Δυσθυμία: Τα κλινικά συμπτώματα

Όταν μιλάμε για δυσθυμία, αναφερόμαστε σε μια πιο ήπια, αλλά μακροχρόνια μορφή κατάθλιψης.

Η δυσθυμία ονομάζεται επίσης επίμονη καταθλιπτική διαταραχή. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να έχουν κρίσεις μείζονος κατάθλιψης κατά καιρούς.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει το σώμα, τη διάθεση και τις σκέψεις σας. Επηρεάζει τον τρόπο που τρώτε και κοιμάστε, σκέφτεστε τα πράγματα και αισθάνεστε για τον εαυτό σας.

Δεν είναι το ίδιο με το να είναι κανείς δυστυχισμένος ή να έχει “πεσμένη” διάθεση. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή κάτι που μπορούμε να το αποβάλλουμε με τη δύναμη της θέλησης ή με… ευχές. Η θεραπεία είναι το κλειδί για την αποκατάσταση.

Η δυσθυμία επηρεάζει τις γυναίκες δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.

Τι προκαλεί την δυσθυμία

Δεν υπάρχει σαφής αιτία για αυτό το είδος κατάθλιψης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα χημικών ανισορροπιών στον εγκέφαλο. Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Αυτοί περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες. Το χρόνιο στρες και το τραύμα έχουν επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Η δυσθυμία φαίνεται να εμφανίζεται σε οικογένειες, αλλά δεν έχουν ακόμη συνδεθεί προς το παρόν κάποια γονίδια με αυτήν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσθυμίας

Η δυσθυμία είναι πιο ήπια, αλλά πιο μακροχρόνια από την μείζονα κατάθλιψη. Κάθε άτομο μπορεί να βιώσει διαφορετικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • διαρκής διάθεση θλίψης, ανησυχίας ή “κενού”
  • μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, σκέψης και/ή λήψης αποφάσεων
  • μειωμένη ενέργεια
  • κούραση
  • αίσθημα απελπισίας
  • αλλαγές βάρους ή/και όρεξης λόγω υπερβολικής ή υποκατανάλωσης τροφής
  • αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, όπως ταραχώδης ύπνος, αδυναμία ύπνου, ξύπνημα πολύ νωρίς ή πολύ αργά το πρωί
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση

Για τη διάγνωση της δυσθυμίας, ένας ενήλικας πρέπει να έχει καταθλιπτική διάθεση για τουλάχιστον 2 χρόνια (ή ένα έτος σε παιδιά και εφήβους), μαζί με τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσθυμίας

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό και η διάγνωση πρέπει πάντοτε να γίνεται από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η κατάθλιψη συμβαίνει συχνά μαζί με άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Μπορεί επίσης να συμβεί με χρήση ουσιών ή με αγχώδεις διαταραχές. Συχνά, τα άτομα με δυσθυμία συνηθίζουν στα ήπια συμπτώματα κατάθλιψης και δεν αναζητούν βοήθεια. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κλειδί για την αποκατάσταση.

Δυσθυμία: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή συνδυασμό των παρακάτω:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Πολλά διαφορετικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Συχνά χρειάζονται 4 έως 6 εβδομάδες για να έχουν πλήρη δράση τα αντικαταθλιπτικά. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακό σας, ακόμα κι αν αρχικά δεν φαίνεται να λειτουργεί. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το σταματήσετε.
  • Ψυχοθεραπεία: Αυτή συνήθως είναι γνωσιακή συμπεριφορική ή διαπροσωπική θεραπεία. Επικεντρώνεται στην αλλαγή των λανθασμένων απόψεων για τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας. Λειτουργεί, επίσης, για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σχέσεων και τον εντοπισμό και τη διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας.

Επειδή αυτή η δυσθυμία συνήθως διαρκεί περισσότερο από 5 χρόνια, μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία.

Κλινική κατάθλιψη: Όλα τα συμπτώματα

Η κατάθλιψη δεν είναι απλά η κακή διάθεση ή η κούραση που μπορεί να νιώθετε μέσα στην ημέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από περιόδους που έχουν κακή διάθεση, αλλά όταν είστε σε κατάθλιψη αισθάνεστε επίμονα λυπημένοι για εβδομάδες ή μήνες, και όχι μόνο λίγες μέρες.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι ασήμαντη και όχι μια πραγματική κατάσταση υγείας. Αυτό είναι Είναι λάθος! Πρόκειται για μια πραγματική ασθένεια με πραγματικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κάτι από το οποίο μπορείτε να «ξεφύγετε» απλά.

Τα καλά νέα είναι ότι με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη μπορούν να έχουν πλήρη ανάρρωση.

Κατάθλιψη: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι πολύπλοκα και ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των ανθρώπων. Εάν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνεστε λυπημένοι, απελπισμένοι και να χάσετε το ενδιαφέρον σας για πράγματα που συνηθίζατε να απολαμβάνετε.

