Ποια ομάδα αίματος έχει περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο

Και όμως η ομάδα αίματος μπορεί να δείξει αν έχεις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσεις από καρκίνο ή να εκδηλώσεις καρδιακή νόσο.

Η ομάδα αίματος έχει συσχετιστεί με την ευπάθεια του ατόμου σε διάφορες νοσολογικές οντότητες. Κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, δημοσιεύτηκαν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα από άτομα ομάδας αίματος Ο να προβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2, αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και συνοψίζουν τα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση της ομάδας αίματος και της εμφάνισης νοσημάτων στον άνθρωπο.

Ομάδες αίματος και ασθένειες

Καρδιακή νόσος: Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με διαφορετική ομάδα αίματος είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης και μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων.

Καρκίνος του στομάχου και του παγκρέατος: Τα άτομα με ομάδα αίματος Α, ΑΒ και Β έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του παγκρέατος από άτομα με ομάδα αίματος Ο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφανίζουν τα άτομα με ομάδα αίματος Α, το οποίο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι συχνότερη μεταξύ των ατόμων με ομάδα αίματος Α. Το συγκεκριμένο βακτήριο ανευρίσκεται στο στομάχι και στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκη.

Ελονοσία: Η ελονοσία μεταδίδεται με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού που μεταδίδει το παράσιτο στον άνθρωπο. Ακολούθως, το παράσιτο μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ανθρώπου. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από το παράσιτο και να εμφανίσουν ελονοσία.

Πεπτικά έλκη: Τα πεπτικά έλκη είναι επώδυνες ανοικτές πληγές που ανευρίσκονται συχνότερα στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο και εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Θρομβώσεις: Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση παρατηρείται όταν το αίμα δημιουργεί θρόμβο σε κάποια φλέβα που βρίσκεται εσωτερικά στα κάτω άκρα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί ο θρόμβος και να καταλήξει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.

Σακχαρώδης διαβήτης: Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να είναι συχνότερα σε άτομα με ομάδα αίματος Α και Β. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί το παθοφυσιολογικό υπόστρωμα.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης.

Μνήμη: Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν συχνότερα ομάδα αίματος ΑΒ, χωρίς να υπάρχει σαφής εξήγηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

‘Αγχος: Το άγχος (στρες) οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα, γι’ αυτό και η κορτιζόνη χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη του στρες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης.

Προσδόκιμο ζωής: Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν πιθανώς μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, το οποίο μπορεί να οφείλεται στο μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Ομάδα αίματος: Από ποιες ομάδες μπορώ να πάρω και από ποιες όχι

  • Η ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα σε οποιαδήποτε άλλη, γι’ αυτό ονομάζεται πανδότης.
  • Η ομάδα Α μπορεί να δώσει αίμα στην Α και στην ΑΒ.
  • Η ομάδα Β μπορεί να δώσει αίμα στην B και στην ΑΒ.
  • Η ομάδα ΑΒ μπορεί να δώσει μόνο στην ΑΒ, αλλά να λάβει από οποιαδήποτε άλλη, γι’ αυτό ονομάζεται πανδέκτης.
  • Όσο για το σύστημα ρέζους, οι ομάδες Rh θετικό δίνουν σε ομάδες Rh θετικό και οι ομάδες Rh αρνητικό δίνουν σε ομάδες Rh αρνητικό.
  • Η πιο κοινή ομάδα αίματος είναι η O+ και η πιο σπάνια η AB-.

Το σύστημα Ρέζους

Μετά το αντιγονικό σύστημα ΑΒΟ, δεύτερο σε σημασία από κλινική άποψη, έρχεται το σύστημα ρέζους που ανακαλύφθηκε πάλι από τον LANDSTEINER το 1940.
Ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως και οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικό» ή «Ρέζους αρνητικό».
Οι κύριες ομάδες αίματος έχουν την παρακάτω κατάταξη:
ΑΒ, Α, Β, 0 / Ρέζους θετικό και
ΑΒ, Α, Β, 0 / Ρέζους Αρνητικό
Ένα άτομο Ρέζους – Θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους-Αρνητικό.
Αντίθετα, άτομο Ρέζους-Αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους- θετικό.
Ας σημειωθεί ότι αν συμβεί η τελευταία περίπτωση, στην διάρκεια της πρώτης μετάγγισης τέτοιου αίματος, συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως από αυτή, ο οργανισμός του λήπτη «ευαισθητοποιείται» και παράγει «αντισώματα» δηλ. ουσίες αντι-Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά ερυθρά-Θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λαθεμένων μεταγγίσεων με κίνδυνο της ζωής του αρρώστου αυτού.
Ανάλογη κατάσταση «ευαισθητοποίησης» με τον παράγοντα Ρέζους μπορεί να συμβεί σε γυναίκες Ρέζους – Αρνητικό σε περίπτωση που εγκυμονούν έμβρυο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους.
Σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στη διάρκεια του πρώτου τοκετού. Στους επόμενους όμως τοκετούς τα προϋπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα αντι-Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία, θα περάσουν διαμέσου του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους – θετικό και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι σοβαρές ή και Θανατηφόρες βλάβες στο σώμα του εμβρύου.
O ελαφρός αυτός ίκτερος ονομάζεται αιμολυτικός ίκτερος των νεογνών και απαιτεί ειδική θεραπεία που σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει την «αφαιμαξομετάγγιση» δηλαδή την πλήρη ανταλλαγή του αίματος του νεογνού με νέο συμβατό αίμα.
Σήμερα με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η «ευαισθητοποίηση» της μητέρας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντι-ρέζους σφαιρίνης, αμέσως μετά τον τοκετό.
Οι ομάδες αίματος κληρονομούνται, επομένως συντροφεύουν τη ζωή του κάθε ατόμου από τη γέννηση μέχρι το θάνατο και είναι γενετικά καθορισμένες.
Η μελέτη όλων των συστημάτων αντιγόνων των ερυθροκυττάρων των λευκών αιμοσφαιρίων και των πρωτεϊνών του ορού (και όχι μόνο των συστημάτων ΑΒΟ και Ρέζους) χρησιμεύει και για τον έλεγχο αμφισβητούμενης πατρότητας.
Εάν δοθεί κατά λάθος, αίμα ομάδας που δεν πρέπει να δοθεί σε ένα ασθενή, τότε γίνεται μια μαζική και κάποτε θανατηφόρα αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται στον ασθενή.
Τα αντισώματα του ασθενούς αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται κατά λάθος, τα καταστρέφουν προκαλώντας σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιμόλυση με ανεπάρκεια οργάνων που μπορεί να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στο θάνατο.