Μείνετε αδύνατοι στις διακοπές σας με αυτές τις καλοκαιρινές συνταγές

Κοκτέιλ, ήλιος, αντιηλιακό και… φαγητό. Κάπως έτσι κυλούν οι διακοπές μας το καλοκαίρι, όμως για όσους δεν θέλουν να ξεφύγουν και να πάρουν τα κιλά που έχασαν με κόπο το χειμώνα, η κλινική διαιτολόγος κυρία Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου στο site somaygies σάς προτείνει πεντανόστιμες και ελαφριές συνταγές για το βραδινό σας!

Δίαιτα: Κάντε τις σαλάτες σας απολαυστικές!

Πολλοί από εσάς δεν καταναλώνετε αρκετές σαλάτες διότι φοβάστε μη πεινάσετε αργότερα. Ας καταρρίψουμε τους μύθους λοιπόν, σύμφωνα με τους οποίους αν φάμε σαλάτα θα πεινάμε μετά από μία ώρα, καθώς και ότι δεν είναι ιδιαίτερα γευστικές. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι μία δροσιστική σαλάτα που συνδυάζει τα λαχανικά με τα εποχικά φρούτα είναι ίσως η καλύτερη και η πιο υγιεινή επιλογή για το βραδινό σας γεύμα. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για τις πιο απολαυστικές καλοκαιρινές σαλάτες αφού σας ενημερώσουμε σχετικά με τους λόγους που αξίζει να τις καταναλώνετε.

Λόγοι για να προτιμάτε τις σαλάτες για βραδινό γεύμα

•    Αποτελούνται κατά 80-90% από νερό. Βοηθούν δηλαδή στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.
•    Το ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ωφελεί στην υγεία του εντέρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
•    Επιδρούν ευεργετικά στην μείωση της κακής LDL –χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL-χοληστερόλης του αίματος λόγω των φυτικών ινών.
•    Μειώνουν την αρτηριακή πίεση λόγω του νερού και του καλίου.
•    Προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν το σακχαρώδη διαβήτη λόγω των φυτικών ινών.
•    Λόγω του σιδήρου και του φολικού οξέος που περιέχουν τα πιο πολλά  βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας, της κόπωσης και στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων.
•    Αποτελούν το ιδανικό γεύμα για απώλεια βάρους.
•    Σας χορταίνουν χωρίς πολλές θερμίδες.

Δίαιτα: Συνταγές που συνδυάζουν τα φρούτα με τα λαχανικά

1.Σαλάτα με σταφύλι, τυριά & καρύδια

Υλικά
•    1 μικρό ματσάκι ρόκα
•    1 μαρούλι
•    1 κατσαρή λόλα
•    1 ραντίτσιο
•    100 γρ. ροκφόρ
•    100 γρ. ανθότυρο
•    80 γρ. γραβιέρα
•    30 γρ. καρύδια
•    1 μικρό τσαμπί σταφύλι μοσχάτο
Για τη sauce
•    2 κ.γ μπαλσάμικο
•    1 κ.γ μπράντι
•    6 κ.σ ελαιόλαδο
•    1 κ.γ μουστάρδα
•    Αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση

1)    Πλένουμε και κόβουμε τα σαλατικά σε μεγάλα κομμάτια.
2)    Κόβουμε τα τυριά σε κύβους.
3)    Χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ.
4)    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία σαλατιέρα, ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

2. Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και αβοκάντο

Υλικά
•    1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
•    1/2 μικρή πιπεριά τσίλι
•    τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
•    200 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
•    2 αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκ.
•    500 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένο σε κύβους 2 εκ.
•    2 κ.σ. χυμός λεμονιού
•    40 ml ελαιόλαδο
•    αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση

1-    Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
2-    Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

3.Πράσινη σαλάτα με σύκα

Υλικά
•    4 ώριμα σύκα, κομμένα στη μέση
•    2 φέτες προσούτο, κομμένο σε λωρίδες
•    125 γρ. τυρί μοτσαρέλα, κομμένη σε κυβάκια
•    1-2 φλ. φρέσκα ανάμικτα πράσινα χόρτα σαλάτας
•    1 φλ. άγρια ρόκα
•    1-2 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
•    1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
•    1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο
•    1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση

1-    Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα πράσινα χόρτα.
2-    Προσθέτουμε τη ρόκα.
3-    Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και το προσούτο.
4-    Προσθέτουμε τα σύκα.
5-    Σε ενα σέικερ ανακατεύουμε το λάδι, μπαλσάμικο (ξύδι και κρέμα) και το μέλι.
6-    Περιχύνουμε πάνω στη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

