Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από το κρασί, όμως δεν φτάνει να ξέρουμε απλά την ποικιλία για να χριστούμε ως… οινόφιλοι.
Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε κάποιες πληροφορίες για το κρασί που πρόκειται να καταναλώσουμε, όπως τον τόπο παραγωγής, το είδος και την ποικιλία των σταφυλιών, υπάρχει ένα λάθος που κάνουμε, με συνέπεια, αφού βγούμε έξω και αγοράσουμε ένα υπέροχο μπουκάλι Cabernet Sauvignon, θα πάμε και θα το σερβίρουμε σε ό, τι ποτήρια έχουμε στο ντουλάπι.
Αν και είμαστε πρόθυμοι να ξοδέψουμε ένα γενναίο πόσο για να αγοράσουμε μερικά μπουκάλια κρασί, συνήθως παραμελούμε τα γυάλινα σκεύη στα οποία τα σερβίρουμε, με αποτέλεσμα να μην τα απολαμβάνουμε όπως τους αξίζει.
Αυτό φυσικά δεν είναι το μόνο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όσον αφορά την κατανάλωση του κρασιού, κάθώς σύμφωνα με την οινολόγο Αμέλια Σίνγκερ, εκτός από τα ποτήρια, υπάρχουν άλλα 3 βασικά λάθη που συνηθίζουν να κάνουν όσοι πίνουν κρασί.
Το δεύτερο λάθος αφορά στην πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί συνοδεύεται τέλεια με τα τυριά. Το κάθε κρασί μπορεί να ταιριάξει με διαφορετικά είδη τυριών λόγω της οξύτητας στη γεύση τους, οπότε μην κάνετε το λάθος να “παντρεύετε” τα κρασιά με συγκεκριμένα τυριά, εάν δεν είστε σίγουροι, καθώς δεν είναι δίκαιο ούτε για το κρασί, ούτε για το τυρί.
Στην συνέχεια η Σινγκέρ μιλάει για την σωστή θερμοκρασία που πρέπει να σερβίρει κανείς ένα λευκό ή κόκκινο κρασί, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα του. Σαν γενικός κανόνας, τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται κρύα, τα δε κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου, όχι όμως την θερμοκρασία που έχουμε με αναμμένο το καλοριφέρ. Έτσι, καλό είναι και το κόκκινο κρασί να σερβίρεται δροσερό. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Αυτό θα δώσει τη σωστή θερμοκρασία στα περισσότερα κόκκινα κρασιά.
Τέλος, αναφέρεται στο πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, το οποίο είναι να σερβίρουν κατευθείαν το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης. Αν ένα κρασί έχει περάσει πολλά χρόνια κλεισμένο σε ένα μπουκάλι, μακριά από τον αέρα, ασφαλώς θα πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο να “ανασάνει”. Είναι εύκολο να εκτιμήσετε την αξία της αναπνοής, δοκιμάζοντας ένα ποτήρι αμέσως μόλις ανοίξετε το μπουκάλι, και 20 περίπου λεπτά μετά.
Πόσες θερμίδες έχουν τα καλοκαιρινά κοκτέιλ και τα ποτά; Αναλυτική λίστα
Αν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής, η διατροφολόγος σας θα σας έχει πει ότι η κατανάλωση αλκοόλ επειδή δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο απαγορεύεται ή θέλει αυστηρό περιορισμό.
Αν σκεφτείτε μάλιστα ότι τα διάφορα ποτά είναι ένας συνδυασμός ζάχαρης (γλυκόζης που δίνει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και οινοπνεύματος, τότε ο αριθμός των θερμίδων αυξάνεται επικίνδυνα. Είναι δύσκολο λοιπόν, να περιληφθεί το αλκοόλ σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος όπου ο κύριος στόχος είναι ο περιορισμός των θερμίδων.
Για όσους κάνουν παρασπονδίες οι ειδικοί δίνουν ένα περιθώριο έως τρία ποτήρια κρασί σε κάθε εβδομάδα δίαιτας, αλλά για όσους τείνουν να πέφτουν συχνά σε ατοπήματα συστήνεται να περιορίζουν μέρος του φαγητού τους έτσι ώστε να μην ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο όριο θερμίδων. Μάλιστα αν κάνετε ατοπήματα και είστε γυναίκα πρέπει να φάτε μισή μερίδα λιγότερο από το κυρίως γεύμα, ενώ αν είστε άντρας τα 2/3 της μερίδας.
