Φθινοπωρινές αλλεργίες: Τα 8 βασικά συμπτώματα

Όσοι έρχονται αντιμέτωποι με αλλεργίες, γνωρίζουν ότι αυτές δεν εμφανίζονται μόνο την άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο.

Παρόλο που το φθινόπωρο τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι διαφορετικά, μπορούν να προκαλέσουν εξίσου ενοχλητικά συμπτώματα, με αυτά των αλλεργιών της άνοιξης.

Αιτίες αλλεργιών το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο που τα λουλούδια δεν ανθίζουν και δεν υπάρχει μεταφορά γύρης, όπως συμβαίνει την άνοιξη, η βασικότερη αιτία έξαρσης των αλλεργιών είναι τα αγριόχορτα. Τα αγριόχορτα κατά βάση ανθίζουν τον Αύγουστο, ωστόσο η παραγωγή της γύρης τους γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες. Το 75% των ατόμων που είναι αλλεργικά στη γύρη των ανοιξιάτικων φυτών έχουν αλλεργία και στα αγριόχορτα, οπότε αυτό εξηγεί την τόσο μεγάλη συχνότητα των φθινοπωρινών αλλεργιών.

Επιπλέον αίτια για τις φθινοπωρινές αλλεργίες είναι η μούχλα, η οποία αναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, τα ακάρεα, οι μύκητες, οι ισχυροί άνεμοι που μεταφέρουν ταχύτερα τη γύρη, οι αντιδράσεις σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ασφαλώς το άνοιγμα των σχολείων μετά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία είναι οι καταλληλότερες συνθήκες για να αναπτυχθούν τα ακάρεα και οι μύκητες, κυρίως στις σχολικές αίθουσες  οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπτώματα φθινοπωρινών αλλεργιών

Τα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλεί το αγριόχορτο, η γύρη ή η μούχλα κατά τους μήνες του φθινοπώρου, περικλείονται στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από:

 • Φτέρνισμα
 • Βήχα
 • Δακρύρροια
 • Συνάχι
 • Κνησμό σε μάτια και μύτη
 • Μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια
 • Καταρροή
 • Ρινική συμφόρηση

Οι φθινοπωρινές αλλεργίες που οφείλονται στα αγριόχορτα προκαλούν επίσης κνησμό στον λαιμό και τη στοματική κοιλότητα, όταν ο πάσχων φάει μπανάνα, αγγούρι, πεπόνι και σπανιότερα και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν άσθμα, το οποίο εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα και συριγμό.

Οι αντιδράσεις σε τρόφιμα εκδηλώνονται με κράμπες στην κοιλιά, ναυτία, εμετό, διάρροια και εξανθήματα. Στις περιπτώσεις αναφυλαξίας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα και τον λάρυγγα και σε κάποιες περιπτώσεις δύσπνοια.

Διάγνωση φθινοπωρινών αλλεργιών

Ο αλλεργιολόγος είναι εκείνος που θα διαγνώσει τι είναι αυτό που προκαλεί τη φθινοπωρινή αλλεργία, υποβάλλοντας τον ασθενή σε δερματικό τεστ. Μελετώντας λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό του και καταγράφοντας τα συμπτώματα, ο ιατρός υποβάλλει τον ασθενή σε δερματικό τεστ, φέρνοντάς τον σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο. Αν υπάρχει αλλεργία στον συγκεκριμένο αλλεργιογόνο παράγοντα, η περιοχή του δέρματος θα κοκκινίσει και θα προκληθεί κνησμός, συμπτώματα που εκδηλώνουν την παραγωγή αντισωμάτων στο αλλεργιογόνο.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των φθινοπωρινών αλλεργιών είναι το τεστ RAST, μία ειδική εξέταση αίματος που ανιχνεύει τα επίπεδα των αντισωμάτων σ’ ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

 Αντιμετώπιση φθινοπωρινών αλλεργιών

Το πρώτο μέτρο άμυνας εκείνων που υποφέρουν από φθινοπωρινές αλλεργίες  είναι η πρόληψη με:

 • Αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον έχει εντοπιστεί, μετά από αλλεργικό τεστ.
 • Παραμονή σε κλειστό χώρο 10.00 π.μ -15.00 μ.μ, ώρες που η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα.
 • Χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια καθαρισμού του κήπου ή υπόγειων χώρων
 • Επαρκή αερισμό κλειστών χώρων
 • Καλό γενικό καθαρισμό.
 • Λειτουργία ειδικής συσκευής σε κλειστούς χώρους, η οποία θα διατηρεί την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Ολοκληρωμένο καθαρισμό των σωμάτων θέρμανσης, καθώς σωματίδια μούχλας και άλλα αλλεργιογόνα παγιδεύονται στους αεραγωγούς των συστημάτων θέρμανσης το καλοκαίρι και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα όταν τα σώματα τεθούν ξανά σε λειτουργία.
 • Αλλαγή στο φίλτρο των κλιματιστικών.

