Στην κατάψυξη μπορούμε να διατηρήσουμε πολλά τρόφιμα και φαγητά τα οποία έχουμε μαγειρέψει, με τον χρόνο για κατανάλωσή της να είναι μεγάλος. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα υλικά κατάλληλα για να μπουν στον καταψύκτη.
Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν ΠΟΤΕ στην κατάψυξη
Αυγά
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα αυγά δεν βρίσκονται συνήθως στο τμήμα φρέσκων τροφίμων των σούπερ μάρκετ; Έτσι, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη. Αν τα καταψύξετε ολόκληρα, η χαμηλή θερμοκρασία θα προκαλέσει ρωγμές στο κέλυφος και τότε το αυγό θα χαλάσει. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε είναι να καταψύξετε τα ασπράδια των αυγών. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.
Λαχανικά και φρούτα πλούσια σε νερό
Πεπόνι, καρπούζι, ντομάτα, αγγούρι… Όλα αυτά είναι πολύ πλούσια σε νερό και δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη. Όπως και το μαρούλι και οι άλλες πράσινες σαλάτες. Μετά την απόψυξη, χάνουν την υφή και τη γεύση τους. Αν έχετε φρούτα και λαχανικά που δεν θέλετε να χαλάσουν, μπορείτε να κάνετε υγιεινά smoothies ή μαρμελάδες με τα φρούτα και σούπες με τα λαχανικά που διατηρούνται στην κατάψυξη και προσφέρουν ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα.
Επίσης, μπορείτε να συντηρήσετε στην κατάψυξη καρότα, σέλινο, μπρόκολο και αρακά, σε ειδικά σακουλάκια τροφίμων, αν τα μαγειρέψετε πρώτα σε βραστό νερό για 5 λεπτά (μπλανσάρισμα). Θα τα αφήσετε να κρυώσουν πολύ καλά και μετά μπορείτε να τα αποθηκεύσετε.
Φρέσκα και μαλακά τυριά
Τα φρέσκα (τυρί cottage, ρικότα, κατσικίσιο τυρί, τυρί με βότανα κ.λπ.) και τα μαλακά τυριά, όπως η μοτσαρέλα και το μπρι, σίγουρα δεν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Επειδή περιέχουν πολύ νερό, η χαμηλή θερμοκρασία θα αλλάξει την υφή και τη γεύση τους και στην κυριολεξία δεν θα τρώγονται.
Πατάτες
Οι πατάτες, όπως και τα ραπανάκια, δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη γιατί χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους και αλλοιώνεται η υφή τους. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τις πατάτες είναι να τις αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι μακριά από πηγές θερμότητας.
Μαγιονέζα και κρέμα ζαχαροπλαστικής
Η μαγιονέζα που φτιάξατε πρέπει να καταναλωθεί εντός ολίγων ημερών από το ψυγείο. Αν την βάλετε στην κατάψυξη, θα χάσει την υφή και τη γεύση της και δεν θα τρώγεται. Το ίδιο ισχύει και για τις γλυκές κρέμες ζαχαροπλαστικής.
Το πιο σημαντικό!
Ποτέ και για κανένα λόγο δεν πρέπει να βάζουμε πάλι στην κατάψυξη ένα τρόφιμο που έχουμε ήδη ξεπαγώσει. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μαγειρεύουμε ολόκληρες τις ποσότητες τροφίμων που έχουμε αποψύξει. Μια καλή ιδέα είναι να αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μικρές μερίδες τροφίμων ώστε να χρησιμοποιούμε κάθε φορά ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε.
Για πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις το κοτόπουλο στην κατάψυξη;
Το κοτόπουλο είναι μία τροφή, που οι περισσότεροι έχουν σε μεγάλες ποσότητες στην κατάψυξή τους. Σύμφωνα με τη σεφ Claudia Sidoti, το κατεψυγμένο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί ασφαλές για κατανάλωση μέχρι και για ένα χρόνο. Σε περίπτωση που το έχεις κόψει, η ημερομηνία λήξης του είναι σε 9 μήνες.