Στο αλκοόλ λίγοι αρκούνται στο ένα ποτηράκι. Εάν λοιπόν κάνετε δίαιτα τότε ακολουθήστε το παράδειγμα των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι αραίωναν με νερό το κρασί τους. Εσείς μπορείτε να βάλετε παγάκια, αντί για νερό.
Εάν αναρωτιέστε πόσες θερμίδες έχει το ποτηράκι που μόλις ήπιατε ο παρακάτω πίνακας είναι κατατοπιστικός:
-Ένα ποτήρι λευκό κρασί 50-70 θερμίδες
-Ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό 70-90 θερμίδες
– Ένα ποτήρι μαυροδάφνη 140 θερμίδες
-Ένα ποτήρι μπίρα ξανθή 120 θερμίδες
-Ένα ποτηρι μπίρα μαύρη 170 θερμίδες
Πόσες θερμίδες έχουν όμως τα καλοκαιρινά κοκτέιλ;
Mojito
150 Θερμίδες
• 60 ml ρούμι
• 15 ml χυμό λάιμ – lime
• 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρη
• ζάχαρη
• 4 Φύλλα δυόσμου
• Σόδα
Daiquiri
170 Θερμίδες
• 40 ml λευκό ρούμι
• 15 ml χυμό λάιμ – lime
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
• 3-4 φράουλες
Margarita
150 Θερμίδες
• 50 ml Τεκιλα (Tequila)
• 15 ml Τριπλ Σεκ (Triple Sec)
• 15 ml Φρέσκο χυμό λεμονιού
• Αλάτι για τη γρανιτούρα
Cosmopolitan
175 Θερμίδες
• 60 ml βότκα
• 25 ml triple sec
• 25 ml χυμό cranberry
• 10 ml στυμμένο χυμό λάϊμ
Caipirinha
140 Θερμίδες
• 50 ml κασάσα
• 1 lime σε κομματάκια
• 2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη
• Θρυμματισμένος πάγο
Cuba Libre
150 Θερμίδες
• 60 ml λευκό Ρούμι
• 5ml χυμό λάιμ
• Κοκα Κολα
• Πάγο
Tequila sunrise
175 Θερμίδες
• 120 ml Χυμό Πορτοκάλι
• 60ml Τεκιλα
• 15ml Γρεναδινη
• Πάγο
Pina colada
280 Θερμίδες
• 60 ml ρούμι
• 80 ml χυμό ανανά
• 40 ml κρέμα ή γάλα καρύδας
• 1 φέτα ανανά (για γαρνίρισμα)
• Πάγο
Mai Tai
225 Θερμίδες
• 40ml λευκό Ρούμι
• 10ml παλαιομένο Ρούμι
• 5ml Λικέρ Πορτοκαλιού
• 8ml Σιρόπι Αμύγδαλου
• 8ml χυμό Λάιμ
Aperol Spritz
167 Θερμίδες
• 50ml Aperol ή Campari ή Cynar
• 75ml Prosecco ή αφρώδες κρασί λευκό
• λίγη σόδα
• 1 φέτα πορτοκάλι, για γαρνίρισμα
• πάγος
Bloody Mary
120 Θερμίδες
• 30ml Βότκα
• 90ml χυμό Ντομάτας
• 15ml φρέσκο χυμό Λεμόνι
• 1 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire σώς
• 1 κουταλάκι του γλυκού ταμπασκο (Tabasco)
• 1 κουταλάκι του γλυκού χρένο (Horseradish sauce)
• Αλάτι και Πιπέρι
Aperol Spritz
167 Θερμίδες
• 50ml Aperol ή Campari ή Cynar
• 75ml Prosecco ή αφρώδες κρασί λευκό
• λίγη σόδα
• 1 φέτα πορτοκάλι, για γαρνίρισμα
• πάγος
Zombie
370 Θερμίδες
• 30 ml Λευκό Ρούμι
• 30 ml Μάυρο Ρούμι
• 30 ml Παλαιωμένο Ρούμι
• 15 ml Cointreau
• 15 ml Μπραντυ
• 40 ml Χυμό Ανανά
• 40 ml Χυμό Πορτοκάλι
• 10 ml Γρεναδίνη
• 15 ml Φρέσκο Χυμό Λάιμ