4.Σαλάτα με προσούτο και πεπόνι

Υλικά
• 1 σγουρή σαλάτα
• 1 ματσάκι ρόκα
• 5-6 λιαστές ντομάτες
• 2 φέτες πεπόνι
• 4-5 φέτες προσούτο
• λίγα καρύδια
Για τη σως:
• ελαιόλαδο
• μπαλσάμικο ξύδι
• 2 κ.γ. μέλι
• 1 κ.γ. μουστάρδα
• αλάτι, φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση

1-    Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, τα κόβουμε και τα βάζουμε στην σαλατιέρα μας.
2-    Βάζουμε για 2 λεπτά το προσούτο στο γκριλ ή στην τοστιέρα να γίνει τραγανό.
3-    Κόβουμε το πεπόνι σε κομμάτια και το τοποθετούμε πάνω από τα υλικά μας.
4-    Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε και αυτές.
5-    Βάζουμε τα καρύδια μας και την μοτσαρέλα ή την παρμεζάνα.
6-    Στο τέλος τοποθετούμε και το προσούτο μας.
7-    Σε ένα μπλέντερ ή με μίξερ χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά για τη σως και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
8-    Έτοιμη προς κατανάλωση.

Δοκιμάστε να εντάξετε τις δροσιστικές σαλάτες στην διατροφή σας πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες και δείτε αρκετά οφέλη στην υγεία σας αλλά και στην εμφάνιση σας χωρίς να πεινάσετε.

5 καλοκαιρινά λάθη

Εάν αρρωσταίνετε συχνότερα τα καλοκαίρια, ακολουθεί μια χρήσιμη λίστα με τα διατροφικά λάθη που μπορεί να κάνετε:

1. Πίνετε κρύο νερό μετά από μια μέρα έξω στον ήλιο

Σχεδόν όλους μας έχουν επιπλήξει οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι γονείς για αυτό το παγωμένο μπουκάλι νερό, αμέσως μετά την επιστροφή μας στο σπίτι από μια μέρα έξω στον ήλιο. Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι χωρίς λόγο. Η κατανάλωση κρύου νερού μετά από μια μέρα στον ήλιο μπορεί να σοκάρει το σύστημά σας και να οδηγήσει σε πονόλαιμο καθώς και πεπτικά προβλήματα.

2. Πίνετε πολύ καφεΐνη

Η καφεΐνη σας αφυδατώνει λόγω της διουρητικής της ιδιότητας. Έτσι, έχοντας πιει πολύ καφέ ή τσάι το καλοκαίρι μπορεί να έχετε πονοκέφαλο και αφυδάτωση.

3. Καταναλώνετε ζαχαρούχα κρύα ροφήματα και χυμούς

Οι περισσότεροι παγωμένοι χυμοί και  τα κρύα ποτά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, κάτι που μπορεί να αυξήσει προσωρινά την ενέργειά σας, αλλά και να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας μετά από μερικές ημέρες. Επομένως, αφήστε τις κρύες υγρές θερμίδες και πίνετε μόνο φρέσκους χυμούς φρούτων με φυσικά σάκχαρα.

4. Συνεχίζετε τις «δίαιτες συντριβής»

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έντονη πίεση για να αποκτήσουν έναν συγκεκριμένο τύπο σώματος για το καλοκαίρι. Όλοι μιλούν για το «καλοκαιρινό σώμα» και το αδυνάτισμα για αυτή την εποχή του χρόνου. Αυτό μπορεί να ωθήσει πολλούς ανθρώπους στο να ακολουθήσουν χημικές ή μονοφαγικές διατροφές που έχουν αμφίβολα διαπιστευτήρια, αλλά υπόσχονται «γρήγορα αποτελέσματα». Μία τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτητα, πονοκεφάλους, ναυτία και διάρροια. Απορρίψτε αυτήν την πίεση για να επιτύχετε έναν συγκεκριμένο τύπο σώματος και αντί αυτού τρώτε υγιεινά για να αισθανθείτε ενεργητικοί και φρέσκοι.

5. Αποφεύγετε την κατανάλωση αυγών, ψαριών και κοτόπουλου

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα αυγά, τα ψάρια και το κοτόπουλο δημιουργούν υπερβολική θερμότητα στο σώμα και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγονται κατά το καλοκαίρι. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει καθώς και οι τρεις τροφές είναι πλούσιες σε άπαχη πρωτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να μειώσετε μερίδες λιπαρών κρεάτων όπως το πρόβειο κρέας, το βοδινό κρέας και το χοιρινό.
Ανεξάρτητα από τις προσδοκίες σας για το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να οικοδομήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για μυαλό σε εγρήγορση και σωστή συγκέντρωση και ένα υγιές σώμα.