Πίτσα και ρευματοειδής αρθρίτιδα – Πού βοηθά

Μελέτη από την Ιταλία έδειξε πως η κατανάλωση μισής πίτσας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχει όμως σημασία για τι είδους πίτσα μιλάμε, σπεύδουν να διευκρινίσουν.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η παραδοσιακή ιταλική πίτσα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής διατροφής η οποία, ως γνωστόν, είναι η πιο υγιεινή του κόσμου.

Όταν όμως μιλούν για παραδοσιακή ιταλική πίτσα δεν αναφέρονται σε κάτι περίτεχνο που κολυμπάει στο λίπος και στο αλάτι. Αναφέρονται στην απλή, βασική συνταγή που διαθέτει:

  • Λεπτό ζυμάρι
  • Τομάτες cherry
  • Τυρί μοτσαρέλα
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την πίτσα αυτή με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μπορεί επίσης να προστατεύει και από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως:

  • Του παχέος εντέρου
  • Της στοματικής κοιλότητας
  • Του φάρυγγα
  • Του οισοφάγου

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν μπορεί να βοηθήσει και τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεδομένου ότι αρκετά από τα συστατικά της ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση.

Η μελέτη

Έτσι, εξέτασαν κάθε ένα από τα συστατικά ξεχωριστά και όλα μαζί, σε συνάρτηση με τα συμπτώματα που είχε ομάδα 365 πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 58 έτη (κυμαινόταν από 48 έως 69 ετών). Το σχεδόν 79% ήταν γυναίκες. Οι εθελοντές έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα τα τελευταία 8 έως 21 έτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή τους και τη συνέκριναν με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που είχαν. Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν συχνότερα την συγκεκριμένη πίτσα είχαν αισθητά μειωμένα συμπτώματα, έναντι όσων την έτρωγαν πιο σπάνια.

Η συχνότερη κατανάλωση αντιστοιχούσε σε μισή πίτσα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η σπανιότερη ήταν 2 φορές τον μήνα ή λιγότερο συχνά.

Από τα συστατικά της πίτσας, εκείνα που συσχετίσθηκαν περισσότερο με μειωμένη βαρύτητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ήταν η μοτσαρέλα και το ελαιόλαδο. Επιπλέον, μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να αποκομίζουν οι ασθενείς με την πιο σοβαρή νόσο.

Οι ερευνητές εξηγούν στο άρθρο τους πως η πίτσα που μελέτησαν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Ωστόσο η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση, διότι περιέχει αρκετό αλάτι και θερμίδες. Τέλος, τονίζουν πως τα ευρήματα αυτά πρέπει να επαληθευτούν για να θεωρηθούν οριστικά.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να είναι ο πόνος και η ακαμψία των αρθρώσεων. Ωστόσο, πριν αυτά φτάσουν να «εγκατασταθούν», έχουν προηγηθεί κάποια πρώιμα σημάδια τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «συναγερμός» για την επερχόμενη νόσο.

Τα σήματα έγκαιρης προειδοποίησης περιλαμβάνουν:

1. Κόπωση

Πριν από οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να στερείται ενέργειας. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κατάθλιψη, μειωμένη σεξουαλική διάθεση και χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία.

2. Ελαφρύς πυρετός

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει την αδιαθεσία των ασθενών και πυρετό. Μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, η οποία είναι ένα πρώιμο σημάδι.

3. Απώλεια βάρους

Ένα τρίτο σημάδι είναι ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι πιθανώς μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής.

4. Ακαμψία αρθρώσεων

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι της νόσου είναι η ακαμψία των αρθρώσεων. Η ακαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να έρθει αργά, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

5. Ευαισθησία αρθρώσεων

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται και με αυξημένη ευαισθησία στις αρθρώσεις. Αυτό επηρεάζει τόσο χέρια, όσο και πόδια και θεωρείται τυπικό πρώιμο σημάδι της νόσου.

6. Πόνος στις αρθρώσεις

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζει πόνο των αρθρώσεων στα δάκτυλα, τους καρπούς και τα πόδια. Η φλεγμονή καθιστά την εσωτερική επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και επίσης προκαλεί την παραγωγή επιπλέον αρθριτικού υγρού.

7. Πρήξιμο των αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι της νόσου. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξελίσσεται, αλλά το ελαφρύ πρήξιμο μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.

8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους προσδώσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Η ερυθρότητα συμβαίνει επειδή η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο περιβάλλον δέρμα.

9. Θερμότητα στις αρθρώσεις

Η αυξημένη θερμότητα της άρθρωσης προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί πριν καν παρατηρήσετε ερυθρότητα, ή διόγκωση.

10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Το μούδιασμα και το τσούξιμο που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκαλεί συμπίεση νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης στο σημείο.

11. Μείωση του εύρους κινήσεων

Στα πρώτα της στάδια η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην κάμψη του καρπού προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

12. Προβληματικές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές

Είναι σύνηθες για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να βιώνουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αίτια

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση νόσος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και παράγοντες (ιοί, μικρόβια, στρες), που δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί, επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος και προκαλεί φλεγμονή. Υπάρχουν, όμως, κάποιες καθημερινές συνήθειες, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι συνήθειες αυτές είναι:

  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος
  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Διάγνωση και Θεραπεία

Ο γιατρός καταλήγει σε διάγνωση, μόνο αφού εξετάσει την κλινική εικόνα του ασθενούς, αλλά και τα αποτελέσματα διαφόρων εξετάσεων. Μερικές από αυτές τις εξετάσεις είναι:

  • Οι αιματολογικές εξετάσεις
  • Οι ακτινογραφίες
  • Η μαγνητική τομογραφία
  • Τα υπερηχογραφήματα

Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές αγωγές, που επιβραδύνουν την εξέλιξή της και ελαχιστοποιούν τις βλάβες των αρθρώσεων. Όσο νωρίτερα ξεκινά η θεραπευτική αγωγή, τόσο πιο αποτελεσματική ενδέχεται να είναι ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των αρθρώσεων.

Για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χρησιμοποιούνται 4 βασικές ομάδες φαρμάκων:

  • Παυσίπονα
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Αντιρευματικά φάρμακα, τα τροποποιητικά της νόσου
  • Στεροειδή (κορτιζόνη)

Στους περισσότερους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα χορηγούνται περισσότερα από ένα φάρμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φάρμακο δρα με διαφορετικό τρόπο. Με τη λήψη περισσότερων του ενός αντιρευματικών φαρμάκων, ο ασθενής έχει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς επιπλέον παρενέργειες. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε φυσικοθεραπεία, άλλες συμπληρωματικές θεραπείες (ιχθυέλαια, λάδι νυχτολούλουδου, βελονισμός, μασάζ) ή χειρουργική αντιμετώπιση. Οι ασθενείς, πρέπει να προσπαθούν να ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης και ανάπαυσης, ισορροπημένη διατροφή, ισορροπημένο πρόγραμμα ύπνου.