Πονόδοντος: 10 συμβουλές για άμεση ανακούφιση – Γιατροσόφια έκτακτης ανάγκης

Πονόδοντος: Ο πονόδοντος ανήκει στην κατηγορία των καθηλωτικών και απερίγραπτων πόνων. Είναι αιφνίδιος και μπορεί η διάρκεια και η ένταση του να σου προκαλέσουν ζαλάδα και πονοκέφαλο.

Ο πονόδοντος μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές, μπορεί να εντοπίζεται σε ένα δόντι μόνο ή σε ολόκληρη τη γνάθο, μπορεί να προκληθεί είτε από ένα θερμικό ερέθισμα, είτε κατά τη διάρκεια της μάσησης. Οι κυριότεροι τύποι πονόδοντου είναι ο οξύς και ο συνεχής.

Ο οξύς πόνος είναι συνήθως μικρής διάρκειας και προκαλείται αμέσως μετά από συγκεκριμένο ερέθισμα. Ο οξύς πόνος μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή πονόδοντο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ο συνεχής πονόδοντος είναι συχνά ενδεικτικός σοβαρότερου οδοντικού προβλήματος συγκριτικά με τον οξύ, και συνήθως σημαίνει πρόβλημα ενδοδοντικής φύσεως.

Πονόδοντος: Οι πιο κοινές αιτίες

Αν υποφέρετε από πονόδοντο για περισσότερο από μια ή δύο ημέρες, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο σας. Εκείνος θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία του πόνου. Εν τούτοις σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες:

  • Κοιλότητα
  • Σφράγισμα που έφυγε
  • Σπασμένο δόντι
  • Οδοντικό απόστημα
  • Μόλυνση στη ρίζα του δοντιού

Μπορεί επίσης να υποφέρετε από απόφραξη των ρινικών κόλπων, που προκαλούν πονόδοντο. Εάν έχετε αμφιβολία, ρωτήστε το γιατρό σας.

Πονόδοντος: Δίνοντας λύση στα συμπτώματα

Στιγμιαία ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα ροφήματα και φαγητά.

Πιθανή αιτία: Εαν αυτός ο πονοδοντος διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, συχνά δεν υπάρχει ανησυχία για την ύπαρξη σοβαρού οδοντικού προβλήματος. Η ευαισθησία μπορεί να προκαλείται από α) μια μικρή τερηδόνα, β) ένα “φθαρμένο” στα όρια του σφράγισμα, γ) σημειακή αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού λόγω μετανάστευσης των ούλων.

Λύση: Ξεκινήστε τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας ή γέλης για ευαίσθητα δόντια. Χρησιμοποιείστε μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίζετε τα δόντια σας με φορά από τα ούλα προς τη μασητική επιφάνεια διότι αν υπάρχει εκτεθειμένη ρίζα δοντιού, βούρτσισμα με κατεύθυνση “εμπρός-πίσω” επιβαρύνει την κατάσταση. Εάν τα παραπάνω δεν βελτιώσουν τον πόνο εντός μερικών ημερών τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Ευαισθησία σε κρύα ή ζεστά ροφήματα και τροφές μετά από κάποιο σφράγισμα.

Πιθανή αιτία: Κατά πάσα πιθανότητα το σφράγισμα που κάνατε ήταν ιδιαίτερα βαθύ
(πολύ κοντά στο “νεύρο” του δοντιού) οπότε και δημιουργήθηκε μια ήπια φλεγμονή η οποία προκαλεί αυτή τη προσωρινή ευαισθησία.

Λύση: Κάντε υπομονή για 2 με 4 εβδομάδες. Εάν ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει πρέπει να άμεσα να επισκεφθείτε το οδοντίατρό σας.

Οξύς πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης.

Πιθανή αιτία: Υπάρχουν αρκετές αιτίες : α) τερηδόνα, β) σπασμένο δόντι, γ) κάταγμα δοντιού, δ) σπασμένο σφράγισμα, ε) φλεγμονή στο εσωτερικό του δοντιού (ενδοδοντικής αιτιολογίας).