Τα συμπτώματα παραμένουν για εβδομάδες ή μήνες και είναι αρκετά άσχημα ώστε επηρεάζουν την εργασία, την κοινωνική και την οικογενειακή σας ζωή.

Υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα κατάθλιψης και είναι απίθανο να έχετε όλα αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

Ψυχολογικά συμπτώματα

Τα ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

  • συνεχής χαμηλή διάθεση ή θλίψη
  • αίσθημα απελπισίας και είστε αβοήθητοι
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • τάση για κλάμα
  • αίσθημα ενοχής
  • αίσθημα ευερεθιστότητας και ότι δεν ανέχεστε την παρουσία άλλων
  • απουσία κινήτρου ή ενδιαφέροντος για πράγματα
  • δυσκολία λήψης αποφάσεων
  • αδυναμία να απολαμβάνετε τη ζωή
  • αίσθημα ανησυχίας
  • αυτοκτονικές σκέψεις ή σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας

Κατάθλιψη: Φυσικά συμπτώματα

Τα φυσικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • κινείστε ή μιλάτε πιο αργά από το συνηθισμένο
  • αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος (συνήθως μειώνονται, αλλά μερικές φορές αυξάνονται)
  • δυσκοιλιότητα
  • ανεξήγητοι πόνοι
  • έλλειψη ενέργειας
  • χαμηλή σεξουαλική διάθεση
  • αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο
  • διαταραγμένος ύπνος (για παράδειγμα, δυσκολία να κοιμηθείτε το βράδυ ή να ξυπνήσετε πολύ νωρίς το πρωί)

Κατάθλιψη: Κοινωνικά συμπτώματα

Τα κοινωνικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

  • αποφυγή επαφής με φίλους και συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες
  • παραμελείτε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας
  • έχετε δυσκολίες στο σπίτι, την εργασία ή την οικογενειακή σας ζωή

Σοβαρότητα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί συχνά να εμφανιστεί σταδιακά, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε ότι κάτι πάει στραβά. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι καλά. Μερικές φορές μπορεί κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειάς του να επισημάνει ότι έχετε πρόβλημα.

Οι γιατροί περιγράφουν τα διάφορα επίπεδα κατάθλιψης ως εξής:

  1. ήπια κατάθλιψη: έχει κάποια επίδραση στην καθημερινή σας ζωή
  2. μέτρια κατάθλιψη: έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή σας ζωή
  3. σοβαρή κατάθλιψη: καθιστά σχεδόν αδύνατο να κάνετε ό,τι χρειάζεται μέρα με τη μέρα. Μερικά άτομα με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να έχουν ψυχωτικά συμπτώματα.

Κατάθλιψη: 7 «κρυμμένα» σημάδια που πρέπει να σας ταρακουνήσουν

Η κατάθλιψη είναι μία ύπουλη ψυχική νόσος που το «χτύπημά» της μπορεί να έχει πολλούς τρόπους εκδήλωσης.

Οι άνθρωποι με συγκαλυμμένη ή κρυμμένη κατάθλιψη συχνά δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Πιστεύουν ότι αν συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους σα να μην… τρέχει τίποτα, η κατάθλιψη θα φύγει από μόνη της. Όμως, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί..

Εάν κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας (ή ακόμα κι εσείς οι ίδιοι) βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση – προσπαθεί να κρύψει ή να καλύψει την κατάθλιψή του – τα παρακάτω σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ό,τι προσπαθούν να κρατήσουν «μυστικό».

Τα άτομα με συγκαλυμμένη κατάθλιψη έχουν τα εξής συμπτώματα:

Κατάθλιψη: Παρουσιάζουν αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και κατανάλωσης φαγητού ή ποτού

Όταν ένα άτομο παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που κοιμάται ή τρώει, αυτό είναι συχνά ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ύπνος είναι το θεμέλιο της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί (ή κοιμάται υπερβολικά πολύ) κάθε μέρα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι συγκαλυμμένης κατάθλιψης.

Άλλοι, στην προσπάθειά τους να αποβάλουν τα συναισθήματά τους στρέφονται στο φαγητό ή στο αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση μπορεί να βοηθήσει κάποιον που είναι καταθλιπτικός να αισθανθεί πλήρης, καλύπτοντας σε κάποιο βαθμό το συναισθηματικό κενό. Το αλκοόλ μπορεί, επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τα συναισθήματα θλίψης και μοναξιάς που συχνά συνοδεύουν την κατάθλιψη. Μερικές φορές μπορεί, όμως, να συμβεί και το αντίθετο στους ασθενείς: να χάσουν κάθε ενδιαφέρον για φαγητό ή για αλκοόλ, επειδή δεν βρίσκουν κανένα νόημα σε αυτά ή δεν τους φέρνουν καμία χαρά.