Όταν το αποθηκεύεις, θα σε συμβουλεύαμε να το βάζεις σε σακουλάκια και να αφαιρείς όσο πιο πολύ αέρα μπορείς.
Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι από πότε έχεις εκείνο το κοτόπουλο στην κατάψυξη!
Για να μην ξαναέρθεις αντιμέτωπος με αυτό το ερώτημα, θα σε συμβουλεύαμε να γράφεις πάνω στο σακουλάκι τη μέρα που το έβαλες στην κατάψυξη και να κρατάς τα πιο παλιά κομμάτια μπροστά, ώστε να καταναλωθούν πιο σύντομα και τα πιο φρέσκα πιο πίσω.
Πότε και γιατί «καίγονται» τα τρόφιμα στην κατάψυξη;
Πώς αναγνωρίζουμε όμως τα εγκαύματα που προκαλούνται από τη λάθος κατάψυξή τους
-
Στα λαχανικά ή τα φρούτα, σημάδια «εγκαύματος» είναι το ζάρωμα του εξωτερικού φλοιού τους, ο αποχρωματισμός και τα «μπαλώματα» διαφορετικού χρώματος που εμφανίζονται στην επιφάνεια τους.
-
Το κρέας ή το ψάρι μπορεί να φαίνονται αποχρωματισμένα, με γκρι ή λευκές κηλίδες – κρυστάλλους πάγου – ή ξηρά σε κάποια σημεία. Γευστικά, το «καμένο» κρέας είναι σαφώς υποδεέστερο. Μπορείτε, βέβαια, να το «ξυρίσετε» μ’ ένα μαχαίρι ή να κόψετε το κομμάτι που καταστράφηκε για να σώσετε το υπόλοιπο. Αν το μαγειρέψετε όπως είναι, μετά θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα τμήματα. Η συνύπαρξη τους στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος επηρεάζει τη συνολική γεύση του φαγητού. Αν πάλι το «κάψιμο» έχει επεκταθεί σε ολόκληρο το κομμάτι, θα πρέπει να το πετάξετε. Μπορεί να μην είναι βλαβερό, αλλά είναι τόσο στεγνό και άγευστο που δεν τρώγεται.
- Το ψωμί και τα διάφορα αρτοσκευάσματα ξεραίνονται στις άκρες τους ή σκληραίνουν σε κάποια σημεία.
Ένα εξ ίσου δυσάρεστο επακόλουθο της κακής συντήρησης στην κατάψυξη είναι κι η παράξενη και διεισδυτική οσμή του χαλασμένου χόρτου που αναδίδουν τα «καμένα» τρόφιμα.
Τι προκαλεί «εγκαύματα» στην κατάψυξη
Το «κάψιμο» συμβαίνει λόγω της εξάχνωσης των τροφίμων –διαδικασία κατά την οποία ο πάγος μετατρέπεται σε υδρατμούς, στεγνώνοντας και σκληραίνοντας τα τρόφιμα. Κάθε φορά που η θερμοκρασία στον καταψύκτη σας ανεβαίνει πάνω από τους -17,7◦ C, συντελείται εξάχνωση. Το «κάψιμο» αυτό οφείλεται απλώς στην επαφή των τροφίμων με τον αέρα. Και ενώ στην όψη μπορεί να φαίνονται απωθητικά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα τρόφιμα αυτά είναι ακατάλληλα ή επικίνδυνα για κατανάλωση. Χρειάζεται, λοιπόν, να πάρουμε κάποια μέτρα για να προλάβουμε τα «εγκαύματά» τους, κυρίως επειδή η υφή των καμένων τροφίμων είναι πολύ δυσάρεστη και η γεύση τους στο σύνολό της υποβαθμίζεται αισθητά.
Πηγή: olivemagazine