Όταν κάποιος δεν καταφέρει να αποφύγει την εκδήλωση φθινοπωρινής αλλεργίας, θα αποφασιστεί  η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από τον αλλεργιολόγο.

Η βασική θεραπεία για την αντιμετώπιση της φθινοπωρινής αλλεργίας γίνεται με :

 • Κορτικοειδή, σε μορφή σπρέι, για τη μείωση της ρινικής φλεγμονής.
 • Αντιισταμινικά, για τη μείωση του φτερνίσματος και του κνησμού
 • Αποσυμφορητικά τοπικής ή συστηματικής χρήσης, για τη διάνοιξη της ρινικής κοιλότητας και την απέκκριση της βλέννας.
 • Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση, για την ανάπτυξη σταδιακής ανοσίας στα αλλεργιογόνα μέχρι στο τέλος το σώμα να πάψει να αντιδρά σε αυτά.

Η ανοσοθεραπεία επιλέγεται σε περιπτώσεις με βαριά συμπτωματολογία, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε καμία άλλη φαρμακευτική αγωγή.

 • Συνδυασμό αντισταμινικών/αποσυμφορητικών
 • Αντισταμινικά «δάκρυα».

Αλλεργίες: Τα 10 βασικότερα αλλεργιογόνα και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε

Αλλεργίες: Η πρόκληση αλλεργιών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσω δεκάδων αλλεργιογόνων, τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς ζούμε σε μια εποχή που περιτριγυριζόμαστε από πρόσθετα τροφίμων, ρύπανση, προϊόντα οικιακής χρήσης και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες.

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί ή ακόμη καλύτερα να αποφευχθεί μια αλλεργία, είναι να εντοπιστεί η πηγή που την προκάλεσε. Για τον λόγο αυτό, σας παραθέτουμε εδώ τα 10 βασικότερα αλλεργιογόνα.

Αλλεργίες: Στην πρώτη θέση η γύρη

Οι κόκκοι γύρης είναι μικροσκοπικές πρωτεϊνικές δομές που απελευθερώνονται από φυτά και δέντρα σε διάφορες χρονικές περιόδους του έτους.

Ένα δερματικό τεστ δια νυγμού θα προσδιορίσει τον τύπο γύρης που σας προκαλεί αλλεργία. Οι πιο κοινοί υπαίτιοι; Εξαρτάται από την περιοχή, αλλά το χόρτο Timothy και η οξιά είναι δύο από τους κυριότερους αλλεργιογόνους τύπους γύρης.

Η αλλεργία στη γύρη προκαλεί προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα.

Γνωρίζατε όμως ότι η γύρη διαταράσσει επίσης τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, δρώντας έτσι ως άμεσο ερεθιστικό και αλλεργιογόνο για το δέρμα;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιισταμινικά, οφθαλμικές σταγόνες και εισπνεόμενα φάρμακα, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Για το ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε μια εξειδικευμένη κρέμα με τα απολύτως ελάχιστα συστατικά, για ενίσχυση του δερματικού φραγμού.

Αλλεργίες: Τι γνωρίζετε για τα πρόσθετα καλλυντικών;

Κάποια καλλυντικά περιέχουν πρόσθετα, όπως πάραμπεν, λανολίνη και ορισμένες χρωστικές, που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Άλλος ένας συχνός υπαίτιος είναι το νικέλιο, το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν φαντάζονται ότι μπορεί να εμπεριέχεται σε καλλυντικά προϊόντα. Αν έχετε αλλεργία στο νικέλιο, να ελέγχετε πάντοτε αν υπάρχει η σήμανση «ελεγμένο για νικέλιο» στη συσκευασία των προϊόντων.

Επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας για ένα τεστ με επίθεμα –έτσι, θα βρείτε τους παράγοντες που ευθύνονται για τις αλλεργίες σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων. Τα βασικά συμπτώματα, ωστόσο, είναι ο κνησμός και η αίσθηση καύσου. Δεν χρειάζεται να πετάξετε μονομιάς όλα σας τα προϊόντα.

Όμως, αν έχετε αλλεργικό δέρμα, μια επίσκεψη στο φαρμακείο θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, αφού τα δερμοκαλλυντικά είναι η ιδανική περιποίηση για εσάς.

Αλλεργίες: Ακάρεα σκόνης σπιτιού

Κι εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λιγάκι αηδιαστικά. Το άκαρι της σκόνης ή Dermatophagoides είναι ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές που απαντάται συνήθως στα κλινοσκεπάσματα και τα χαλιά και τρέφεται με κύτταρα δέρματος.

Τα περιττώματα και ο εξωσκελετός (η «πανοπλία» των εντομοειδών) των ακάρεων αυτών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Προκαλεί παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα.

Οι δερματικές αντιδράσεις είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς τα ακάρεα σκόνης απελευθερώνουν ουσίες που διασπούν τον δερματικό φραγμό καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στις αντιδράσεις.

 Υπάρχουν πολλές πρακτικές συμβουλές που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχετε αλλεργία στα ακάρεα:

 • Χρησιμοποιήστε κλινοσκεπάσματα κατά των ακάρεων.
 • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα και τις πετσέτες και τα χαλάκια του μπάνιου μετά από 2-3 χρήσεις. Πλύνετε στους 60°C για να σκοτώσετε τα ακάρεα, και πάντοτε να τα στεγνώνετε καλά.
 • Επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα.
 • Να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας για 30 λεπτά κάθε μέρα, ιδίως όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός.
 • Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό: περιορίστε τη θέρμανση στους 18-19°C.
 • Ελαχιστοποιήστε τη σκόνη ξεσκονίζοντας και σκουπίζοντας τακτικά.
 • Επιλέξτε σκληρά υλικά για την επίστρωση των δαπέδων αντί για χαλιά.
 • Ενισχύστε τον δερματικό φραγμό σας με υποαλλεργικά δερμοκαλλυντικά.

Αλλεργίες: Τροφική αλλεργία και αντιμετώπιση

Οι πρωτεΐνες ορισμένων τροφίμων πυροδοτούν μια ανοσοαπόκριση στο στόμα ή στο έντερο, η οποία μπορεί δυνητικώς να επηρεάσει όλον τον οργανισμό. Οκτώ μόνο τύποι τροφών προκαλούν το 90% περίπου των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων:

 • Γάλα
 • Αυγά
 • Φιστίκια
 • Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια Βραζιλίας και καρύδια πεκάν
 • Σόγια
 • Σιτάρι και άλλα σιτηρά με γλουτένη, όπως κριθάρι, σίκαλη και βρώμη
 • Ψάρια
 • Οστρακοειδή

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, από ελαφρύ κνησμό στο στόμα και δερματικά εξανθήματα μέχρι σοβαρό αναφυλακτικό σοκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικώς επικίνδυνη μορφή αλλεργίας, η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο είναι επιτακτική.

Ο αλλεργιολόγος σας θα χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ προκειμένου να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας, αλλά και για να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας και με το κατά πόσον χρειάζεται να έχετε μαζί σας EpiPen.

Προσέξτε για «καμουφλαρισμένες» πηγές αλλεργιογόνων: τα αρτοσκευάσματα περιέχουν συχνά αυγά και ξηρούς καρπούς, ενώ ο τόνος σε κονσέρβα και τα χοτ ντογκ μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος!

Αλλεργίες: Δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που απαντώνται σε σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.

Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα προϊόντα για να τους δώσει πιο ελαστική ή «μαστιχωτή» υφή, όπως στις ζύμες (ή ακόμα και στις πλαστελίνες).

Σε άτομα με προδιάθεση, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις που, στην πραγματικότητα, δεν αποτελούν αλλεργίες. Αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιοκάκη και τη μη-κοιλιακή δυσανεξία στη γλουτένη. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, είναι επίσης πιθανό να υπάρξει πραγματική αλλεργία στη γλουτένη.

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα με το αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στη γλουτένη.

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά εύχρηστα υποκατάστατα προϊόντα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή χωρίς γλουτένη.

