιακούς. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι ο μικρός σου πρωταθλητής θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στον πήχη του χεριού του, σηκώνοντας το κεφάλι. Αυτό το σήκωμα του κεφαλιού θα το δουλεύει για τους επόμενους δυο μήνες. Το μωρό, παρακινημένο από την περιέργειά του να ανακαλύψει όλον αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο που το περιβάλλει, θα προσπαθεί να κάνει μια ολόκληρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Έπειτα, θα σέρνεται όπως η φώκια. Αυτές οι προσπάθειες, αν και άχαρες, θα κάνουν τους γονείς να γελάσουν (στο μωρό αρέσει πολύ αυτό) και θα αποδειχθούν αποτελεσματικές!

Δεύτερο στάδιο: Το μωρό μπορεί να ξαπλώνει, να γυρίζει και να κάθεται! Η ανταμοιβή έρχεται σύντομα, από τον όγδοο μήνα. Η πρόοδος είναι άξια καθώς ο διακεκριμένος «μαθητής» σου μπορεί τώρα να κρατά τον κορμό του όρθιο, να τεντώνει τα χέρια του προς τα αντικείμενα (η όρασή του βελτιώνεται όλο και περισσότερο) και να συνειδητοποιεί την παρουσία και χρησιμότητα του σώματός του ώστε να ξεκινήσει την κατάκτηση του κόσμου.

Τρίτο στάδιο: το μωρό μπορεί να κάθεται, να νιώθει την έλξη και να στέκεται όρθιο! Μεταξύ των 9 και 12 μηνών, το μωρό «καταστρώνει σχέδια» για να φτάσει τα αντικείμενα που θέλει. Στην αρχή μπουσουλάει, έπειτα στηρίζεται στα γόνατα και μετά στέκεται όρθιο, γραπωμένο από τον μπαμπά και τη μαμά. Εάν δεν έχει καλή ισορροπία, το μωρό αποκτά αυτοπεποίθηση εναλλάσσοντας τις στάσεις (μια όρθιο και μια καθισμένο).

Τέταρτο στάδιο: Το μωρό είναι όρθιο, κάνει το πρώτο του βήμα, το δεύτερο βήμα και μετά στέκεται όρθιο ακόμη πιο σταθερά. Θρίαμβος! Το μόνο που του μένει να κάνει είναι να προχωρήσει εντελώς μόνο του (μεταξύ των 10 και 14 μηνών κατά μέσο όρο) με δύναμη και αποφασιστικότητα. Τα πρώτα βήματα θα του είναι, όπως και για σένα, αξέχαστα! Εάν το μωρό δεν έχει περπατήσει μέχρι τους 19/20 μήνες; Επικοινώνησε με τον παιδίατρο ο οποίος θα σου προτείνει έναν ειδικό της ψυχοκινητικής.

Γιατί κλαίει ένα μωρό – Οι λόγοι

Δεν είναι όλα τα κλάματα που βάζει το μωρό σας ίδια. Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους για να μην πάθετε πανικό όταν το μωράκι σας κλάψει ξανά.

Οταν ένα μωρό κλαίει προσπαθεί να μας πει κάτι. Όταν ένα βρέφος δεν κλαίει, μπορούμε να υποθέσουμε πως νιώθει ευχαριστημένο. Όταν όμως είναι δυσαρεστημένο ο μόνος τρόπος που για να διεκδικήσει και να πάρει αυτό που χρειάζεται, είναι το κλάμα.

1. Θέλει παρέα Τα μωρά κλαίνε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η πλήξη και η μοναξιά μπορούν να κάνουν ένα μωρό να αισθάνεται το ίδιο άσχημα, όσο και η πείνα η οι πόνοι από αέρια. Στην πραγματικότητα, το κλάμα είναι ένα απλό σύστημα που λειτουργεί σαν συναγερμός: όταν κάτι δεν πάει καλά, κινητοποιείται και συνεχίζει μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση. Ο διάσημος παιδίατρος William Sears, στο βιβλίο του Nighttime Parenting, αναφέρει πως όταν οι γονείς δεν ανταποκρίνονται στο κλάμα του μωρού τους, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του προς αυτούς, και η εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροφή του. Όταν ανταποκρίνονται του δίνουν να καταλάβει ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια τους.