Λύση: Πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για να εκτιμήσει την κατάσταση. Εάν ο πόνος είναι ενδοδοντικής αιτιολογίας θα πρέπει να κάνετε απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) στο συγκεκριμένο δόντι άμεσα για να αποφύγετε τα χειρότερα. Εάν ο πόνος οφείλεται σε κάταγμα δυστυχώς συχνά το δόντι πρέπει να εξαχθεί ενώ, τέλος, εάν οφείλεται σε όλα τα υπόλοιπα ένα σφράγισμα θα είναι η λύση στο πρόβλημά σας.

Παρατεταμένος πόνος, διάρκειας μεγαλύτερης των 30 δευτερολέπτων, μετά τη μάσηση είτε κρύων είτε ζεστών τροφών.

Πιθανή αιτία: Πιθανότατα σημαίνει ότι ο πολφός (“το νεύρο” του δοντιού) έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη λόγω βαθιάς τερηδόνας ή λόγω τραύματος.

Λύση: Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για ενδοδοντική θεραπεία στο συγκεκριμένο δόντι έγκαιρα για να καταφέρετε να διατηρήσετε το δόντι σας στο φραγμό και να μειώσετε το κίνδυνο εξαγωγής του.

Συνεχής και σοβαρός πόνος και αίσθημα πίεσης, διόγκωση των ούλων στη περιοχή του πάσχοντος δοντιού ή γενικότερο οίδημα με επιπλέον ευαισθησία ακόμα και όταν ακουμπάτε σε αυτό τη γλώσσα σας.

Πιθανή αιτία: Το δόντι έχει μη αναστρέψιμη φλεγμονή με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ή να δημιουργείτε απόστημα.

Λύση: Άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο για να σας ανακούφιση, να σας συνταγογραφήσει τα απαραίτητα σκευάσματα και να ξεκινήσει την ενδοδοντική θεραπεία. Τα ΜΣΑΦ είναι σκευάσματα εκλογής μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας διότι βοηθούν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Επίσης, κρύα επιθέματα στην περιοχή (τοποθέτηση πάγου) ή μπουκώματα με παγωμένο νερό προσωρινά μπορούν να σας βοηθήσουν.

Προσοχή στη χρήση ούζου ή άλλων οινοπνευματωδών ποτών ή γαρυφαλέλαιου. Το ούζο και το γαριφαλέλαιο είναι δύο από τα πιο γνωστά σπιτικά γιατροσόφια. Αναμφισβήτητα μπορούν να καλμάρουν το πονόδοντο αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές δημιουργούν σοβαρότερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, η χρήση του ούζου ενώ “μουδιάζει” την περιοχή, και έτσι προσωρινά δεν υπάρχει πόνος, μπορεί εύκολα (λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στη πάσχουσα περιοχή) να προκαλέσει τοπικό έγκαυμα και ερεθισμό των μαλακών ιστών της περιοχής.

Το γαριφαλέλαιο, επίσης μπορεί να βοηθήσει προσωρινά στη μείωση του πόνου όμως μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο πολφό (σε περίπτωση που η φλεγμονή του δοντιού είναι αναστρέψιμη η χρήση του συγκεκριμένου ελαίου προκαλεί νέκρωση του πολφού ).

Ήπιος και συνεχής πόνος και αίσθημα πίεσης στα δόντια της άνω γνάθου και γενικότερα στην άνω γνάθο.

Πιθανή αιτία: Σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, μια κατάσταση γνωστή και ως βρουξισμός. Επιπλέον, ιγμωρίτιδες ή ρινίτιδες μπορούν να προκαλέσουν ανατανακλαστικούς πόνους στα δόντια ή το πρόσωπο.

Λύση: Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας αρχικά για να διαπιστώσει εάν είστε βρυγμομανής. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η χρήση εξατομικευμένου νάρθηκα βρυγμού είναι λύση εκλογής. Εάν ο πόνος δεν είναι τελικά οδοντικής αιτιολογίας επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ.

Πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου ο οποίος σε έξαρςη προκαλεί και πόνο στο αυτί.