Αλλεργίες: Αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα

Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα που σας συνταγογράφησε ο γιατρός σας ή που αγοράσατε μόνοι σας στο φαρμακείο.

Μολονότι οι αλλεργίες αυτές μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε φάρμακο, ορισμένα είναι συνηθέστεροι υπαίτιοι:

 • Πενικιλλίνη και συναφή αντιβιοτικά
 • Σουλφοναμίδες
 • Αντιεπιληπτικά φάρμακα
 • Ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Όπως και οι τροφικές αλλεργίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές. Μπορεί να εμφανιστεί δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση, κνησμός σε όλο το σώμα, προβλήματα αναπνοής όπως συριγμός, οίδημα ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία.

Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή αλλεργιολόγου. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώνετε κάθε γιατρό που επισκέπτεστε σχετικά με την αλλεργία σας στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Ένα ιατρικό βραχιόλι ειδοποίησης είναι επίσης μια καλή ιδέα, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνονται έγκαιρα για την αλλεργία σας, ακόμη και αν δεν μπορείτε να τους πείτε.

Αλλεργίες: Απορρυπαντικά πλυντηρίου

 Όλοι γνωρίζουμε τι είναι τα απορρυπαντικά, αλλά τι γίνεται με τα αλλεργιογόνα που εμπεριέχουν;

Ουσιαστικά, πρόκειται για αρώματα (το άρωμα φρεσκάδας δεν είναι πάντα ο καλύτερός σας φίλος!), ένζυμα και ερεθιστικές ουσίες όπως λαυρυλοθειικό νάτριο.

Η αλλεργία σε απορρυπαντικά πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως έκζεμα, εξ επαφής δερματίτιδα, και κνίδωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Αλλεργίες: Τρίχωμα από τα αγαπημένα μας κατοικίδια 

 Το τρίχωμα, τα κύτταρα του δέρματος, και το σάλιο των τετράποδων φίλων μας περιέχουν πρωτεΐνες που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα και έκζεμα. Επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο για να επιβεβαιώσετε την αιτία της αλλεργίας σας.

Εκείνος θα σας συμβουλεύσει κατά πόσον μπορείτε να κάνετε κάποια θεραπεία αποευαισθητοποίησης –το λεγόμενο «εμβόλιο αλλεργίας».

Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας με φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά. Ωστόσο, αν έχετε σοβαρή αλλεργία, ίσως να πρέπει να μείνετε μακριά από τους χνουδωτούς φίλους.

Αλλεργίες: Η μούχλα

 Η μούχλα είναι μύκητας που αναπτύσσεται σε υγρούς χώρους στο σπίτι ή στη δουλειά. Μέσω της απελευθέρωσης χιλιάδων μικροσκοπικών σπορίων, μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Δεδομένου ότι τα σπόρια μεταφέρονται με τον αέρα, προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με την αλλεργία στη γύρη: κνησμό στα μάτια, φτέρνισμα και συριγμό στο στήθος, αλλά και ξηρότητα και αποφολίδωση στο δέρμα.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο, για να επιβεβαιώσετε ότι η μούχλα είναι πράγματι η αιτία των συμπτωμάτων σας.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ακολουθήστε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας. Συνοπτικά, όλα έχουν να κάνουν με την ελαχιστοποίηση της υγρασίας.

Αλλεργίες: Φρου φρου και αρώματα

 Πάνω από 2.500 αρωματικά συστατικά χρησιμοποιούνται στα αρώματα και σε άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης ή οικιακής χρήσης.

Τα συστατικά αυτά μπορούν, μερικές φορές, να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Συνήθεις υπαίτιοι για αλλεργίες είναι η κινναμάλη, η γερανιόλη και η ευγενόλη.

Τα αρώματα προκαλούν αντιδράσεις χαρακτηριστικές των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων όπως κνησμό στα μάτια, φτέρνισμα και επιδείνωση του άσθματος.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια σειρά δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τα αρώματα λόγω της ευρείας χρήσης τους, αλλά πρακτικά μέτρα όπως ο καλός εξαερισμός μπορούν να βοηθήσουν.

Σε ό,τι αφορά την περιποίηση του δέρματος, το κλειδί είναι να επιλέξετε προϊόντα ασφαλή για το αλλεργικό δέρμα –άρα προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου άρωμα.