Κατάθλιψη: Φορούν μια «χαρούμενη μάσκα» και πάντα βρίσκουν δικαιολογίες για να ξεφύγουν

Λίγο – πολύ όλοι έχουμε φορέσει τη μάσκα της ευτυχίας ή την έχουμε δει σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς περνάει κανείς χρόνο με το άτομο που τη φοράει αποκαλύπτεται η πραγματικότητα που βρίσκεται κάτω από αυτήν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι με κρυμμένη κατάθλιψη προσπαθούν να μην περνούν αρκετό χρόνο με άλλους. Έχουν πάντα έτοιμη μια δικαιολογία για να μπορούν να ξεφύγουν από την παγίδα της αποκάλυψης.

Κατάθλιψη: Μιλούν περισσότερο φιλοσοφικά από το σύνηθες

Ένα άτομο με συγκαλυμμένη κατάθλιψη μπορεί να στρέφει τη συζήτηση σε φιλοσοφικά θέματα για τα οποία κανονικά δεν μιλούν πολύ, όπως το νόημα της ζωής και ο θάνατος. Μπορεί ακόμη να σκέφτονται περιστασιακά να βλάψουν τον εαυτό τους ή να μιλούν για την εύρεση της ευτυχίας ή ενός καλύτερου μονοπατιού στο ταξίδι της ζωής.

Αυτά τα είδη των θεμάτων μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ένα άτομο αγωνίζεται εσωτερικά με σκοτεινές σκέψεις που δεν τολμά να μοιραστεί.

Κατάθλιψη: Μπορεί να φωνάξουν για βοήθεια, αλλά το… παίρνουν πίσω.

Οι άνθρωποι με κρυμμένη κατάθλιψη αγωνίζονται σκληρά να κρατήσουν κρυμμένο το μυστικό τους. Μερικές φορές, εγκαταλείπουν τον αγώνα απόκρυψης των αληθινών συναισθημάτων τους και μιλούν σε κάποιον για αυτό. Μπορούν ακόμη και να κάνουν το πρώτο βήμα και να κλείσουν ραντεβού με έναν γιατρό ή θεραπευτή και κάποιοι λίγοι μπορεί ακόμα και να κάνουν την πρώτη συνεδρία.

Αλλά την επόμενη μέρα ξυπνούν και συνειδητοποιούν ότι έχουν πάει πολύ μακριά. Αναζητώντας βοήθεια για την κατάθλιψή τους αναγνωρίζουν ότι είναι πραγματικά καταθλιπτικοί. Αυτή είναι μια παραδοχή που πολλοί άνθρωποι με κρυμμένη κατάθλιψη δεν μπορούν να κάνουν. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να δει την αδυναμία τους.

Κατάθλιψη: Νιώθουν πιο έντονα από το σύνηθες

Ένα άτομο με συγκαλυμμένη κατάθλιψη συχνά αισθάνεται συναισθήματα πιο έντονα από τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που συνήθως δεν κλαίει στις ταινίες ξεσπάει ξαφνικά σε κλάματα κατά τη διάρκεια μιας οδυνηρής σκηνής. Ή κάποιος που συνήθως δεν θυμώνει ξαφνικά τρελαίνεται όταν ένας οδηγός του κόβει τον δρόμο. Ή κάποιος που συνήθως δεν εκφράζει τα συναισθήματά του ξαφνικά σας λέει ότι σας αγαπά.

Κατάθλιψη: Έχουν μια πεσιμιστική αντίληψη των πραγμάτων

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν το φαινόμενο αυτό ως «καταθλιπτικό ρεαλισμό» και υπάρχουν κάποιες έρευνες που τον επιβεβαιώνουν. Όταν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μια πιο ρεαλιστική εικόνα του κόσμου γύρω του. Οι άνθρωποι που δεν είναι καταθλιπτικοί, από την άλλη πλευρά, τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι και έχουν προσδοκίες που δεν είναι τόσο βασισμένες στις πραγματικές συνθήκες. Στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι μη καταθλιπτικοί άνθρωποι πίστευαν ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε εργαστηριακές δοκιμασίες από ό, τι στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με άτομα με κατάθλιψη (Moore & Fresco, 2012).

Είναι μερικές φορές δύσκολο να αποκαλυφθεί αυτός ο καταθλιπτικός ρεαλισμός, διότι η διαφορά στη στάση μπορεί να είναι πολύ μικρή και να μην εκλαμβάνεται κάτι σαν «καταθλιπτικό». Αντί, για παράδειγμα, να λέει το άτομο «νομίζω ότι θα πάρω την προαγωγή αυτή τη φορά», ενώ έχει βρεθεί ήδη υποψήφιο τέσσερις φορές, μπορεί να πει, «Λοιπόν, είμαι πάλι υποψήφιος για την προαγωγή, αλλά αμφιβάλλω ότι θα την πάρω».

Θυμός και ευερεθιστότητα.

Ορισμένες φορές, η κατάθλιψη δεν μοιάζει με κατάθλιψη. Η αυξημένη οργή και ευερεθιστότητα – όπου ένα άτομο φαίνεται να είναι θυμωμένο και ευερέθιστο συνεχώς και σχεδόν με όλους- μπορεί να είναι σημάδι κρυμμένης κατάθλιψης.