Πιθανή αιτία: Όταν ο πονοδοντος εντοπίζεται στο πιο οπίσθιο μέρος της γνάθου ( πίσω από όλα τα δόντια) και συχνά προκαλεί ενόχληση και στο αντίστοιχο αυτί ή εμποδίζει τη πλήρη διάνοιξη του στόματος πιθανότατα υπεύθυνος είναι είτε ένας έγκλειστος είτε ένας υπο ανατολή φρονιμίτης.

Λύση: Εάν ο πόνος διαρκεί κάποιες μέρες και έπειτα παρέρχεται ίσως απλά ο τρίτος γομφίος σας προσπαθεί να ανατείλει. Συχνά παρατηρείται στην περιοχή διογκωμένα και εξέρυθρα ούλα. Η χρήση τοπικής αντισηπτικής γέλης και στοματικού διαλύματος θα σας ανακουφίσει από τα έντονα συμπτώματα.

Εάν ο πόνος επιμένει και αντανακλά και σε πρόσθια δόντια θα πρέπει να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να εκτιμήσει την κατάσταση γιατί πιθανότατα ο τρίτος γομφίος σας είναι έγκλειστος. Παρ’ όλα αυτά η χρήση ΜΣΑΦ θα βοηθήσει ιδιαίτερα και στις δύο περιπτώσεις.

Πονόδοντος: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά;

  • Γαρυφαλέλαιο: Βάλτε δύο σταγόνες γαρυφαλέλαιο σε ένα κομμάτι βαμβάκι και εμποτίστε απαλά το δόντι σας. Το γαρυφαλέλαιο περιέχει ευγενόλη που λειτουργεί ως φυσικό αναισθητικό για τον πόνο και απολυμαίνει την περιοχή.
  • Θαλασσινό νερό: Διαλύουμε ένα κουταλάκι αλάτι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και κάνουμε πλύση στο στόμα μας για 30 δευτερόλεπτα. Μειώνει το πρήξιμο των ούλων αδειάζοντας την περίσσεια υγρού και καθαρίζει την πληγείσα περιοχή.
  • Παγάκι: Τοποθετήστε ένα-δυο παγάκια σε μια πλαστική σακούλα, τυλίξτε ένα λεπτό πανί γύρω της και πιέστε την προς το μάγουλο, πάνω από το δόντι που πονά, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μουδιάσουν τα νεύρα.
  • Παυσίπονα: Εάν ο πόνος γίνεται αφόρητος, μπορείτε πάντα να πάρετε κάποιο αναλγητικό όπως το ibruprofen.
  • Σκόρδο: Περιέχει αλισίνη, η οποία έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και εξουδετερώνει τα βακτήρια που προκαλούν πονόδοντο. Απλά φτιάξτε μια πάστα από λιωμένο σκόρδο και τοποθετήστε μια ποσότητα στο δόντι που πονάει.
  • Αιθέρια έλαια: Είναι αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Ρίξτε 1-2 σταγόνες στα δάχτυλά σας και κάντε μασάζ στο σημείο του πόνου.
  • Αλόη: Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες χάρη στις οποίες σκοτώνει τα μικρόβια και προστατεύει τα δόντια, γι’ αυτό αποτελεί καλή λύση για τον πονόδοντο. Απλά τοποθετήστε λίγο τζελ αλόης στο επώδυνο σημείο στο στόμα σας.
  • Σακουλάκια τσαγιού: Οι τανίνες, οι χημικές ουσίες με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει το τσάι, μειώνουν τον πόνο στα ούλα, επειδή σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα. Ετοιμάστε το τσάι όπως συνήθως και τοποθετήστε το σακουλάκι στο σημείο που πονάτε επί πέντε λεπτά.
  • Τζίντζερ και πιπέρι καγιέν: Ανακατέψτε μισή κουταλιά τζίντζερ και μισή κουταλιά με πιπέρι καγιέν, με τόσο νερό, ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Βάλτε λίγο βαμβάκι στην κρέμα και εφαρμόστε το πάνω στο δόντι, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα ούλα και τη γλώσσα.
  • Μέντα: Ρίξτε 5-6 αποξηραμένα φύλλα μέντας σε μια κούπα βραστό νερό και αφήστε τα εκεί για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσει το ρόφημα, κάντε με αυτό μπουκώματα. Η μέντα έχει αναισθητικές ιδιότητες.