2. Πεινάει Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό πεινάει είναι η ανησυχία, ο θόρυβος αλλά και το ότι πλησιάζει το στήθος σας. Το γάλα δε θα σταματήσει αμέσως το κλάμα του, αλλά σίγουρα θα το απαλύνει.

3. Θέλει καινούρια πάνα Μερικά μωρά σας «ενημερώνουν» αμέσως όταν πρέπει να τους αλλάξετε πάνα. Άλλα πάλι δεν ενοχλούνται όταν είναι λερωμένα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί και απλό να διορθωθεί.

4. Ζεσταίνεται ή κρυώνει Όταν το μωρό κρυώνει (όταν για παράδειγμα του βγάζετε τα ρούχα για να του αλλάξετε πάνα), θα εκφράσει τη δυσφορία του κλαίγοντας. Όταν πάλι ζεσταίνεται, πάλι θα δείξει τη δυσφορία του αλλά με λιγότερο έντονο κλάμα.

5. Θέλει αγκαλιά Τα μωρά θέλουν να τα παίρνετε αγκαλιά. Τους αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε τη φωνή τους, να ακούνε τους χτύπους της καρδιάς τους. Αφού λοιπόν φάνε, ρευτούν και αλλαχθούν, θέλουν την αγκαλιά σας. Κάποια απαιτούν πολλή προσοχή, ενώ άλλα μπορούν να περάσουν αρκετή ώρα στο καρεκλάκι τους. Αν στο μωρό σας αρέσει η προσοχή, σηκώστε το, βάλτε το σε ένα μάρσιπο και κρατήστε το κοντά σας.

6. Θέλει να ρευτεί Ορισμένα μωρά δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ρευτούν. Κάποια μωρά ρεύονται αμέσως μόλις τελειώσουν το γεύμα τους, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο. Αν νομίζετε ότι το μωρό σας κλαίει επειδή έχει αέρα στο στομάχι του, ένας τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να το ξαπλώσετε μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας και να του τρίψετε την πλάτη.

7. Έχει κολικούς Ο Δόκτωρ Sears γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «αν αναρωτιέστε αν το μωρό σας υποφέρει από κολικούς, τότε μάλλον δεν έχει κολικούς. Τα μωρά με κολικούς δείχνουν έντονα ότι πραγματικά υποφέρουν». Συνήθως όταν υποφέρει από κολικούς σηκώνει τα πόδια του προς το στομάχι του, σφίγγει τις γροθιές του και το πρόσωπό του έχει μια έκφραση πόνου και αγωνίας, ενώ ξεφωνίζει σε ψηλούς τόνους. Οι κολικοί προκύπτουν το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και μπορεί να κρατήσουν από λίγα λεπτά μέχρι και πολλές ώρες. Είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα του μωρού που έχει κολικούς γιατί με το κλάμα του το μωρό καταπίνει αρκετό αέρα, πράγμα που το κάνει να αισθάνεται ακόμα χειρότερα και να είναι ακόμα πιο δύσκολο για σας να το ηρεμήσετε.

8. Είναι κουρασμένο Στα μωρά αρέσει η προσοχή, από την άλλη όμως μπορούν εύκολα να κουραστούν και να καταρρεύσουν. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να επεξεργαστούν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν (τα φώτα, το θόρυβο), και ίσως όλη αυτή η δραστηριότητα να τα κουράζει. Το κλάμα λοιπόν είναι ο δικός τους τρόπος να πουν «έχω βαρεθεί».

9. Δε νιώθει καλά Αν μόλις έχετε ταΐσει το μωρό σας και έχετε ελέγξει ότι είναι άνετο, ελέγξτε τη θερμοκρασία του για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άρρωστο. Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού τείνει να είναι διαφορετικό από το κλάμα απογοήτευσης ή πείνας.

10. Είναι ερεθισμένo από την πάνα Επειδή τα μωρά περιβάλλονται από νερό πριν τη γέννηση τους, τα περισσότερα δεν κλαίνε όταν έχουν βρεγμένη πάνα, συχνά όμως κλαίνε όταν έχουν συγκαεί. Σε αυτήν την περίπτωση  η συχνή αλλαγή πάνας είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κάθε είδους ερεθισμό και σύγκαμα. Αν συνεχίσει να έχει ερεθισμούς, αλλάξτε του πάνα.

11. Κάτι το τρόμαξε 

12. Έχει πιαστεί και χρειάζεται να του αλλάξουμε θέση, να το κουνήσουμε ή να το βγάλουμε βόλτα